Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

AKOMH ΜΙΑ ΕΥΓΕΝΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑ


     Ακόμη μία ευγενή χορηγία σπανίας πνευματικής "τροφής" είχε την Τιμή να δεχθεί η Βιβλιοθήκη της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ" από τον Ευπατρίδη κ. Γεώργιο Κοτζάμπαση, υπό την μορφή έξι σπανίων τόμων που συνιστούν μία ακεραιωμένη Παγκόσμια Ιστορία από την Αρχαιότητα μέχρι τον 19ο αιώνα.


     Το ευγενώς προσφερθέν ιστορικό έργο αποτελεί δείγμα της κορυφαίας δημιουργικής παραγωγής της Γερμανικής τυπογραφίας του τέλους του 19ου και αρχής του 20ού αιώνος, με εμβρίθεια και εγκυρότητα περιεχομένου αλλά και υψηλότατη αισθητική εκτυπώσεως υπογραφόμενο από μία πλειάδα επιστημόνων εκείνης της, πνευματικώς, γόνιμης εποχής.


     Η συγκεκριμένη έκδοση, προερχόμενη από έναν λαμπρό Bερολινέζικο εκδοτικό Οίκο (Ullstein) χρονολογείται από το 1908 και με ομήλικη περίτεχνη δερματόδετη βιβλιοδεσία, προσεγμένη μέχρι και στις γωνίες των εξωφύλλων. 


     Η εικονογράφηση και του συγκεκριμένου έργου, ακολουθώντας τον κανόνα των εκδόσεων της Γερμανικής τυπογραφίας εκείνης της εποχής είναι εκ των ουκ άνευ, με λεπτομέρεια, αισθητική αναπαραστικότητα και πληροφοριακό εκλεκτικισμό ο οποίος μεγεθύνει τα μέγιστα ένα διδακτικό αποτέλεσμα. 


     Κορυφαίο δείγμα ενθέτου, επιστολή του 1455 εκτυπωθείσα στο, πρώτο, πιεστήριο του ...Γουτεμβεργίου με ακριβή επανεκτύπωση επί ...περγαμηνής (!), ένα από τα πάμπολλα ένθετα έργα Τέχνης αυτής της εκδόσεως!


     Με προσεκτική θεματολογική επιλογή, τα περιεχόμενα κεφάλαια και εικόνες, σε αυτή την μνημειώδη έκδοση, όχι μόνον υπερκαλύπτουν το διαπραγματευόμενο ιστορικό αντικείμενο αλλά και το παρουσιάζουν στον αναγνώστη αδρό έως και "ανάγλυφο". 


     Πάμπολλοι αναδιπλούμενοι καλοτυπωμένοι και έγχρωμοι πίνακες με ιστορικές απεικονίσεις μουσειακών ντοκουμέντων αιφνιδιάζουν ευχάριστα τον μελετητή αυτού του εξάτομου τυπογραφικού μνημείου, φέρνοντάς τον σε άμεση "χειροπιαστή" επαφή με όσα για να τα προσεγγίσει κανείς θα πρέπει να διατρέξει μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μουσειακών ...διαδρόμων και προθηκών. 


     Παρά ταύτα, αυτή η Παγκόσμια Ιστορία δεν ενέχεται ως ένα "φετιχιστικό" αντικείμενο αλλά ως μία αναβλύζουσα πηγή γνώσεως η οποία, με επιστημονική συνέπεια αναπαριστά το γνωστικό αντικείμενό της επιπροσθέτοντας και την καλαισθησία ως έτι περαιτέρω κίνητρο εγκύψεως. 


     Η "Ελληνική Εφιπποτοξοτική Εταιρεία", ευγνώμων προς τον Ευπατρίδη Συνέλληνα κ. Γεώργιο Κοτζάμπαση για την ανεκτίμητη χορηγία του, εντάσσει το νέο πρόσκτημα στη Βιβλιοθήκη της και ενημερώνει τα ενδιαφερόμενα Μέλη των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" ότι, από σήμερα, ευγενώς προσφερθέν έργο τίθεται στη διάθεσή τους προς μελέτη. 


Ακριβές αναδιπλούμενο ομοιότυπο της "Magna Carta", 
το πιστότερο σε τυπογραφική αναπαραγωγή της υπάρχουσας βιβλιογραφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.