Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Ο ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ 
ΤΗΣ ΑΣΠΙΔΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΩΣ


     Το να είσαι μόλις 19 ετών και να μπορείς να σταθείς το ίδιο επιτυχώς προ ενός σοβαρού ακροατηρίου απευθυνόμενος 'από στήθους" όσο και, όρθιος τοξεύοντας, επί ενός Ίππου είναι κάτι που ελάχιστοι νέοι μπορούν να τα καταφέρουν με τέτοιαν επιτυχία. Και ο Συνασκούμενός μας Γεώργιος Μυλωνόπουλος, απόψε, τα κατάφερε με σοφία και ευστοχία ...Χείρωνος !


     O "EΛΛΗΝΑΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" και φοιτητής Πολιτικών Επιστημών Γεώργιος Μυλωνόπουλος, στο πλαίσιο του Προγράμματος των εκδηλώσεων Πολιτισμού της Ελληνικής Θρησκευτικής Κοινότητος "ΙΕΡΑ ΦΙΛΘΕΩΝ ΙΣΤΙΗ", έδωσε σήμερα μία πολύ πληροφοριακή διάλεξη με θέμα: H σημασία της ασπίδος του Αχιλλέως εις το έπος της Ιλιάδος.


     Η εκδήλωση έλαβε χώρα στη φιλόξενη αίθουσα της "ΙΕΡΑΣ ΦΙΛΕΝΘΕΩΝ ΙΣΤΙΗΣ" επί της οδού Καλαμιώτου 12 [β' όροφος] Μοναστηράκι και,ο νεαρός ομιλητής κατάφερε σε χρόνο λιγότερο της μισής ώρας να αποσυμβολίσει την ομοκεντρική ομηρικήν αλληγορία της ασπίδος του Αχιλλέως γεφυρώνοντας τον βίο με τον θάνατο και, αναφερόμενος στην Ομάδα μας, συμφιλιώνοντας τον εξ αποστολής ...ερασιθάνατο "βίο" (αρχαϊστί τοΤόξο) με το αγαθό της ζωής.


      Όπως σημείωσε ο ίδιος ο Γεώργιος Μυλωνόπουλος:

     Η Ιλιάδα του Ομήρου θεωρείται το γνωστότερο αρχαιοελληνικό έπος. Τη διδασκόμαστε σχολείο, την διαβάζουμε σε παιδικά βιβλία και μερικοί καταφέρνουν να τη μελετήσουν στο πρωτότυπο. Ακόμα όμως κι εκείνοι που δεν προχωρούν εις βάθος στη μελέτη του έργου έχουν ακούσει, αναφερθεί και συχνά επηρεαστεί από τα κατορθώματα των Αχαιών μπροστά στα τείχη του Ιλίου (Τροία), τη γενναιότητα του Αγαμέμνονα και του Αίαντα, την πονηριά του Οδυσσέα, τη σοφία του Νέστορα και τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα του Αχιλλέα ο οποίος αποτελεί και το κεντρικό πρόσωπο στο έργο. Μια λιγότερο διάσημη στιγμή του έπους είναι η κατασκευή της ασπίδας του Αχιλλέα. Αυτό συμβαίνει διότι η περιγραφή της τοποθετείται ανάμεσα σε δύο πολύ σημαντικά γεγονότα, το θάνατο του Πατρόκλου και την επιστροφή του Αχιλλέα στον πόλεμο, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να την προσπερνάει χωρίς ιδιαίτερη προσοχή. Μαζί, λοιπόν, θα κάνουμε μια περιήγηση στους στίχους της Ιλιάδας προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε τις διαστάσεις της ζωής που εκφράζονται πάνω σε αυτή την ασπίδα και το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Όμηρος μέσα από την περιγραφή της. Ποιο είναι το νόημα της Ασπίδας στο έπος και γιατί αποτελεί μέχρι σήμερα μοναδικό στοιχείο έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας; Σε αυτά και άλλα πολλά θα αναφερθούμε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου συζητώντας και αναζητώντας την αλήθεια πίσω από το μέταλλο της Ασπίδας και τους στίχους ενός πολεμικού έπους.


     Ο ομιλητής καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριό του για την ευφράδεια του, "από στήθους", λόγου του αλλά και για το σεμνό αγορητικό Ήθος και ύφος του και τα χειροκροτήματα έγιναν εντονότερα όταν ακούστηκε η ...ηλικία του!



     Μετά το τέλος της ομιλίας υπεβλήθησαν αρκετές απρόβλεπτες ερωτήσεις αρχαιολογικού περιεχομένου και απολαύσαμε τον ομιλητή να απαντά σε όλες με αμεσότητα και με ιδιαίτερην ευστοχία αλλά και ακρίβεια.



     Οι ευγενείς Οικοδεσπότες της Ελληνικής Θρησκευτικής Κοινότητος "ΙΕΡΑ ΦΙΛΕΝΘΕΩΝ ΙΣΤΙΗ", αμέσως μετά την ομιλία του νεαρού Κενταύρου, παρέθεσαν, ελληνικότατο, συμποσιακό δείπνο με άφθονο οίνο και γλυκίσματα προς Τιμή του φιλοξενουμένου ομιλητή τους και μας προσέφεραν από ένα καλαίσθητο αντίτυπο εθνικού ημερολογίου εν όψει της νέας χρονιάς!



     Η βραδυά έκλεισε με μία καλλικέλαδη διφωνία, συνοδεία κιθάρας, προς Τιμή του Ποσειδώνος, αλλά και με μία, a capella, γνωστή καντάδα του Αλ. Σακελλάριου ελληνοπρεπώς διασκευασμένη.



     Oι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" αισθανόμεθα ευγνώμονες προς τους εξαιρετικούς Συνέλληνες της Ελληνικής Θρησκευτικής Κοινότητος "ΙΕΡΑ ΦΙΛΕΝΘΕΩΝ ΙΣΤΙΗ" για την επανειλημμένη θερμή φιλοξενία στον ωραίο χώρο τους, για τις πολλαπλές ευγενείς προσφορές τους αλλά και για τα θερμά αισθήματά τους τα οποία διαχέουν όπου και αν συναντώμεθα! Ειδικώς δε για τον Συνασκούμενό μας, Έλληνα Κένταυρο, Γεώργιο Μυλωνόπουλο, απόψε, ανακαλύψαμε έναν επιπλέον λόγο για να είμαστε ακόμη πιο υπερήφανοι γι αυτόν! 
  
Περίληψη της παρουσιάσεως θα βρείτε ΕΔΩ

Φωτογραφικό Λεύκωμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.