Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

NOVA FRATERNITAS SANCTI MARCI
Marxbrüder Guild Hellas


     Μπορεί η μάζα να στέκει πανικόβλητη προ της κρίσεως Αξιών την οποία η ίδια διεμόρφωσε αλλά όσοι -ελάχιστοι- "ζωντανοί" διαγιγνώσκουμε ευστόχως την κατάσταση και "απαντούμε" με τον ενδεδειγμένο, για την εποχή, τρόπο: Την ανάπτυξη της ατομικής μας Παιδείας και της Παιδείας των ομοίων δια της προαγωγής του Πολιτισμού. O Σύλλογος Μεσαιωνικής Σπαθασκίας που ιδρύθηκε προσφάτως και λειτουργεί στον Πειραιά υπό την ονομασία "Nova Fraternitas Sancti Marci - Marxbrüder Guild Hellas" είναι ακόμη μία "απάντηση" πολιτισμικής προσφοράς από μία "Οικογένεια" ευπατριδών Ελλήνων σε μία κοινωνία παραπαίουσα μεταξύ ομαδικής ανοησίας και απογνώσεως.      


     Ο Αναστάσιος Τριανταφύλλου συντονίζει αυτή την εξαιρετική προσπάθεια η οποία επιχειρεί με σοβαρότητα και αληθή γνώση να αποκαταστήσει μία παραδοσιακή πολεμική τέχνη την οποία ευτελίζουν γραφικοί ευροθήρες τσαρλατάνοι, υποδυόμενοι τους "Δασκάλους" σε μία "αγορά" ασχέτων. Μέσα σε ελάχιστες αράδες, αυτός ο νεαρός ευπατρίδης μας δίνει το στίγμα του οραματισμού του:

     «Το παρελθόν κληροδότησε, το παρόν γέννησε και το μέλλον ζυμώνεται στην τύρβη μύθων και αισθήσεων.Οι Ήρωες, τα Πρότυπα και τα Αρχέτυπα των παιδικών μας χρόνων αποτελούν πυλώνες για το μέλλον που θα χτίσουμε, την κληρονομιά και το παράδειγμα που θα αφήσουμε για τους επόμενους...»


     Κύριος Εκπαιδευτής της "Nova Fraternitas Sancti Marci - Marxbrüder Guild Hellas" είναι ένας από τους ελαχίστους γνώστες του οπλομαχητικού αντικειμένου, ο Γεώργιος Ζαχαρόπουλος, αφοσιωμένος μελετητής αλλά και μύστης των "ελασμάτων" που διακονεί με σεμνότητα και χωρίς συρμώδεις ...βυζαντινοπληξίες την Τέχνη των αγχεμάχων.


     Η  "Nova Fraternitas Sancti Marci - Marxbrüder Guild Hellas" αυτοπροσδιορίζεται ως εξής:

