Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΛΑ ΤΗΣ ΣΤΕΠΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016



     Όλοι γνωρίζουν ότι στη Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" η Ιππασία διδάσκεται γυμνιππευτικά κάτι που σημαίνει χωρίς σέλα. Η Σχολή μας αναγνωρίζει την σέλα ως προνόμιο μόνον των Εφιπποτοξοτών, δηλαδή, των μαθητών μας που έδωσαν επιτυχείς εξετάσεις και πιστοποιήθηκαν γι αυτό.


     Παρά ταύτα, η σέλα για πολλούς μαθητές μας παραμένει ένα "ταμπού", μια "terra incognita" και πολλοί προσπαθούν να "μαντέψουν" την αίσθησή της στην ίππευση.


     H σέλα της στέπας ήταν ο μεγάλος «πρωταγωνιστής» των εποχών των μεγάλων μεταναστεύσεων πάνω στην οποία «βολεύτηκαν» πολλές φυλές στις μακρυνές διαδρομές τους από τα ανατολικά όρια της Ευρώπης μέχρι και από την Ασία προς τη καρδιά της Ευρώπης. Και τη μαγεία της αισθήσεως αυτής της σέλας θα απολαύσουν όσοι βρεθούν κοντά μας στη διοργάνωση της 10ης Δεκεμβρίου, μαζύ με πολλά άλλα…



     Αυτήν ακριβώς την αίσθηση της συγκεκριμένης σέλας θα προσπαθήσουμε να απομυθοποιήσουμε στους μαθητές μας αλλά και σε όσους φίλους εκτός Ομάδος ενδιαφέρονται, ώστε να διαπιστώσουν τη χρησιμότητά της, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονοκτήματα της χρήσεώς της από τον Ιππέα σε μία ιππική εκπαιδευτική ημερίδα που θα γίνει στη Κοιλάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" (Κορωπί) το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016, στις 10:00 π.μ. με κόστος χρήσεως Ίππου 5 ευρώ. 


     Οι μαθητές και οι φίλοι μας, κατά την ιππική εκπαιδευτική ημερίδα θα ενημερωθούν για τα ιστορικά και τεχνικά στοιχεία της σέλας της στέπας, θα ιππεύσουν με μία αυθεντική σέλα στέπας "KASSAI", θα βαδίσουν και θα τοξεύσουν με παραδοσιακό Τόξο και βέλη σε μία επίπεδη εξωτερική διαδρομή, ενώ θα τους εξηγηθούν όλα όσα αφορούν σε αυτό το σημαντικό ιππικό βοήθημα.


          H συγκριτική παρουσίαση της σέλας της στέπας και της "δυτικής" σέλας θα κάνει κατανοητή και την επεκτατική ψυχολογία των λαών της στέπας εν σχέσει προς τους δυτικούς λαούς κατά τις; εποχές που οι σαρωτικές πολεμικές εξαπλώσεις αποτελούσαν προνόμιο  των ιππικών λαών με αποκορύφωμα την διαμόρφωση της μέγιστης Μογγολικής Αυτοκρατορίας του 13ου αιώνος. Διότι η "σχεδίαση" της σέλας απετέλεσε στην ανθρώπινη Ιστορία ισχυρή ένδειξη ακόμη και της ψυχολογίας των λαών!


     Mε άλλα λόγια, στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική ημερίδα της 10ης Δεκεμβρίου 2016, μέσω της κατανοήσεως της σέλας της στέπας θα προσεγγίσουμε τη ψυχολογία του πολεμικού επεκτατισμού των ιππικών λαών οι οποίοι όχι μόνον επεβίωσαν εν μέσω συγκλονιστικών φυσικών αντιξοοτήτων αλλά και επεκτάθηκαν με όχημα αλλά και «οχυρό» τους τη ράχη του Ίππου, εν αντιθέσει με τους, μη ιππικούς (πλην Μακεδόνων) λαούς της Δύσεως!




