Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

ΜΟΓΓΟΛΙΑ


Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ 
ΣΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΙΣΤΟΡΙΑ

Μογγολική Αυτοκρατορία - > 40 εκατομμύρια km2
Βρεταννική Αυτοκρατορία - 33.6 εκατομμύρια km2
Αλεξανδρινή Αυτοκρατορία - 5.2 εκατομμύρια km2
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία - 5 εκατομμύρια km2




     Σύμφωνα με την "Encyclopædia Britannica" η μεγαλύτερη αυτοκρατορία στη παγκόσμια Ιστορία ήταν η Βρεταννική, με συνολική έκταση 33.6 εκατομμυρίων km2, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της Αυστραλίας και του Καναδά, ενώ η Μογγολική υπήρξε η δεύτερη σε μέγεθος με συνολική έκταση 33.6 εκατομμυρίων km2 αλλά, πονηρώς, αφαιρουμένης της Σιβηρίας!   


     Φαλκιδεύοντας τα ιστορικά και γεωγραφικά δεδομένα, οι Βρεταννοί επιχειρούν να αυτοπροβληθούν παγκοσμίως ως δημιουργοί της μεγαλύτερης Αυτοκρατορίας της Ιστορίας με δύο μέτρα και πολλά σταθμά. Αφ'  ενός, αφαιρώντας την Σιβηρία από την έκταση της Μογγολικής Αυτοκρατορίας θεωρώντας την "δήθεν" κενή κατοίκων ενώ συνυπολογίζουν στην έκταση της δικής τους Αυτοκρατορίας εκτάσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ανάλογες της Σιβηρίας ως προς την πυκνότητα κατοίκων όπως ο βορειο-δυτικός Καναδάς, η κεντρική Αυστραλία και οι περισσότερες συνυπολογιζόμενες στη Βρεταννική Αυτοκρατορία αφρικανικές εκτάσεις. 


     Έτσι, εάν συνυπολογίσουμε όλες αυτές τις ακατοίκητες εκτάσεις στην έκταση της Βρεταννικής Αυτοκρατορίας θα συνυπολογίσουμε και την Σιβηρία στην έκταση της Μογγολικής Αυτοκρατορίας η οποία, στη κορύφωσή της εξετείνετο από την ασιατική Κορέα έως την ευρωπαϊκή Ουγγαρία, έχοντας κατακτήσει περισσότερο από τη μισή Ευρώπη (5 εκατομμύρια km2) και απειλώντας την υπόλοιπη!


     Οπότε, λαμβάνοντας υπ΄ όψη ότι η έκταση της Ασίας είναι 44 εκατομμύρια km2, μείον την Αραβική χερσόνησο, την Ινδία και την Ινδο-Κινεζική χερσόνησο, την νοτιοανατολική Ασία και Ιαπωνία, συνολικώς, 9 εκατομμύρια km2, η Μογγολική Αυτοκρατορία υπολογίζεται ως εξής: 44 + 5 - 9 = 40 εκατομμύρια km2. Και αυτό χωρίς να υπολογισθεί ότι η Μογγολία κυβέρνησε την Ινδία από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα... 


     Βεβαίως, ουδεμία σύγκριση της πολεμικής, κατακτητικής, αξίας των δύο Αυτοκρατοριών, Μογγολικής και Βρεταννικής, διότι η Μογγολική Αυτοκρατορία κατέκτησε τα εδάφη της πολεμώντας εναντίον αξίων και πανόπλων αντιπάλων όπως οι Ευρωπαίοι και οι Ρώσοι με υψηλότατο πολεμικό Πολιτισμό, ενώ η Βρεταννική Αυτοκρατορία επεβλήθη ακόμη και αμαχητί επί ιθαγενών όπως οι αβορίγινες Αυστραλοί, σκόρπιοι Αφρικανοί και ιθαγενείς της Αμερικής.  


     Συγκριτικώς και με κριτήριο τον μέγιστο πληθυσμό των δύο Αυτοκρατοριών στο απόγαιό τους, πάλι η Μογγολική Αυτοκρατορία αναδεικνύεται και πάλι η μεγαλύτερη.


     Σήμερα, η Μογγολία παραμένει η μεγάλη "άγνωστη" για τη Δύση!


     Επί παραδείγματι, ουδείς αναλογίζεται ότι η Μογγολία στην οποία ο Άνθρωπος εμφανίζεται προ 750.000 χρόνων, σήμερα εκτείνεται σε μία έκταση 1,566,000 km2 με πληθυσμό μόλις 2.6 εκατομμυρίων κατοίκων ο οποίος κατοικεί σε μία έκταση 1,5 εκατομμυρίου km2 αναλογών στο 0.04 του παγκόσμιου πληθυσμού, όμως, αυτή η ολιγοκατοίκητη χώρα κρύβει ένα πλουσιότατο υπέδαφος το οποίο εγγυάται ενεργειακή αυτάρκεια όχι μόνον για την χώρα αλλά και για πολλές όμορες χώρες οι οποίες το εποφθαλμιούν. Και αυτή η παράμετρος την καθιστά αξιοπρόσεκτη για την μέλλουσα Ασία, προσδίδοντάς της κύρος υπολογίσιμου συμμάχου ακόμη και σε παγκόσμια κλίμακα.


                         




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.