     «Ο σύλλογος “Nova Fraternitas Sancti Marci-Marxbrüder Guild Hellas” με έδρα τον Πειραιά ανακοινώνει επισήμως την έναρξη των δραστηριοτήτων του. Ξεκίνησε ως ιδέα , ως όραμα το 2011 και απέκτησε νομική υπόσταση (μη κερδοσκοπικός) το 2016. Η ονομασία του συλλόγου μας αποτελεί φόρο τιμής στην αδελφότητα -και αργότερα συντεχνία- των Γερμανών ξιφομάχων του ύστερου Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, την Bruderschaft des St. Markus. Στηριζόμενοι μονάχα στις θυσίες και τον προσωπικό μόχθο των μελών μας, αποφασίσαμε να στεγάσουμε, να οργανώσουμε, να συστηματοποιήσουμε και να διαδώσουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον μας για το παρελθόν των Ευρωπαϊκών πολεμικών τεχνών, τις ιστορικές συγκυρίες που οδήγησαν στην εξέλιξή τους με εφαλτήριο και κέντρο την Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή οπλομαχητική. Με μόνο γνώμονα την αναζήτηση, την μελέτη και την διαιώνιση των Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών συναθροιστήκαμε εκπαιδευτές, εκπαιδευόμενοι, αθλητές, επιστήμονες, συνεργάτες, φίλες και φίλοι των τεχνών αυτών ιδρύοντας επίσημα πλέον τον σύλλογό μας. Οι αιώνες και οι τεχνολογικές εξελίξεις οι οποίες έχουν λάβει χώρα σε αυτούς, δεν μας αφήνουν κανένα άλλο περιθώριο προσεγγίσεως των αγχεμάχων όπλων αυτών των περιόδων , πέραν από αυτό της προσεγγίσεως της χρήσεώς τους ως Τέχνη. Η στρατιωτική, πολεμική ή όποια άλλη ιδιότητα των ικανοτήτων χρήσεως των όπλων αυτών έχει παρέλθει ως επί το πλείστον ανεπιστρεπτί, ενώ κάθε άλλη εκπαιδευτική η οποία αποσκοπεί σε κάποια άλλου είδους χρήση τους εκφεύγει από το πεδίο δράσεως του συλλόγου μας. Δυνάμεθα να μελετήσουμε και να ανακατασκευάσουμε τις μαχητικές αυτές τέχνες με βάση τα αυθεντικά εγχειρίδια οπλομαχητικής που ειναι διαθέσιμα, να πειραματιστούμε με συστήματα πρότερων εποχών όπου οι πηγές μελέτης είναι ελάχιστες και συγκεχυμένες, να συμμετάσχουμε ενεργά στον αθλητικό τομέα των Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών -ο οποίος αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια- καθώς και να παρουσιάσουμε το υλικό αυτό στο ευρύ κοινό μέσω εκδηλώσεων, διαλέξεων, δημοσιεύσεων, εκδόσεων ως αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας.
     Η δομή του συλλόγου συνίσταται από 3 επίπεδα:
     - Πολιτιστικό (μελέτη, δραστηριότητες, εκδηλώσεις). Υπό την αιγίδα της “Nova Fraternitas Sancti Marci”.
     - Μαχητικό / Παραδοσιακό (μελέτη, τεχνικές, πρακτική, ανακατασκευή). Υπό την αιγίδα της “Marxbrüder Guild Hellas”.
     - Aγωνιστικό / Αθλητικό (προετοιμασία για αγώνες, αθλητική εφαρμογή). Υπό την αιγίδα της “Meandros Hema Team Piraeus” (μέλη του αθλητικού συλλόγου «ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ») και υπό την καθοδήγηση της “Marxbrüder Guild Hellas”.
     Λόγω της ιδιότητος της εποχής οι παρουσιάσεις κινήσεων, δράσεων , τα λεγόμενα, ή τα γραφόμενα να απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα, θα αρκεστούμε στην λιτή μας αυτή παρουσίαση , προσκαλώντας όποιον ενδιαφερόμενο να μας γνωρίσει στον χώρο μας όπου ευελπιστούμε να θεμελιώσουμε γερά ακόμη ένα οικοδόμημα προσφοράς στον Άνθρωπο και την Τέχνη μας »

