Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ 
ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ 
ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ


     Το ντοκιμαντέρ "Ένας θεός γεννιέται", της σκηνοθέτιδος κ. Ελένης Βλάσση, συμμετέχει στις εκδηλώσεις, στην Πανσέληνο της 29ης Αυγούστου 2015, στην Αρχαία Μεσσήνη στο αντάμωμα των Μεσσηνίων όλου του κόσμου με τον Μύθο και τον Πολιτισμό



     Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών παίρνει την πρωτοβουλία και προσφέρει την αιγίδα της αλλά και την οργανωτική της βοήθεια, υπό τον συντονισμό του Αναπληρωτή Γενικού Δημήτρη Πλευράκη, στις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στις Πανσελήνους του Ιουλίου και του Αυγούστου, με τους Αρχαιολογικούς χώρους να υποδέχονται Έλληνες της Διασποράς, κατοίκους και επισκέπτες, για ένα ταξίδι στον Ελληνικό Πολιτισμό, στον Μύθο και στην Φιλοσοφία.



     Θα ξεκινήσουν κάτω από το φως της Πανσελήνου στην Κρήτη, όπου με επίκεντρο το Δικταίο Άντρο στην Κρήτη, την Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015, θα συναντηθεί η Μυθολογία με την Ιστορία και την λαϊκή παράδοση. Στο Ψυχρό Οροπέδιο του Λασιθίου θα ανταμώσει ο Κρητικός Ελληνισμός απανταχού της Γης, και την βραδιά αυτή, η πλατεία στους πρόποδες του ιερού βουνού της Δίκτης, θα λάβει την ονομασία «ΕΥΡΩΠΗ».


     Παράλληλα από τις 31 Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Ελληνική Μυθολογία και Σύγχρονη Ανάπλαση». Ευρώπη, Ελλάδα, Ελληνισμός και Κρήτη αποτελούν έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, με διαχρονική τη χρήση της φιλοσοφίας, των μαθηματικών, της ιστορίας, της ρητορικής. Ελληνικές οι λέξεις που συνδέονται με την επιστήμη και τον πολιτισμό, Ελληνικοί και οι μύθοι, όπως ο μύθος της Ευρώπης, της Φοίνισσας πριγκίπισσας κόρης, που ο Δίας με εικόνα ταύρου την άρπαξε και την οδήγησε στην Κρήτη.


     Η Ελληνική μυθολογία, που αναβιώνει με την ευκαιρία των εκδηλώσεων αυτών, αποτελεί μία πρωταρχική αντίληψη του κόσμου με συμβολισμούς, που δίνουν στον άνθρωπο οικουμενική διάσταση και μοχλεύουν την Ευρωπαϊκή συλλογική συνείδηση. Οι εκδηλώσεις της Πανσελήνου στην Κρήτη συμβολίζουν τον σύνδεσμο του μύθου με την ιστορία και αποδεικνύουν ότι είναι αδύνατη η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, γιατί στην Ελληνικότητα συγκλίνουν, χρονικά και ουσιαστικά, όλες οι αρχές της Ευρωπαϊκής υπόστασης. Στην Κρήτη, στην κοιτίδα του πρώτου ολοκληρωμένου πολιτισμού της Ευρώπης, του Μινωϊκού Πολιτισμού, εκεί όπου ο μετέπειτα παντοδύναμος βασιλιάς της Κρήτης, ο Μίνωας, γεννήθηκε από τον Δία και την Ευρώπη στο Δικταίο Άντρο.


     Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού καλεί τους Κρήτες της Διασποράς να τιμήσουν με την παρουσία τους την Τελετή και το Συμπόσιο, ενισχύοντας τις εκδηλώσεις, που προβάλλουν την περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης και αναδεικνύουν το «αιολικό θαύμα» με τους 10.000 ανεμόμυλους.



