Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

ΑΡΙΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 
ΚΑΙ 
ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ


     Από την Ιπποκομία μέχρι την εκτέλεση Έφιππης Τοξοβολίας και τη Γραμμή Βολής στη Προπόνηση Τοξοβολίας, όλα τα μαθήματα και οι δράσεις αυτής της εβδομαδιαίας ομαδικής εκπαιδευτικής ημερίδος έγιναν με ...κλειστά μάτια. Οι "Έλληνες Κένταυροι" έχοντας τα μάτια κλεισμένα με μαντήλι, διεκπεραιώσαμε όλες τις προβλεπόμενες ασκήσεις και δραστηριότητές μας ξεπερνώντας την φυσική όρασή μας και βασιζόμενοι στο ένστικτο στην ανάπτυξη του οποίου στοχεύει το εκπαιδευτικό πρόγραμμά μας. "Ζενική" και συνάμα ...στρατιωτική διδασκαλία του ενεργείν εν μέσω ενός Κόσμου ο οποίος πάσχει από έλλειψη "φωτός" στην αναπλήρωση της ελλείψεως του οποίου σπεύδει το εσωτερικό 'φως" ενός εκάστου επιμένοντος να επιβιώσει. Και όλα εξελίχθηκαν άριστα και με ...χαμόγελο, όπως και κάθε μέρα στην Κοιλάδα των "Ελλήνων Κενταύρων" όπου το άθροισμα του εσωτερικού "φωτός" των Μελών αυτής της Ομάδος δείχνει να κατανικά κάθε εξωτερική σκοτία.


     Το εκπαιδευτικό "ζευγάρι" Μάριος-Μαριλένα ήσαν οι πρώτοι και μεγάλοι νικητές αυτής της ημερίδος, με τον Εκπαιδευτή και Υπαρχηγό της Ομάδος να αναδεικνύει την μαθήτριά του στην εκτέλεση καλπαστικών τοξευτικών εξόδων με κλειστά μάτια και αξιοπρόσεκτην ευστοχία.


     Η Μαριλένα, η οποία είναι αρχάρια μαθήτρια, κατά την διδασκαλία του Μάριου, προθερμάνθηκε και προέβη σε προσομοιώσεις με κλειστά μάτια, συντονιζόμενη με τον Ίππο της.


     Διατηρώντας το χαρακτηριστικό καλλιτεχνικό-χορευτικό της στυλ, η Μαριλένα, καλπάζοντας με κλειστά μάτια και χωρίς περιορισμούς σέλλας και ηνιών, μας έδειξε και πάλι εικόνες εφίππων χορευτριών του θιάσου του Clément Marty, περισσότερο γνωστού και ως "Bartabas" αλλά σε κάτι πολύ ...ανώτερο.


     Οι κυρίως καλπαστικές έξοδοί της με τοξεύσεις, έδειξαν μία Μαριλένα  κ α τ α π λ η κ τ ι  κ ή  επάνω σε έναν Ίππο άριστα ντρεσαρισμένο, αποτέλεσμα της εργασίας των Εκπαιδευτών της Σχολής μας επί της ράχης του οποίου μπορείς άνετα να εμπιστεύεσαι όχι μόνον την ακεραιότητα των μαθητών σου αλλά και το όραμα του επικέντρου της υψηλής Ιππικής της χώρας του Ξενοφώντος.


     Μετά τις μοναδικές "τυφλές" καλπαστικές εξόδους της με υπέροχες τοξεύσεις, η Μαριλένα, ενθουσιασμένη μας έδωσε ακόμη εκπληκτικότερες "εικόνες" ιππευτικής τελειότητος σε ένα ξέφρενο θριαμβευτικό tour de piste όχι, πλέον, ως άριστη αναβάτις αλλά ως μέρος του ίδιου Ίππου.


     Μια μεγάλη "αγκαλιά" από όλους μας στον υπέροχο sir Oswald Mosley, στην υπέροχη Μαριλένα και στον ...εγγονό του ...παππού του Μάριο, ο οποίος, με "εγκεφαλική" διδασκαλία και διακεκριμένη ευγένεια και ανεξάντλητην υπομονή, καταλήγει σε παρόμοια αποτελέσματα επί των μαθητών του.


     Βεβαίως, αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι αποτελέσματα "δωρήματος εξ ουρανών" αλλά σκληρής καθημερινής εργασίας για την κατανίκηση του "κακού εαυτού" μας με την αυτοπειθαρχία και την προσήλωση στην ηθική και φυσικήν αυτοβελτίωση που υπαγορεύει το πρόγραμμα της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" το οποίο είναι βασισμένο στην Πλατωνική αλλά και Ξενοφώντεια διδασκαλία της αρετής βίου αλλά και της ιππικής προσεγγίσεως.