     «“Nova Fraternitas Sancti Marci-Marxbrüder Guild Hellas” (New Brotherhood of Saint Mark) is a registered non-profit organization located in the area of Piraeus, Greece. It started as an idea in 2011 but was established legally in August 2016. It’s name is a tribute to the famous guild of German fencers of the late Middle Age & Renaissance times, Bruderschaft des St. Markus. Our aspiration is to reflect the ethos and the values of the original brotherhood. We are supported exclusively by the personal effort of our members and we are driven by our passion and admiration for the Historical European Martial Arts.
     Researchers, scholars, fencers, instructors have come together to form an association beyond a simple martial arts club. This is why NFSM is accepting membership worldwide. Not clubs, but individuals. It is a brotherhood / sisterhood of people!
     Although our main area of study is focused between the 13th and 19th century we are aiming to experiment with older systems of fighting of the continent where the sources are either extremely few or unclear. As HEMA practitioners we use the available manuals and treatises in order to have a valid system of training and of course there is a competition team (Meandros HEMA Team Piraeus) for our Greek members who wish to participate in HEMA tournaments, on a national and international level.
     The structure of the brotherhood operates in 3 levels:
     -Cultural (studies, publications, presentations, lectures) is under the main organization “Nova Fraternitas Sancti Marci”.
     -Traditional/ Martial (study of treatises, reconstruction, training, practice) is under the “Marxbrüder Guild Hellas”.
     -Competitive / Sport (sport application, fitness etc) goes through “Meandros Hema Team Piraeus” (members of the Sports Club MEANDROS) under the guidance of the “Marxbrüder Guild Hellas”.
     More information on membership, ranking, titles and bylaws will be available soon.»


     Πριν, καλά-καλά, ξεκινήσει να λειτουργεί η  "Marxbrüder Guild Hellas" έδωσε την πρώτη σημαντική προσφορά της προς την Ελληνική Σπαθασκία ανατυπώνοντας επιμελέστατα το πρώτο σχετικό εγχειρίδιο εκπαιδεύσεως το οποίο συνέγραψε και εξέδωσε στην Ελληνική το 1847 ο Φίλιππος Μύλλερ. Δάσκαλος της Σπαθασκίας στην Βασιλική Ελληνική Στρατιωτική Σχολή του αειμνήστου Βασιλέως Όθωνος Α'.   




     Εγχειρίδιο ιστορικό που αποτελεί και αφετηρία της Σπαθασκίας στην Ελλάδα, σε μία εντυπωσιακή επανέκδοση με εξώφυλλο του λαμπρού Εραλδιστή Γεωργίου Σχοινά και με έναν εμπνευσμένο πρόλογο της επανεκδόσεως του Δασκάλου Γεωργίου Ζαχαρόπουλου τον οποίο αξίζει να προσέξουμε:




     H ακριβής και άνευ παραλείψεων επανέκδοση αυτού του μνημειακού και σπανιότατου, πια, εγχειριδίου εκπαιδεύσεως Σπαθασκίας, εντυπωσιάζει με την τυπογραφική της αρτιότητα σε πολυτονικό με εξαιρετικά τυπογραφικά στοιχεία και με προσεγμένη μεταφορά όλων των σχεδίων του πρωτοτύπου τα οποία φιλοτέχνησε ο αγαλματοποιός εκείνης της εποχής [19ου αι.] Κ. Σίγελ αναδεικνύει την "Marxbrüder Guild Hellas" ως πρωτοπόρο της Σπαθασκίας στη σύγχρονη Ελλάδα, υποσχόμενη πολλά σημαντικότερα και περισσότερα για το μέλλον αυτής της σπουδαίας τέχνης.


     Μπορεί γύρω μας οι εν απογνώσει τελούντες να σύρονται στο κατήφορο της μικροπολιτικής και της ιδρύσεως κΕνοβουλευτικών παραμάγαζων όμως κάποιοι άλλοι επιλέγουν το σωστό μονοπάτι της πολιτισμικής 'τοξεύσεως" επί του στόχου που λέγεται Παιδεία ψυχής. Η "Marxbrüder Guild Hellas"στον Πειραιά,  η "ΑΓΩΓΗ" στην Καλαμάτα, οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" στην Αθήνα, την Κύπρο, την Καλαμάτα, την χαλκίδα και την Κέρκυρα, ένα δίκτυο πολιτισμικής "ομοβροντίας" αρχίζει να εξαπλώνεται σε μια, πολιτισμικώς, στέρφα "γη" κάνοντάς την να "ξανανθίσει" όπως πρέπει εκεί που εξακολουθούν να ζουν και να μάχονται Έλληνες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.