Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017


ΔΥΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΕΣ ΚΑΝΔΗΛΕΣ


     Κατανοητή η απορία του φίλου της Ομάδος μας και επισκέπτη του Ιστολογίου μας κ. Λ.Φ. ο οποίος, επισκεπτόμενος την σελίδα της Βιβλιοθήκης και των μουσειακών συλλογών μας, απόρησε για δύο Οθωμανικές κανδήλες, στέλνοντάς μας σχετικό μήνυμα. Πως θα μπορούσαν να είναι ανεκτά δύο τέτοια αντικείμενα στη συλλογή μιας Ομάδος, κατά τεκμήριο, Ελληνικής και πατριωτικής;  


     Οι, εν λόγω, δύο ορειχάλκινες Οθωμανικές κανδήλες του 19ου αιώνος προέρχονται από εμβληματικό τέμενος της Κωνσταντινουπόλεως και προσεφέρθησαν ως δώρο -με ειδική άδεια εξαγωγής του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού- προς τον Ιδρυτή της Ομάδος των "Ελλήνων Κενταύρων" από διακεκριμένους Τούρκους με τους οποίους, πριν πολλά χρόνια, συναντήθηκε και συνομίλησε επί θεμάτων κοινού πολιτισμικού ενδιαφέροντος.


     Η μία από τις δύο κανδήλες λειτουργεί κανονικά ηλεκτροδοτημένη και ανεστραμμένη [με την Ημισέληνο προς τα κάτω] ενώ η άλλη, ανενεργή, είναι τοποθετημένη με την Ημισέληνο προς τα άνω, σπουδαία δώρα σπουδαίων Ανθρώπων μετά από μια σπουδαία συνάντηση η οποία ανέδειξε και πάλι την μεγάλη αλήθεια: Τα όσα πολλά διασυνδέουν λαούς μπορεί να ακυρώνουν τα όσα ελάχιστα, δυνατόν, να τους χωρίζουν. Και η πρόοδος της Ανθρωπότητος κρίνεται ζωτικώς εκ της κατανοήσεως αυτής της παραμέτρου.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.