     Ο ίδιος ο Μάριος, όμως και στο μεσοδιάστημα δύο μαθημάτων, δεν παρέλειψε να δοκιμάσει την αξιοπιστία του σχολικού Ίππου μας σε καλπαστική τόξευση υπεράνω εμποδίου, που θα ήταν το κορυφαίο σημείο του επομένου μαθήματος με τον μαθητή του, ήδη Εφιπποτοξότη και Εκπαιδευτή υπό επίβλεψη Γεώργιο. Η υπευθυνότητα του Εκπαιδευτή και η προσεκτική ανάλυση όλων των παραμέτρων διασφαλίζει την επιτυχία ενός μαθήματος και αυτό το τηρούν απαρεγκλίτως και συνεχώς οι Εκπαιδευτές μας.


     Ανταποκρινόμενος στην τελειότητα του Εκπαιδευτή του, ο προσφάτως αριστεύσας ως Εφιπποτοξότης και νυν Εκπαιδευτής υπό επίβλεψη Γεώργιος, προθερμάνθηκε υπερπηδών εμπόδιο και προσομοιώνοντας τόξευση υπεράνω αυτού, ώστε ακολούθως να το επιχειρήσει και στην πράξη.


     Πράγματι, ευθύς αμέσως, ο Γεώργιος εξετέλεσε κι αυτός την καλπαστική υπερπήδηση με ταυτόχρονη τόξευση υπεράνω εμποδίου αρμονικότατα, επιβεβαιώνοντας το αριστίνδην της αναδείξεώς του στην παρούσα βαθμίδα του μέσα σε μιαν Ομάδα υψηλών απαιτήσεων.


     Τα αποτελέσματα του ενθουσιασμού του Γεωργίου επί του εδάφους και επί του Εκπαιδευτή του Μάριου ενδεικτικά και κοινά των σχέσεων αγάπης μεταξύ όλων των Μελών των "Ελλήνων Κενταύρων". 


     Για τον Αρχηγό των "Ελλήνων Κενταύρων" και Αρχιεκπαιδευτή Κωνσταντίνο δεν χρειάζονται να ειπωθούν πολλά. Η σχεδίασή του γι' αυτή την προπονητικήν ημερίδα και οι επιδόσεις των μαθητών του. Ο ίδιος ξεκίνησε τα μαθήματά του με άριστο πλάγιο κάθισμα, προετοιμάζοντας σε τάξη μαθήματος τον Ίππο επί του οποίου θα ακολουθούσε η εφίππευση των μαθητών του.


     Μάτια κλειστά και ανάδειξη του εσωτερικού "φωτός" και στη διέλευση των βαλβίδων από αρχαρίους μαθητές του Κωνσταντίνου δείχνουν το εκπαιδευτικό πνεύμα μιας Σχολής που προετοιμάζει Ιππείς όπως δεν τους προετοίμασαν ούτε και οι γνωστότερες ξένες στρατιωτικές Σχολές. "Κι όμως... Γίνεται"  τιτλοφορείται μια νέα ποιοτική τηλεοπτική εκπομπή την οποία συνιστούμε κι όπως το κάνουμε πράξη και στους "Έλληνες Κενταύρους" επιμένοντας στην ίδια ποιότητα Πολιτισμού. Έτσι, επειδή τόσοι πολλοί είναι απαισιόδοξοι για τα γενόμενα σε τούτο τον τόπο, εμείς τους διαψεύδουμε. 


     Ασκήσεις υψηλής ισορροπίας που εφαρμόζονται, π.χ., στην παραδοσιακή "Spanische Hofreitschule" της Βιέννης, ο Κωνσταντίνος εφαρμόζει σε όλους τους μαθητές του, "εκτοξεύοντάς" την ιππική δεξιότητά τους σε "άλλα" επίπεδα. 


     Ο Κωνσταντίνος μεταφέρει στους μαθητές του αυτούσιο το πνεύμα της Σχολής μας για ασφαλή, τέλεια και πολλαπλώς ωφέλιμη Ιππική με αγαθότητα συνεργασίας Ανθρώπου και Ίππου και εκατέρωθεν βελτίωση της ισορροπίας των χαρακτήρων αλλά  και σωμάτων των δύο συνεργαζομένων πλασμάτων.


     Ο Γεώργιος, στο τρίτο μόλις μάθημά του, έχει μετατραπεί σε "αετό" ...εφιππευτικών εφορμήσεων ...σαλτάροντας με άνεση ...τσιρκολάνου στη ράχη του Ίππου του και επικαθήμενος με λεπτότητα ώστε να μην ενοχλεί το αγαπημένο μας τετράποδο πλάσμα.