     Όπως όλες οι σέλες του κόσμου, έτσι κι η σέλα της στέπας περισώζει την εθνογραφία των δημιουργών της και, κυρίως, τις φυσιοκεντρικές δοξασίες τους οι οποίες στάθηκαν πολύ ουσιαστικότερες εκείνων των θεοοκρατικών δοξασιών άλλων λαών.  Επάνω στη σέλα της στέπας θα προσέξουμε «εκτυπώματα» αυτών των δοξασιών οι οποίες συνηγορούν ότι οι λαοί που επιμένουν στην επιβίωσή τους θεώνται πολύ υψηλότερα από τα ανθρωποκατασκεύαστα … και ενίοτε αλλογενή, θεοκρατικά και ανθρωπομορφικά «τοτέμ», στα οποία υπέκυψαν οι υπό εξαφάνιση λαοί της συβαριτικής Δύσεως.




     Σε αυτή την ημερίδα, η οποία δεν θα είναι μόνον ιππική αλλά και εθνολογική και, κυρίως, πολιτική, θα αναλυθεί ένας πολύ σημαντικός κανόνας της θελήσεως των λαών για επιβίωση, ένας κανόνας τον οποίο δεν έχουν προσέξει οι "επιστήμονες" εθνολόγοι oι οποίοι πασχίζουν να ερμηνεύσουν τον κόσμο μέσα σε ένα "αποστειρωμένο" περιβάλλον βιβλιοθηκών και γραφείων και είναι γνωστός μόνον στους «αλογατάρηδες» όλων λαών και εποχών,  καθοριζόμενος από το «ύψος των αψίδων», δηλαδή, την καθ’  ύψος διαμόρφωση των δύο άκρων μιας σέλας μέσα στην οποία κάθεται ο Ιππέας. Αλλά περί όλων αυτών των σημαντικών και τόσο …αγνοημένων στη Κοιλάδα όπου και η παρουσίαση. 



     Aς μη ξεχνάμε ότι, γενικά, η σέλα, σηματοδότησε ένα από τα πιο καθοριστικά «δακτυλικά αποτυπώματα» των λαών στην Ιστορία τους και η δική μας σέλα, η σέλα της στέπας, αποτελεί το «δακτυλικό αποτύπωμα» εκείνου του λαού που, όχι τυχαία, χαρακτηρίσθηκε ως η «Μάστιγα των Θεών». Αυτή τη σέλα, σας καλούμε να γνωρίσετε από κοντά, να τη νοιώσετε ανάμεσα στα σκέλη σας όπως εκείνοι οι πολεμιστές του ευρασιατικού μεσαίωνος των μεγάλων κατακτήσεων και, κυρίως, να κατανοήσετε τη βαθύτερη ιστορική σημασία της!


     Ακόμη και όσοι δεν έχουν εμπειρία Έφιππης Τοξοβολίας θα την αποκτήσουν με μεγάλην ασφάλεια, παρακολουθώντας αυτή την ιππική εκπαιδευτική ημερίδα που γίνεται για πρώτη φορά από τη Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" για τους μαθητές της αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο φίλο εκτός Ομάδος.


     Ο σκοπός  των «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ» είναι η διατήρηση της ιππικής και τοξευτικής ιστορικής μνήμης ως βασικών παραμέτρων ανθρωπίνου Πολιτισμού και η μεταλαμπάδευσή τους στους επερχομένους μέσω της βιωματικής εμπειρίας. Και αυτό που ανέπτυξε και χαροποίησε εμάς, αυτό που διηύρυνε τους πνευματικούς ορίζοντές μας, επιδιώκουμε να το μοιραστούμε και με όσους επιθυμούν τη διεύρυνση και των δικών τους πνευματικών οριζόντων. 


     Θερμή παράκληση: Eπειδή αναμένεται αυξημένη προσέλευση και η πρόθεσή μας είναι να σας προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις κι εμπειρία για τη σέλα της στέπας, παρακαλούμε ενημερώστε μας εγκαίρως και μέχρι την 8η Δεκεμβρίου 2016 στο τηλέφωνο 6977764737 για τη συμμετοχή σας ώστε να σχεδιάσουμε ένα εξατομικευμένο ευχάριστο πρόγραμμα στα μέτρα των ιππικών δυνατοτήτων σας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.