Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

ΕΚΤΑΚΤΗ ΘΕΡΙΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ
"ΕΙΡΗΝΗ"
6η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016


     Η μοναδική άσκηση που διδάχθηκε σήμερα ήταν σχεδιασμένη να ξεκινήσει να διδάσκεται με την έναρξη της νέας, Θ' Προπονητικής Περιόδου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όμως, η δυσκολία της διδασκαλίας της σε πολυάνθρωπη Γραμμή Βολής μας έκανε να ξεκινήσουμε τώρα που, λόγω διακοπών, η Γραμμή Βολής φιλοξενεί ελάχιστους Συνασκουμένους οι οποίοι θα μπορούσαν να την αφομοιώσουν εύκολα ώστε να σχηματισθεί ένα "προζύμι" που από τον Σεπτέμβριο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν εσωτερικό πυρήνα δεδιδαγμένων οι οποίοι θα υποστήριζαν εσωτερικώς τη διδασκαλία της σε μεγαλύτερη ομάδα Συνασκουμένων. Και απεδείχθη ότι η σκέψη μας ήταν σωστή...


     Έτσι αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τη πρόταση της αγαπημένης μας Ειρήνης γι αυτή την Προπόνηση κατά τον καλύτερο τρόπο και το πλεονέκτημα που μας προσέφεραν οι λίγοι Συνασκούμενοι.


     Σήμερα είχαμε την Τιμή και την χαρά να συνασκηθεί μαζύ μας και ο Δάσκαλος Πολεμικών Τεχνών Νικόλαος Καπλατζής, ο κατασκευαστής των σπαθιών της Ομάδος μας κατόπιν σχεδίου του Ιδρυτή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ". Η παρουσία του ήταν πολύ ευεργετική τόσο στη προθερμαντική διαδικασία με την υπόδειξη αποτελεσματικών διατάσεων για την ασφαλή εκτέλεση της δύσκολης ασκήσεως που θα ακολουθούσε αλλά και με την διδασκαλία μιας αποθεραπευτικής βιωματικής ασκήσεως που όλοι χαρήκαμε.


     Η διδαχθείσα άσκηση πίσω από τα φαινόμενα μιας ιδιότυπης, ίσως και ακατανόητης, τοξεύσεως κρύβει μια δραστική παράμετρο αναπτύξεως του ενστίκτου αλλά και το συντονισμό με αυτό του υποσυνειδήτου με την παράλληλη όξυνση της περιφερειακής οράσεως.


     Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην αρχική επεξήγηση της ασκήσεως και των σημείων που τη χαρακτηρίζουν διότι η άσκηση αυτή είναι επικίνδυνη τόσο για την ακεραιότητα όσων συμμετέχουν όσο και των ...βελών που κινδυνεύουν να σπάσουν ανά πάσα στιγμή.


     Στον, ειδικώς επιλεγέντα, φυσικό χώρο στον οποίο ασκηθήκαμε για πρώτη φορά, οι παρόντες "εισήχθησαν" στις παραμέτρους της ασκήσεως υπό προσομοιωτικές, αρχικώς, συνθήκες και κατόπιν, ένας-ένας (λόγω επικινδυνότητος) ξεκίνησαν να την εκτελούν.


     Η τόξευση αυτή, αν και σήμερα διδάχθηκε σε ένα πρώτο αρχικό στάδιο προς απόκτηση τεχνικής, είναι καθοριστική για τη διατήρηση της πνευματικής υγείας του Πολεμιστή διότι αποτελεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν τα δύο συζυγή "μονοπάτια" (Yojo Shiketsu και Hasshodo) τα οποία "γεφυρώνουν" την δεξιότητα με την καθαρή και γαλήνια σκέψη, απαραίτητα στοιχεία για κάθε Πολεμιστή.


     Η πρώτη, αυτή, διδασκαλία της συγκεκριμένης ασκήσεως, σύντομα οδήγησε τους Συνασκηθέντες σε ένα αποτέλεσμα αρμονικό, έως και "χορευτικό", χωρίς γι αυτό κανείς να χρειασθεί να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια.


     Βεβαίως, ο ίδιος ο Νικόλαος Καπλατζής δεν αντιμετώπισε καμία δυσκολία να εκτελέσει άριστα την άσκηση από τη πρώτη στιγμή αν και τόξευε για πρώτη φορά, αποδεικνύοντας ότι οι εισηγμένοι στις Πολεμικές Τέχνες αντιλαμβάνονται αμέσως και χωρίς προηγούμενη αναλυτική διδασκαλία ό,τι αφορά σ΄ αυτές.


     Ακόμη και η ίδια η Ειρήνη μας, παρά τις αμφιβολίες της για ορθή τόξευση, οι φωτογραφίες της δείχνουν ότι τα κατάφερε άριστα.


     Αντιθέτως με τα καθιερωμένα, η σημερινή προπονητική ημερίδα ξεκίνησε με την απευθείας διδασκαλία και πρακτική της νέας ασκήσεως και η καθιερωμένη ομαδική τόξευση αντί του προθερμαντικού της χαρακτήρος είχε την σημασία ενός αποθεραπευτικού "ιντερμέδιου" μεταξύ του πρώτου μέρους της διδασκαλίας και της επαναλήψεώς του. Και, όταν οι Συνασκούμενοι επέστρεψαν για την επανάληψη της πρακτικής της ασκήσεως παρετήρησαν ότι τώρα τους ήταν όλα πολύ πιο εύκολα. 



     Ο Νικόλαος Καπλατζής, στο τέλος της ημερίδος, μας προσέφερε μια πολύ βιωματική "αποθεραπευτικήν" εμπειρία με την άσκηση του νοερού σπειροειδούς "διπλώματος" και "ξεδιπλώματος" του σώματος η οποία καταλήγει στην αισθητή διεύρυνση της περιφερειακής οράσεως, κάτι για το οποίο θερμώς τον ευχαριστούμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.