     Καλούνται οι Κρήτες απανταχού της Γης να συμβάλουν ενεργά στην αναβίωση του μύθου με επίκεντρο την «Βηθλεέμ της Αρχαιότητας», το Οροπέδιο Λασιθίου και το Δικταίο Άντρο, όπου η μυθολογία χάρισε την ύπαρξη στον Θεό Δία, πατέρα Θεών και Ανθρώπων και σύμβολο της θρησκευτικής τελετουργίας σε συνδυασμό με την ανθρώπινη ύπαρξη. Το αντάμωμα πολιτισμού όλων των Κρητών του κόσμου θα σημάνει την απαρχή για την συν-διαμόρφωση μιας νέας πολιτιστικής ταυτότητας που θα συνδεθεί με την ευρεσιτεχνία, την μυθολογία και τον πολιτισμό. Μίας ταυτότητας, που θα αποτελέσει τα διαπιστευτήρια της φιλοσοφίας και του τρόπου ζωής τους προς όλη την Οικουμένη.


     Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού καλεί, σε τούτη την κρίσιμη συγκυρία, το αντάμωμα όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού, για να σιγοτραγουδήσουν σύσσωμες το «Μη παρακαλώ σας Μη, Μη τη λησμονάτε την Χώρα μου».



     Τις εκδηλώσεις συν-διοργανώνουν ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου και το "Καμπάνειο Ίδρυμα Πολιτισμού", με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και του Κ.Ε.Α.Ν. (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων).



     Οι επόμενες εκδηλώσεις στην Πανσέληνο της 29ης Αυγούστου 2015, στην Αρχαία Μεσσήνη στο αντάμωμα των Μεσσηνίων όλου του κόσμου με τον Μύθο και τον Πολιτισμό.






Π.Ε.Δ.  ΚΡΗΤΗΣ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ


Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Η ΕΛΕΝΗ ΒΛΑΣΣΗ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

"ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ"


     «Eίναι από τα πιο δύσκολα ντοκιμαντέρ που έχω κάνει στη μέχρι τώρα καριέρα μου και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι έπρεπε να αποδώσω με απόλυτη ιστορική πιστότητα το θρύλο, την τελετουργική συνέπεια του ντοκιμαντέρ και να προσεγγίσω το ενδυματολογικό στοιχείο.


     Οφείλω να πω ότι, όσον αφορά στη σκηνοθεσία αυτού του ντοκιμαντέρ, είναι τόσο δύσκολη, ώστε οι περισσότεροι γνωστοί μου διάσημοι σκηνοθέτες μου εκμυστηρεύτηκαν πως δε θα τολμούσαν το μεγάλο αυτό εγχείρημα, επειδή το ντοκιμαντέρ αυτό έχει να κάνει με θεούς, θεανθρώπους και ήρωες, και επομένως είναι πάρα πολύ δύσκολη η απόδοσή του.


     Προσωπικά ανέλαβα την ευθύνη, να κάνω αυτό το δύσκολο έργο, από αγάπη για τον τόπο μου, επειδή κατάγομαι από το νομό Λασιθίου και συγκεκριμένα από την Ιεράπετρα, και από το πάθος για τη δουλειά μου. 


     Δε θα μπορούσα, εξάλλου, να αρνηθώ τη δημιουργία οποιουδήποτε ντοκιμαντέρ, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, εφόσον αφορά τον τόπο μας και τον πολιτισμό μας, τον οποίο προβάλλω διαρκώς σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης.


     Εξάλλου, άντλησα τεράστια δύναμη από τον ίδιο το θρύλο, ώστε να μπορώ να αντιμετωπίσω τον Δία, το Θεό, τον οποίο πολλοί αρχαίοι λαοί λάτρευαν, αλλά και για να προσεγγίσω ιστορικά τον Μ. Αλέξανδρο, το μεγαλύτερο εκπολιτιστή και στρατηλάτη όλων των εποχών, καθώς και για να αποδώσω την ισχυρή προσωπικότητα του ναυάρχου Νέαρχου, του πρώτου εξερευνητή του Ινδικού Ωκεανού»

"ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ"
28/7/2015

     Στο ντοκυμαντέρ "ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ" συμμετέσχε η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" και επιστημονικός σύμβουλος είναι ο Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης.


