Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ 
ΜΙΑΝ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ


     Οι εβδομαδιαίες ομαδικές Προπονήσεις της Παραδοσιακής Τοξοβολίας, όπως και το κάθε τι στην Ομάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΝΤΑΥΡΩΝ" αντιμετωπίζονται επί τη βάσει δύο ζωτικών κριτηρίων: (α) της ασφαλείας και (β) της ωφελιμότητός τους.


      Και οι μεν συμβατικές, εξ αυτών, ανατίθενται στην οργανωτικότητα και υπευθυνότητα των εκάστοτε Αρχηγών Βολής, ενώ την σχεδίαση και εκτέλεση των ειδικών Προπονήσεων εκ των οποίων προσδοκάται η εξαγωγή ιδιαιτέρων πορισμάτων και αυξημένης ωφελείας, αναλαμβάνει το εκπαιδευτικό Επιτελείο της Ομάδος.


     Δέκα οκτώ ημέρες μας χωρίζουν από την επόμενη ειδική Προπόνηση που θα είναι το Γ' μέρος της ενότητος "ΦΩΣ, οπτική αντίληψη και ΔΕΟΣ" και όμως οι προετοιμασίες για την επιτυχία της έχουν αρχίσει εδώ και ...είκοσι ημέρες! 


     Κάθε ειδική Προπόνηση αρχίζει και ολοκληρώνεται στην ..."αμμοδόχο", δηλαδή, στο γραφείο όπου, κατ΄ αρχήν, σχεδιάζεται το όλο εγχείρημα με κάθε λεπτομέρεια και, εν τέλει, μετά την ολοκλήρωση της Προπονήσεως, αποτιμώνται τα όσα εξ αρχής ετέθησαν ως προσδοκώμενα.


     Εν τω μεταξύ, το εκπαιδευτικό Επιτελείο της Ομάδος θα τροφοδοτήσει την σχεδίαση με κάθε παράμετρο σχετική με την ασφάλεια της διεξαγωγής της Προπονήσεως αλλά και με την επιδιωκτέα ωφελιμότητα ώστε όλοι, μετά την ολοκλήρωσή της να παραμείνουν  χαρούμενοι και ωφελημένοι.


     Πρώτιστη προϋπόθεση η στάθμιση του προπονητικού στόχου και ο εντοπισμός του πλέον κατάλληλου σημείου ώστε ο στόχος να επιτευχθεί με ασφάλεια των Συνασκουμένων και όλης της Ομάδος.


     Στην επικείμενη ειδική Προπόνηση της 24ης Ιουνίου 2017, με δεδομένη την ανάπτυξη του προπονητικού προγράμματος το οποίο ακολουθήσαμε στο Β' Μέρος της ίδιας ενότητος, καταγράψαμε το ασκησιολόγιο και τις αποστάσεις του οι οποίες επέβαλαν τον εντοπισμό νέου χώρου με τον περιορισμό να είναι και ακόμη πιο σκοτεινός από τον προηγούμενο που ήταν το Καταφύγιο των Βασιλικών Κτημάτων Τατοίου.


     Έτσι, καταφύγαμε σε βιβλία και αρχεία  της Βιβλιοθήκης μας αλλά και στο πολύτιμο "Google Earth", προκειμένου να καταλήξουμε στον πλέον ενδεδειγμένο, για τη συγκεκριμένη Προπόνηση, χώρο.


     Με μία στρατιωτικά λακωνική τηλεδιάσκεψη, το εκπαιδευτικό Επιτελείο της Ομάδος συμφώνησε για τον χώρο τον οποίο μελέτησε σε ακριβές τοπογραφικό σκαρίφημα και ακολούθησε μία πολύωρη και "σαρωτική" επιτόπια επίσκεψη ώστε να υπάρξει η βεβαιότητα για την καταλληλότητά του.


     Καθ΄ υπέρβαση του χρόνου και των υποχρεώσεών του, ο Αρχηγός της Ομάδος περπάτησε χιλιοστό-χιλιοστό τον μέλλοντα προπονητικό χώρο, "βαθμολόγησε" τη στατική του ασφάλεια προς αποφυγή κάθε δυσαρέστου και βεβαιώθηκε για την επαρκή ασφάλεια των Συνασκουμέων που θα βρεθούν εδώ μέσα, για την ασφάλεια των τοξεύσεων ώστε να μη προκαλέσουν ατύχημα στους Συνασκουμένους αλλά και τυχόν ανυπόπτους διερχομένους ή παρευρισκομένους, καθώς και για τις παραμέτρους υγιεινής.


     Σε παρόμοιους χώρους είναι πιθανόν να παραμένουν από ...πτώματα μέχρι επικίνδυνα ζώα και υλικά πάσης επικινδυνότητος, οπότε καθήκον είναι ή έγκαιρη απομάκρυνση από τον χώρο ο,τιδήποτε δεν συνάδει με την ιδανικότητα που επιδιώκει η Ομάδα μας σε όλες της τις εκπαιδευτικές δράσεις.


     Επίσης, ο Αρχηγός μας εξετίμησε εάν στον συγκεκριμένο χώρο εισέρχονται και παραμένουν άλλα άτομα και ποια, αξιοποιώντας εγκαταλελειμμένα "ευρήματα" τα οποία είναι, πάντοτε, λίαν "ομιλητικά".


  Μη φειδόμενος κόπου, ο Αρχηγός μας παρετήρησε προσεκτικά όλη την περιβάλλουσα περιοχή, τις προσβάσεις, τις γειτονίες, τους χώρους σταθμεύσεως, την οπτική κάλυψη κατά την προσέγγιση και αναχώρηση, κάθε τι που θα μπορούσε να εγγυηθεί την απρόσκοπτη κίνηση προς τον χώρο, μέσα σε αυτόν και κατά την αναχώρηση από αυτόν.


     Κάποιοι αναφέρονται στον Indiana Jones, εμείς απλώς το λέμε "οργανωτική υπευθυνότητα" και ο Αρχηγός μας φρόντισε και πάλι να επιτελέσει το καθήκον του φροντίζοντας για την ασφάλεια και την ωφέλεια των Συνασκουμένων του που, σε λίγες ημέρες, θα βρεθούν σε έναν τόσο "ειδικό" χώρο για να ασκηθούν τοξεύοντας μέσα στο απόλυτο σκότος.


     Οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" μπορούν να αισθάνονται ήρεμοι σε όλα όσα αφορούν στην εκπαίδευσή τους αφού το εκπαιδευτικό Επιτελείο και ο Αρχηγός της Ομάδος Κωνσταντίνος Δαμιανάκης μεριμνούν όπως πρέπει. Kαι αυτή η Ομάδα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.