Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΣΥΡΑΓΩΓΗΣΗ

ΙΠΠΟΥ ΚΑΙ ΙΠΠΕΩΣ


     Η συνεχής βελτίωση των εκπαιδευτικών μας προσεγγίσεων αποτελεί μιαν ακόμη δικλείδα προόδου των μαθητών της Σχολής των «Ελλήνων Κενταύρων». Kαι στην εκπαίδευση της Ομάδος αυτής, η πρωτοτυπία δεν εξαντλείται ποτέ, κάνοντας τα μαθήματα πάντα ενδιαφέροντα τόσο σε Ιππείς όσο και σε Ίππους.


     Ρηξικέλευθος και καινοτόμος ο Αρχηγός των «Ελλήνων Κενταύρων» εμπνεύσθηκε και δοκίμασε την άσκηση της συνδυαστικής συραγωγήσεως Ίππου και Ιππέως την οποία μελετήσαμε στη πράξη διαπιστώνοντας σημαντικά οφέλη και για τους δύο συμπράκτες της Ιππασίας.


     Ένα χοντρό, αλλά και εύκαμπτο, σχοινί που ξεκινά από τον Εκπαιδευτή ο οποίος παραμένει στο κέντρο του κύκλου περιφοράς του Ίππου και καταλήγει στο εσωτερικό χέρι του Ιππέως λειτουργεί ως ένας «ομφάλιος λώρος» που μεταφέρει στον Ιππέα και, δι αυτού, στον Ίππο ένα αίσθημα κινητικής αυτοπεποιθήσεως αλλά και κινητικού συντονισμού! Επίσης, το κράτημα αυτού του σχοινιού επιδρά θετικά σε αυτοματικές διορθωτικές κινήσεις του Ιππέως που τον βοηθούν να διατηρεί την ισορροπία του εντός του διαγραφομένου κύκλου, όπως ακριβώς βοηθά τον σχοινοβάτη ισορροπιστή το κράτημα του κονταριού.


     Μετά από κάθε μάθημα πάντοτε ο μαθητής αναδεικνύεται ωφελημένος και αποδεικνύεται ότι η έμπνευση του Αρχηγού της Ομάδος Αρπάλυκου, συνεχώς, είναι θετική για τη πρόοδο των μαθητών μας και διατηρούν τους «Έλληνες Κενταύρους» στη κορυφή της ιππικής και τοξευτικής εκπαιδεύσεως στην Ελλάδα. 


Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


     Την Άνοιξη του 2016, στην Αλβανία, ξεκινούν τα γυρίσματα ξένης ιστορικής υπερπαραγωγής για τη ζωή και τον ηρωικό αγώνα του Γεωργίου Καστριώτη-Σκεντέρμπεη. Η διάρκεια των γυρισμάτων προβλέπεται τρίμηνη με έναρξη τις πρώτες ημέρες του Μαίου.

     Για τη συγκεκριμένη υπερπαραγωγή απευθύνεται πρόταση συνεργασίας σε ιστορικούς, ηθοποιούς, κομπάρσους, οδηγούς οχημάτων (βαν/μικρών φορτηγών C1), ηλεκτρολόγους.

     Όλοι θα προσληφθούν κατόπιν συμβάσεως, θα ασφαλιστούν και θα προσφερθεί δωρεάν φιλοξενία σε δίκλινα δωμάτια ξενοδοχείων 3 αστέρων.

     Για κάθε επικοινωνία απευθυνθείτε στον κ. Ervis Sadiku, ervissadiku@yahoo.gr στην Ελληνική, Αγγλική και Αλβανική γλώσσα.


Eυχαριστούμε τον κ. Ervis Sadiku για την αποστολή του παρακάτω μηνύματός του:

"PROUD TO COOPERATE WITH "GREEK CENTAURS"

I feel obliged to express my pleasure before my cooperation with the unique Greek Horseback Archery team "Greek Centaurs" during this period of preparation of filming "SKENDERBEU: A HERO". And our Greek colleagues did a perfect preparation during my absence in Albania.