Για το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας
2015
υπό την αιγίδα του
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
και του
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ




Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ "ΜΟΝΟΠΑΤΙ"


     Πολύ συχνά "ανταμώνουμε" τον προσδιορισμό μιας ομάδας ως "αναβιώσεως" ή "αναπαραστάσεως", συνήθως, μιας ιστορικής περιόδου ή και μιας, επιμέρους, τέχνης σχετιζόμενης με κάποιαν ιστορική περίοδο. Πολλές φορές, αυτές οι ομάδες χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα αποτελέσματος κι άλλες φορές όχι. Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξή τους είναι θετική διότι απηχούν την ανάγκη που εκφράζει μέσα απ΄ αυτές ο σύγχρονος άνθρωπος για την "επανασυγκόλλησή" του με τις "ρίζες" του, το παρελθόν του και τους Προγόνους του, δηλαδή, με τον ίδιο τον εαυτό του.


     Μιλώντας για "αναβίωση" και "αναπαράσταση" αναφερόμαστε σε δύο διαμετρικώς διαφορετικές προθέσεις που υιοθετούν οι σύγχρονες ομάδες ιστορικής προσεγγίσεως: τη βιωματική, ουσιαστική, πρόθεση του "είναι" και την επιδερμική, επιφανειακή, πρόθεση του "φαίνεσθαι".


     Οι αναβιωτές της Ιστορίας μελετούν σε βάθος το πλαίσιο της εποχής, κατανοούν τα συνθέτοντα μέρη του και το αναπαράγουν, μη αρκούμενοι σε μία απλή υπόδυση ρόλου ή αναπαραγωγή μιας τέχνης ξεκομμένης από την ενότητα των ηθών και, λοιπών εθών, της εποχής της. Κίνητρο των αναβιωτών ο βιωματικός στόχος.


     Οι αναπαραστάτες, αντιθέτως, αρκούνται σε μία σκηνική αναπαραγωγή κάποιας τέχνης ή και μιας ευρύτερης κοινωνικής "εικόνος" κάποιας ιστορικής εποχής, χωρίς καμιάν εσωτερική "αλήθεια" ήθους και έθους. Κίνητρο των αναπαραστατών, η διασκέδαση της μονοτονίας της εποχής τους.


     Οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" αποτελούν τη μοναδική Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας και εντάσσονται στη κατηγορία των αναβιωτών, μελετώντας, εφαρμόζοντας και μεταλαμπαδεύοντας τις Έφιππες Πολεμικές Τέχνες της Αναγεννήσεως, ακολουθώντας το ιστορικό "υπόδειγμα" των Ελλήνων Στρατιωτών (Estradioti) της εποχής εκείνης. Βεβαίως, αυτές οι αναγεννησιακές πολεμικές τέχνες εμπεριέχουν και τα διδάγματα του Μεσαίωνος διευρύνοντας, έτσι, το χρέος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" ως προς τη μελέτη και της προγενέστερης, εκείνης, ιστορικής περιόδου. 


     Και, όλα τούτα σημαίνουν ότι οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" δεν αποτελούν, απλώς, αναπαραστάτες, αλλά βιωματικούς φορείς του ήθους αλλά και των πολεμικών δεξιοτήτων των Ελλήνων Στρατιωτών της Αναγεννήσεως, μη αρκούμενοι σε "σκηνικές παρουσιάσεις" αλλά στην ενστέρνιση της πολεμικής αρετής (θεωρίας και πράξεως) του προγονικού, ιστορικού, προτύπου τους.


     «…πρέπει πάντα να στρέφομαι στους προγόνους μου για να αντλώ παραδείγματα…» γράφει ο Kassai Lajos στο βιβλίο του «Έφιππη Τοξοβολία» (κεφ. «Η ζώνη του Εφιπποτοξότη», σελ. 84) και η συνεχής προσφυγή στο προγονικό παράδειγμα δεν αποτελεί χρέος μόνον του Εφιπποτοξότη αλλά και κάθε πλάσματος που επιθυμεί να κυριαρχήσει στη μοίρα του. To ίδιο ακολουθούν και οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ".


