Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΠΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ 
ΜΕΤΡΙΑΣ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΟΣ


     Στη σταθερήν απόσταση των 12 μέτρων και με το κλασικό μας Τόξο "KASSAI Falcon II" 37#, θελήσαμε να παρατηρήσουμε την διαφορά βολής δύο απολύτως ετεροκλήτων βελών. Eκείνο που θελήσαμε να επισημάνουμε είναι την αποτελεσματικότητα του καθενός βέλους επί της συγκεκριμένης επιφανείας και την εξαγωγή συμπερασμάτων κρινόντων την αναγκαιότητα επιλογής του ενός εξ αυτών των δύο κατ' αποτέλεσμα και οικονομία κόστους αναλωσίμων.



     Επιλέξαμε ως στόχο έναν ενισχυμένο χαρτοφύλακα τον οποίο, κατ΄ αρχήν, επλήξαμε με τρία εκπαιδευτικά βέλη αλουμινίου "Easton" 


     Τα τρία βέλη "Easton" τον διαπέρασαν σταθερά και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία διαμπερώς και κατά τις δύο επιφάνειές του.


     Οι οπές εισόδου τους απολύτως οριζόμενες στη διάμετρο του κορμού [ταυτιζόμενης με την διάμετρο της στρογγυλής αιχμής] με ανάλογες εκείνες της εξόδου.


     Το βλητικό αποτέλεσμα. "ταπεινό' πλην αποτελεσματικό και χωρίς τίποτε το θεαματικό, κάλυπτε κάθε προσδοκία από ένα βέλος χαμηλού κόστους αγοράς εν σχέσει την μακροβιότητα που εγγυάται η κατασκευή του, ευνοϊκής αποθηκευτικής λογιστικότητος [λόγω του ότι η αιχμή του δεν μεγαλώνει τις απαιτήσεις αποθηκεύσεως στη φαρέτρα, όπως το κυνηγετικό με την τρίλοβη, ογκώδη, αιχμή του]. 


     Κατά παρούσα βλητική δοκιμή ακολούθησε η τόξευση δια κυνηγετικού βέλους με τρίλοβην αιχμή.


     Παρά τις προσδοκίες που, ίσως, γεννά εξ αρχής η εικόνα ενός τέτοιου βέλους η πρόσκρουση και διάτρηση των δύο τοιχωμάτων του στόχου ήταν "συμπαγής" χωρίς, επίσης, τίποτε το θεαματικό και ιδιαίτερο.


     Βεβαίως, η γωνιώδης σχεδίαση της ευρείας αιχμής εναπέθεσε στις επιφάνειες που διέτρησε το σχηματικό "αποτύπωμά" της με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


     Η εσωτερική πλευρά των διατρηθεισών επιφανειών μαρτυρούν το βαρύ "προφίλ" της συγκεκριμένης αιχμής αλλά ας μη φαντασθεί κανείς τίποτε το ιδιαίτερο...



     Με εξαίρεση το εύρος και την σχηματοποίηση των οπών, το διατρητικό αποτέλεσμα αποτιμάται περίπου στην ίδια διεισδυτικότητα που επετεύχθη και με το προηγούμενο, απλό, εκπαιδευτικό, βέλος και, βεβαίως, με κύριο ανασχετικό παράγοντα διεισδύσεως την αύξουσα τριγωνική σχεδίαση των πτερυγίων της αιχμής. 


     Δεν είναι πάντα το "βαρύ" πλεονεκτικό... Κάθε χρηστικό αντικείμενο θα πρέπει να κρίνεται με γνώμονα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και την σχέση του κόστους του έναντι της αποδόσεώς του. Και τα βέλη επί τη βάσει των ιδίων κριτηρίων θα πρέπει να επιλέγονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.