Sorry to mention that some don't understand that this filming will be a great historical and not "chauvinistic" production! And "Greek Centaurs" as very experienced and scientific Organization do the best!

Ervis Sadiku, September 28th, 2015"

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 
ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥ ΓΟΡΥΤΟΥ


     Δεν πρόλαβε να αριστεύσει  κ α ι  στις "εξετάσεις" συντηρήσεως παραδοσιακού τυμπάνου ο Αρχηγός των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" Δημήτριος Π. Χρήστου (Αρπάλυκος) και ξεκίνησε μία ιστορική ανακατασκευή οθωμανικού γορυτού όχι, μόνον, επί τη βάσει συγκεκριμένου σχεδίου αλλά και με τη χρήση αυθεντικών υλικών εποχής!


     Mε κύριο υλικό ένα κομμάτι αυθεντικού οθωμανικού υφάσματος κεντημένου με τη κλασική τεχνοτροπία του "κεντί μπαστί" που έφτασε στην Αθήνα από την Κωνσταντινούπολη, ένας αυθεντικός οθωμανικός γορυτός ανακατασκευάζεται από τον Αρχηγό των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ". Ένα κομμάτι οθωμανικής Ιστορίας που χρονολογείται από τον 17ο - 18ο αιώνα και της οποίας η αξία, σήμερα, σε μία ευρωπαϊκή δημοπρασία ξεπερνά τα 3000 ευρώ, στα χέρια του Αρπάλυκου θα αναδειχθεί σε ένα μουσειακό αντικείμενο τοξευτικής Ιστορίας στο "οπλοστάσιο" μιας Ομάδος η οποία επιμένει στη σοβαρότητα έργου!  


     Κεντημένο με αυθεντική χρυσοκλωστή και με τα καθιερωμένα οθωμανικά ανθοδιακοσμητικά μοτίβα εποχής επάνω σε βαρύ "βουργουνδιιανό" βελούδο, το ύφασμα αυτό μεταφέρει τη "σκόνη του χρόνου" και βρίσκει τη καλύτερη αξιοποίησή του προκειμένου να προσδώσει τη σφραγίδα της αυθεντικότητας σε μελλοντική εικόνα δράσεως των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ".


     Πολύτιμος "σύμβουλος" στη νέα αυτή δημιουργία είναι ο Οδηγός του Πολεμικού Μουσείου της Κωνσταντινουπόλεως, ευγενές δώρο του αγαπημένου μας φίλου και ρέκτη κ. Ευτύχη Τζιρτζιλάκη προς τη Βιβλιοθήκη της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ". 


     Αυτός ο σημαντικός μουσειακός οδηγός με τα ευρύτατα περιεχόμενά του, αναδεικνύεται σε ένα ανεκτίμητο vade mecum μιας τόσο σημαντικής πτυχής Τοξοβολίας, όπως η Οθωμανική Τοξοβολία της οποίας το "φάσμα" εμφανίζεται προ των μελλοντικών δραστηριοτήτων της Ομάδος μας.


    Και, ομολογουμένως, ο μουσειακός αυτός οδηγός, προσέφερε τα μάλα στη παρούσα προσπάθεια του Αρπάλυκου, λόγος για τον οποίο ευχαριστούμε και πάλι τον ευγενή δωρητή του κ. Ευτύχη Τζιρτζιλάκη.


     Η όλη ανακατασκευή θα βασισθεί σε πατρόν για το οποίο ο Αρχηγός των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" βασίσθηκε σε ανάλογο (νεότερο) γορυτό το οποίο, τον Ιούνιο του 2012, προσέφερε ευγενώς ως δώρο προς την Ομάδα μας ο Δήμαρχος Σκουτάρι-Κωνσταντινουπόλεως με την ευκαιρία της συμμετοχής μας στους εκεί διεθνείς αγώνες όπου, Μέλη μας, κατέκτησαν κύπελλο και μετάλλιο. 


