Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΠΑΘΕΣ 
ΕΠΟΧΗΣ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α'


     Περισσότερο από είκοσι χρόνια αυτές οι δύο Σπάθες παρέμεναν σε ένα υπέρθυρο της, σημερινής, έδρας της Ομάδος των "Ελλήνων Κενταύρων" ανέγγιχτες, μαζύ με διάφορα άλλα ιστορικά αντικείμενα που σήμερα ανήκουν στην μουσειακή συλλογή της Ελληνικής Ομάδος Έφιππης Τοξοβολίας, ώσπου χρειάστηκε να αποκαθηλωθούν για να χρησιμοποιηθούν σε μία προγραμματισμένη βιντεοσκόπηση.


     Πρόκειται για δύο Σπάθες εποχής Βασιλέως Γεωργίου Α'του Πυροβολικού, όπως μαρτυρούν οι βασιλικοί θυρεοί αλλά και τα διασταυρωμένα πυροβόλα που φέρουν στις λαβές αλλά και στις λεπίδες τους.



     Με διαφοροποιήσεις στους υποφυλακτήρες αλλά και στις εγχαράξεις των δαμασκηνών λεπίδων τους, εκφράζουν την ίδια ιστορική εποχή του Δανού Μονάρχη και του ιδίου όπλου του Πυροβολικού και οι δύο.



     Οι λεπίδες φέρουν εκτενείς εγχάρακτες ανθοδιακοσμήσεις πολύ λεπτής τέχνης.



     Πέραν αυτών των διακοσμήσεων επί των λεπίδων υπάρχει και εγχάρακτος βασιλικός θυρεός.


     Επιπλέον, επί της "πτέρνας" της λεπίδος, αφ' ενός διαβάζουμε τον Γερμανό κατασκευαστή  της πόλεως Solingen, αφ΄ ετέρου την επιγραφή "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΑΘΗΝΑΙ". Τέλος, επί των λεπίδων, διαβάζουμε, εγχάρακτο, το επίγραμμα "ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ".


     Ευχαριστούμε τον Συνασκούμενο Σπυρίδωνα Νικόλη-Πρωτεσίλαο, Εκπαιδευτή Σπαθασκίας της Ομάδος μας, ο οποίος μας υπενθύμισε τις δύο αυτές ιστορικές Σπάθες της μουσειακής συλλογής μας και φρόντισε για την φωτογράφισή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.