     Και, βεβαίως, ο Γεώργιος έμαθε να αφιππεύει με ασφάλεια και άνεση ακόμη και όταν ο Ίππος του κινείται γρήγορα, ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα του αναβάτη σε κάθε αντίξοη στιγμή. έτσι, με συστηματική εκπαίδευση και όχι με "προστατευτικά καπελλάκια" της ...πλάκας, ο δείκτης ατυχημάτων της Σχολής μας παραμένει μηδενικός όταν κάποιοι άλλοι γεμίζουν τις ορθοπεδικές κλινικές νομ,ίζοντας ότι το "καπελλάκι Ιππασίας" είναι αρκετό για να τους προστατεύσει ενώ οι ίδιοι παραμένουν, ουσιαστικώς, ανεκπαίδευτοι, παριστάνοντας τους "comme il faut" ...καβαλάρηδες. 


     Και αυτός που επί χρόνια δήλωνε το δέος του προς τον Ίππο αποφεύγοντας την Ιππασία, ο Πρωτεσίλαος, σήμερα όχι μόνον βελτίωσε τους καλπασμούς του αλλά και σάρωσε καλπαστικά τον στίβο ιππεύοντας χωρίς σέλλα, χωρίς ηνίες και με ...κλειστά μάτια. "Κι όμως... Γίνεται"όπως θα μας έλεγε και πάλι ο καλός μας φίλος κ. Νικόλαος Μπουγιούρης. Χάρη στον τετράποδο sir Oswald Mosley, τον εξαιρετικό Κωνσταντίνο και τους "Έλληνες Κενταύρους" σε μιαν Ελλάδα που εξακολουθεί να παράγει Πολιτισμό παρά τις μεμψιμοιρίες "δικών" κι εχθρών...


     E, βεβαίως, θα ήταν περιττό να μεταφέρουμε και το τι γίνεται "πίσω από την σκηνή" του Ιππευτηρίου των "Ελλήνων Κενταύρων", με τις ...καλλονές μας [όπως, πλέον, τις αποκαλούν κάποιοι...] να σκαρφαλώνουν στα δέντρα και τους αρσενικούς μας να τις περιμένουν από κάτω να τις πιάσουν εάν τυχόν ...πέσουν.


     Όμως, αυτές οι Κενταυρίνες όχι μόνον δεν κινδυνεύουν από πτώση αλλά κόμη κι από εκεί επάνω, χαμογελώντας,  ρίχνουν τα βέλη τους σε στόχους, σε ...καρδιές, τέλος πάντων όπου τους έρθει, κάνοντας όλους μας να ξεχνάμε κάθε τι που μπορεί να συμβαίνει έξω από την Κοιλάδα μας, το Ιππευτήριό μας κι αυτή την Οικογένειά μας που λέγεται Ομάδα των "Ελλήνων Κενταύρων".


     Διότι αυτές οι Κενταυρίνες μας, ως νέες Αμαζόνες, συναγωνίζονται επάξια τους άνδρες μας σε αυτοπειθαρχία, δεξιότητες και αποτελεσματικότητα, διότι αρχή της Ομάδος μας είναι η ισότιμη αντιμετώπιση ανδρών και γυναικών, "μεγάλων" και "παιδιών", νέων και ηλικιωμένων, διότι το δικαίωμα σε μία όμορφη ζωή το έχουν όλοι.



     Στη Γραμμή Βολής για την ομαδικήν εβδομαδιαία Προπόνηση Παραδοσιακής Τοξοβολίας, ο Αρχηγός μας, ως Αρχηγός Βολής, διέταξε [η λέξη ακριβέστατη σε μία πολεμικήν ομάδα] και πάλι τα μάτια να είναι κλειστά, ανοίγοντας διάπλατο το "τρίτο μάτι" όλων μας. Το κωνάριον και πάλι προτάσσει την σημασία του στην εκπαίδευση των "Ελλήνων Κενταύρων", κάνοντάς μας όλους να "βλέπουμε" ακόμη περισσότερα από όσα μπορούν να δουν τα δυο, συμβατικά, ανθρώπινα μάτια.


     Η Προπόνηση αυτή, καλοσχεδιασμένη από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο ο οποίος αφιέρωσε χρόνο και προσοχή πριν ξεκινήσει η διαδικασία.


     Και αυτός ο προσεκτικός σχεδιασμός του Κωνσταντίνου είχε την ευεργετική επίπτωση σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, σωματοτύπου και κράσεως, καταλήγοντας σε "εικόνες" λυτρωτικής χαλαρώσεως για όλους τους μετασχόντες.