     Στους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ" η σοβαρότητα της κάθε δράσεως είναι ο σημαντικός παράγοντας του τελικού αποτελέσματος των προσπαθειών μας κι έτσι δεν αφήνουμε τίποτε στη τύχη ή στην επισφάλεια του αυτοσχεδιασμού! Κοπιάζουμε αλλά μόνον έτσι τελικώς καταφέρνουμε και το έργο μας να απολαμβάνουμε ως ωφέλιμο και να δικαιούμεθα να παραμένουμε υπερήφανοι γι αυτό!


     Ο οθωμανικός γορυτός δημιουργείται για τις ανάγκες μελλοντικής διεθνούς παρουσιάσεως των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" αλλά και της συμμετοχής της Ομάδος μας σε ιστορικό ντοκιμαντέρ ξένης παραγωγής, μαζύ με πολλά άλλα αυθεντικά δημιουργήματα εποχής τα οποία έχει αναλάβει να κατασκευάσει ο Αρχηγός μας. Το τελικό αποτέλεσμα του οθωμανικού γορυτού θα παρουσιασθεί αναλυτικά σε προσεχή ανάρτησή μας!




Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

 Η ΕΛΛΑΔΙΚΗ "UNESCO" 
ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

     Σε μία δημοκρατικότατη χώρα όπως η σημερινή Ελλάδα της οποίας η "κρατική ηγεσία" αλληλοσπαράσσεται και το εμφύλιο μίσος έχει παραμερίσει δημοκρατικότατα κάθε λογική, είναι πολύ φυσικό να αποτελεί τριτεύον ζήτημα η υπηρεσιακή ανεπάρκεια της τοπικής "UNESCO" και της επικεφαλής της κ. Κατίνας Τζιτζικώστα  η οποία αγνοεί το τι αναγνωρίζει η διεθνής "UNESCO" NGO και ...αυτοσχεδιάζοντας για ...σαξόφωνο! Στη χώρα της φαιδράς (φαιδροτάτης, ...πλέον!) πορτοκαλέας, όπου οι Πολίτες διασκεδάζουν με το δημόσιο "θεσμικό" κονταροχτύπημα μεταξύ προέδρου της χώρας και προέδρου της (β)ουλής το τι ποιεί η κάθε κυρία ...Κατίνα, ασφαλώς, αποτελεί ..."λαϊκή απογευματινή"!

     Είναι γνωστό ότι η Έφιππη Τοξοβολία έχει αναγνωρισθεί από την διεθνή "UNESCO" ως μέρος της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς κι έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού αυτού. Το τι σημαίνει "αιγίδα" το γνωρίζουμε όλοι και δεν είναι τίποτε περισσότερο από την "ηθική αναγνώριση"! Στη περίπτωση, όμως, της Έφιππης Τοξοβολίας, η διεθνής "UNESCO" αναλαμβάνει και μέρος των οικονομικών δαπανών των διεθνών αγώνων της που διεξάγονται στη Ν. Κορέα, γενόμενη και χορηγός της αρχέγονης αυτής πολεμικής τέχνης.


Η συμπαθέστατη κ. Κατίνα Τζιτζικώστα του ιθαγενούς παραρτήματος της "UNESCO"

     Οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" είναι, επίσης, γνωστό  ότι στα δέκα χρόνια της πολιτισμικής προσφοράς τους, εκπροσωπώντας και αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο, ουδέποτε χρειάσθηκαν την ηθική ή υλική υποστήριξη άλλου, φυσικού ή νομικού, προσώπου, χαράσσοντας επιτυχέστατα, τη δική τους πορεία ακριβώς επειδή βασίζονται σε ίδιες Αξίες και μέσα. Απλώς, θελήσαμε να ευθυγραμμίσουμε την ιθαγενή, ελλαδική, "UNESCO" της κ. Κατίνας Τζιτζικώστα με το σκεπτικό της προϊσταμένης της διεθνούς "UNESCO" σε ό,τι αφορά στην (ηθική) "αιγίδα" της Έφιππης Τοξοβολίας προς τιμή της αρχέγονης αυτής πολεμικής τέχνης και όχι, ασφαλώς, ημών οι οποίοι ουδεμιάς ανάγκης τρίτου εξακολουθούμε να έχουμε! Παρά ταύτα, το ελλαδικό βιλαέτι της κ. Κατίνας Τζιτζικώστα με έωλες προφάσεις και ανυπόστατα επιχειρήματα εξακολουθεί να αυτοσχεδιάζει δίχα του προϊσταμένου Οργανισμού της, αγνοούσα την Έφιππη Τοξοβολία όπως και η Ελληνική Έφιππη Τοξοβολία δηκτικώς την αγνοεί! Στον πολιτισμένο κόσμο, τώρα...


     Η διεθνής "UNESCO" σταθερά διατηρεί την Έφιππη Τοξοβολία υπό την αιγίδα της και χορηγεί τους διεθνείς αγώνες της του 2015 που διεξάγονται στη Ν. Κορέα, όπως μαρτυρούν τα χορηγικά σήματα στην αφίσα των αγώνων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας (W.H.A.F.). Kαι όχι μόνον...


     Τη χρονιά αυτή, ο προκαθήμενος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Έφιππης Τοξοβολίας κ. Kim, Young Seob εξελέγη Αντιπρόεδρος της WoMAU ( World Martial Arts Union - Παγκόσμια Ένωση Πολεμικών Τεχνών) της διεθνούς "UNESCO" στο 14ο Συνέδριο του οργανισμού αυτού!  Αυτές είναι οι εξελίξεις στον πολιτισμένο κόσμο για τις οποίες ενημερώνουμε το ιθαγενές παράρτημα της ελλαδικής "UNESCO" και την κ. Κατίνα Τζιτζικώστα που, ασφαλώς, περί άλλα τυρβάζει και μπορεί να καθαρίζει και "φρέσκα φασολάκια στην αυλόπορτα"!


     Ωστόσο, αποσύρουμε την πρότασή μας να θέσουμε υπό τη δική μας αιγίδα την ελλαδική "UNESCO" και τη κ. Κατίνα Τζιτζικώστα, λόγω της ανακύπτουσας προτεραιότητος να ιδρύσουμε γηροκομείο Ίππων, δικαιουμένων κατά πολύ περισσότερο της ανθρώπινης ευγνωμοσύνης και φροντίδος!

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ
PRESS


     Για την Ομάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ", η οποία εισήγαγε το 2005 την Έφιππη Τοξοβολία αλλά και την Παραδοσιακή Τοξοβολία στην Ελλάδα, έχουν αναφερθεί εγκωμιαστικά αρκετά έντυπα τόσο του Ελληνικού όσο και του ξένου Τύπου. Ακολουθεί μία σταχυολόγηση από τα δημοσιεύματά τους:

Το πρώτο δημοσίευμα στην Ελλάδα για την Έφιππη Τοξοβολία 
Περιοδικό "ΑΛΟΓΟ-ΣΠΟΡ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑ", Φεβρουάριος 2006.
Πλήρες κείμενο εδώ.

The presentation of Horseback Archery in Greece,
Journal "HORSE-SPORT AND SHOW", February 2006.
Complete text in English, here.

























































     Oι «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ» με μία σκηνή από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ» προεβλήθησαν στις σελίδες του εγκυρότερου διεθνούς περιοδικού Παραδοσιακής Τοξοβολίας «ΤRADITIONELL BOGENSCHIESSEN” εμφανιζόμενης, έτσι, διεθνώς και για πρώτη φορά της Ελληνικής Παραδοσιακής Τοξοβολίας στο ξένο ειδικό Τύπο.