Τρίτη, 12 Απριλίου 2016

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΠΟΙΙΑΣ
ΟΙ

«ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»

O Bαγγέλης Τσιλίκας


Η Γεωργία Παπαδέα


Η Χριστίνα Αδαμοπούλου, "στήριγμα" των 
"ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ"

     Αναρωτηθήκαμε, ποτέ, όλοι εμείς που βλέπουμε, πως ένας τυφλός Συνάνθρωπός μας μπορεί να εξυπηρετηθεί σε ένα κέντρο δημόσιας εστιάσεως, σε ένα εστιατόριο, σε ένα ζαχαροπλαστείο, μη μπορώντας να διαβάσει τη λίστα (menu) των εδεσμάτων του, όπως μπορούμε όλοι οι υπόλοιποι; Αναρωτηθήκαμε ποτέ για τη μικρή αυτή λεπτομέρεια που, ενώ σε όσους βλέπουμε μπορεί να φαίνεται αμελητέα, για έναν τυφλό έχει ζωτική σημασία; Ευτυχώς, αυτή η «μικρή» λεπτομέρεια που είναι τόσο ζωτική για τη καθημερινότητα ενός τυφλού υπήρξε αντικείμενο προβληματισμού αλλά και δράσεως των τριών «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», του Βαγγέλη Τσιλίκα, της Γεωργίας Παπαδέα και της Χριστίνας Αδαμοπούλου οι οποίοι επεξεργάσθηκαν όλες τις παραμέτρους και κατάφεραν να υλοποιήσουν μία πρόταση εκτυπώσεως των λιστών εδεσμάτων σε όλα τα κέντρα δημόσιας εστιάσεως στη πόλη της Καλαμάτας όπου ζουν και προπονούνται. 

Ο επικεφαλής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ"
Αθανάσιος Ψωρομύτης

     Έτσι, οι δύο πρώτοι (ο Βαγγέλης και η Γεωργία) οι οποίοι είναι και τυφλοί μαθητές της Σχολής μας μαζύ με τη Χριστίνα μας η οποία, μαζύ με το Σύζυγό της και επικεφαλής του Παραρτήματός μας Αθανάσιο Ψωρομύτη είναι τα «θεμέλια» των «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» λειτούργησαν από κοινού με το παράρτημα της Περιφερειακής Ενώσεως Νότιας Πελοποννήσου του «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΥΦΛΩΝ» ώστε, πλέον, οι τυφλοί της Καλαμάτας να αποκτήσουν ακόμη ένα βοήθημα στη καθημερινότητά τους, τις λίστες των δημοσίων κέντρων εστιάσεως τυπωμένες στην ειδική γραφή για τυφλούς “Breille”.


     To σύστημα γραφής, ή, «Κώδικας Μπράιγ» αποτελεί το γραπτό «λόγο» μέσω του οποίου οι τυφλοί αντιλαμβάνονται τον αθέατο κόσμο και επικοινωνούν με αυτόν. Το όνομά του οφείλεται στον Γάλλο επινοητή του Λουδοβίκο Μπράιγ (γαλλ. Louis Braille). Ο Λουδοβίκοs είχε τυφλωθεί πολύ μικρός και δεν ήταν ευχαριστημένος από το σύστημα αναγνώσεως που χρησιμοποιούσαν οι τυφλοί επειδή ήταν δύσχρηστο με ογκώδεις χαρακτήρες. Έτσι βάλθηκε να δημιουργήσει ένα καινούριο ειδικό αλφάβητο για τυφλούς. Του πήρε πέντε χρόνια αλλά στο τέλος τα κατάφερε. Αυτό το αλφάβητο που έφτιαξε ο Μπράιγ ήταν μια αντικατάσταση του γραμματικού αλφαβήτου με ανάγλυφες στιγμές, που με διάφορους συνδυασμούς αποδίδουν ένα πλήρες κείμενο. Ο τυφλός μπορεί μ’ αυτό το σύστημα να διαβάζει ψηλαφώντας τις στιγμές με το δάχτυλο, δηλαδή έχουμε ανάγνωση με την αφή. Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι ανάγλυφες κουκκίδες σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας. Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και μ’ αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και η γραφή των «βλεπόντων». Η επίσημη καθιέρωση του κώδικα Μπράιγ για την ελληνική γλώσσα έγινε το 1948, δυστυχώς, όμως, ακόμη δεν έχει καθιερωθεί προς χρήση των τυφλών σε πολλές καθημερινές εφαρμογές όπως θα έπρεπε.     Η σημαντική πρωτοβουλία των "τριών' ήδη κίνησε το τοπικό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Το δίκτυο "Eleftheriaonline.gr" ήδη παρουσίασε ένα ειδικό αφιέρωμα της δημοσιογράφου κ. Κέλλυ Δημητρούλια στη πρωτοβουλία αυτή με συνοδευτικό βίντεο. 


     Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" συγχαίρει τους τρεις "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ" για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία τους η οποία αποτελεί πράξη κοινωνικής ευποιίας, αλληλεγγύης προς τον Συνάνθρωπο και Πολιτισμού, εντασσόμενη στο πνεύμα  του Καταστατικού μας. Και θεωρούμε ότι ο επικεφαλής του Παραρτήματος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ" Αθανάσιος Ψωρομύτης, όπως όλοι μας, θα πρέπει να αισθάνεται πολύ υπερήφανος για τα Μέλη του!

Η Γεωργία μας επί τω έργω.

     Εν τω μεταξύ, με επιτυχία διεξήχθη η τελευταία κυριακάτικη Προπόνηση των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ"  με φωτογραφικό υλικό το οποίο τεκμηριώνει την τοξευτική πρόοδο των εκεί αγαπημένων Μελών μας.


     Όπως πάντα, η συνοδευτική Έκθεση του επικεφαλής του Παραρτήματος, Αθανασίου Ψωρομύτη, προσθέτει ακόμη μία σημαντική ψηφίδα γνώσεως κι εμπειρίας για την ανάπτυξη της Σχολής τυφλών Τοξοτών των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ" και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων μας να συντελέσουμε στη βελτίωση του ενστίκτου τους, κάτι απαραίτητου για τη καθημερινότητά τους.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.