     Η τόξευση με κλειστά μάτια η οποία αποτελεί μία από τις συνισταμένες της τοξευτικής εκπαιδεύσεώς μας είναι καθιερωμένη από το ξεκίνημα της λειτουργίας της Ομάδος μας [2005] και μας οδήγησε, με τα συμπεράσματα που μας προσέφερε στην συγκρότηση της Σχολής Τυφλών Τοξοτών, της μόνης παγκοσμίως που λειτουργεί υπό την αρχηγία του Συνασκουμένου Αθανασίου Ψωρομύτη στο Παράρτημά μας των "Ελλήνων Κενταύρων Καλαμάτας".  


     Και αυτή η "αόμματη" Τοξοβολία την οποία πρώτοι καθιερώσαμε ως εκπαιδευτικό "κορμό" Σχολής, βλέπουμε ότι προάγει όχι μόνον την δεξιότητα της τοξευτικής ευστοχίας αλλά και της "ευστοχίας" στην ανθρώπινη καθημερινότητα, προάγοντας το ένστικτο.


     Όμως, σε αυτή την προπονητικήν ημερίδα, μέσα στις εμπνευσμένες ασκήσεις που σχεδίασε ο Αρχηγός μας, περιελαμβάνετο και η τόξευση εναντίον ιπταμένων στόχων.


     Η άσκηση αυτή αποτελεί ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα που ολοκληρώνει ένα πρόγραμμα αναπτύξεως ενστίκτου, δείχνοντας και πάλι ότι οι "Έλληνες Κένταυροι" είμαστε στον καλύτερο ..."δρόμο".


     Ο Κωνσταντίνος, εκτοξεύοντας τους ιπτάμενους δίσκους χαίρονταν τις επιτυχίες των μαθητών του και οι εύστοχοι μαθητές πανηγύριζαν τις ...καταρρίψεις τους.


     Έτσι, ο θηλυκός μας ...Erich Alfred Hartmann, η Χρυσούλα μας, πανηγύρισε τις δικές της καταρρίψεις και μην έχοντας αεροπλάνο -όπως ο αείμνηστος διώκτης και παγκόσμιος ρέκορντμαν της Luftwaffe- ώστε να τις καταγράψει στο κάθετο ουραίο πηδάλιό του, απλώς, τις κατέγραψε στον φωτογραφικό φακό αλλά με το ίδιο γενναίο χαμόγελο εκείνου του αξίου πιλότου όπως τον δείχνουν όλες του οι φωτογραφίες.


     Η πρώτη Προπόνηση Σπαθασκίας για την νέα Προπονητική Περίοδο είχε τον γνωστό δυναμισμό που ο Εκπαιδευτής Πρωτεσίλαος δίνει στα μαθήματά του.


     Πρώτος και καλύτερος ο μαθητής του Γεώργιος να απειλεί την παγκόσμια ...αταξία κραδαίνων το αγχέμαχό του ως άλλος Δαμοκλής, εκφράζονυτας το κλέος του δήμου που λέγεται "Έλληνες Κένταυροι".


     Και η "κάθαρση" επί σκηνής Ομάδος έρχεται πάντοτε με την εμφάνιση του ετέρου Γεωργίου ο οποίος είτε ως Ιππέας, είτε ως Τοξότης, είτε ως Σπαθιστής αφιερώνει τις ζεύξεις του με το εκάστοτε πολεμικό όπλου του στη βελτίωση του ψυχισμού ενός θεμιστοπόλου [διότι, δικηγόρος είναι...] ο οποίος ανεκάλυψε ότι το αληθές Δίκαιο δεν βρίσκεται στις νομικές δέλτους σητόβρωτων συγγραμμάτων, αλλά στο ίδιο το καθαρό οξυγόνο της ζωής.


     Μεταξύ δε, όλων των πολλών ωραίων της ημέρας, καλωσορίσαμε και δύο νέα Μέλη στην Ομάδα μας, τα οποία μυήθηκαν στην Παραδοσιακή Τοξοβολία. 


     Α, μπορεί να είμαστε κάτι πολύ ιδιαίτερο αλλά τίποτε το σπουδαίο. Είμαστε, απλώς, οι "Έλληνες Κένταυροι"... κι αυτό το ανανεώνουμε καθημερινώς τα τελευταία δώδεκα χρόνια της λειτουργίας της Ομάδος μας με τα δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και τις πολλές διεθνείς διακρίσεις και προβολές. Αφού στην Ελλάδα, όπως επιβεβαιώνει και ο φίλτατος τηλεοπτικός παραγωγός κ. Νίκος Μπουγιούρης: "Κι όμως... Γίνεται".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.