      Ευνόητο είναι ότι, προϋπόθεση μιας τίμιας αναβιώσεως είναι η επίπονη και συνεχής μελέτη και άσκηση και οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" δε παραλείπουν ούτε τη μελέτη , ούτε την άσκηση!   


     Το οπλοστάσιο των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" είναι, βεβαίως, μεγάλο, όμως, δεν είναι το μόνο στο οποίο αυτή η μοναδική Ομάδα βασίζει τη πρόοδό της.


     Οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ"  μ ε λ ε τ ο ύ ν  και προάγουν το εφιπποτοξοτικό αντικείμενό τους με τα πνευματικά "όπλα" της Βιβλιοθήκης τους άνευ των οποίων ουδεμία πραγματική πρόοδος προσδοκάται.


     Έτσι, εις απάντηση ερωτημάτων πολλών φίλων οι οποίοι, με αφορμή πρόσφατες ενημερώσεις μας σε ιστότοπο κοινωνικής δικτυώσεως, ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την Εκπαίδευσή μας, διευκρινίζουμε ότι στους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ", μιαν Ομάδα αναβιωτών, δεν αρκούμεθα σε θεωρίες αλλά υλοποιούμε τα διδάγματά τους και δεν περιοριζόμαστε σε δεξιότητες αλλά εμβαθύνουμε στη θεωρία τους, κυρίως, βιώνουμε το ήθος των προγονικών, ιστορικών, προτύπων μας, των Ελλήνων Στρατιωτών της Αναγεννήσεως.


     Και, όποιος ενδιαφέρεται να συμπορευθεί μαζύ μας στο "μονοπάτι" της μαθήσεως και της ασκήσεως θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να αναπτύξει τις δεξιότητές του στη κορυφαία πολεμική τέχνη της Έφιππης Τοξοβολίας, βιώνοντας ταυτοχρόνως και το ήθος αλλά και τις Αξίες της ιστορικής περιόδου στην οποία εντάσσεται το πρότυπο αυτής της Ομάδος. 



     Και το "μονοπάτι" αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, είναι όμως πολύ ωφέλιμο ειδικώς στην εποχή μας!


Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

"HEROICO COLEGIO MILITAR"


     Παρελαύνοντας με το "passo romano" και κρατώντας ανά χείρας εκπαιδευμένα αρπακτικά, οι Μεξικανοί Ευέλπιδες, μαθητές της Στρατιωτικής Ακαδημίας "Heroico Colegio Militar", βιώνουν το αίσθημα της στρατιωτικής πειθαρχίας αλλά και της στρατιωτικής υπερηφανείας, όπως επιτάσσεται στους στρατιωτικούς ηγήτορες ενός λαού που θέλει να επιβιώσει. Αντιθέτως, στη σημερινή Ελλάδα παρόμοιες ..."συμπεριφορές" κρίνονται ως ..."ακραίες" που διακυβεύουν την εικόνα του "δημοσίου υπαλλήλου" που το ψοφοδεές ελλαδικό κράτος επιβάλλει στους αξιωματικούς και τα στελέχη των ενόπλων μας "δυνάμεων" (ο θεός να τις κάνει...)!


     Τα αρπακτικά τα οποία εκτρέφονται από τον Μεξικανικό Στρατό αποτελούν πλάσματα που απολαμβάνουν ιδιαίτερου σεβασμού και υψηλών φροντίδων αποτελώντας μέρος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, όταν σε μία άλλη χώρα, στη σημερινή Ελλάδα, τελούν υπό πλήρη περιφρόνηση οι ίδιοι άνθρωποι-στελέχη και μέλη των ενόπλων μας "δυνάμεων" οι οποίοι στιγματίζονται από κυβερνητικά στελέχη ως μη ...παραγωγικοί! 


     Σοφή η επιλογή της εκτροφής και παρουσίας των αρπακτικών στη Στρατιωτική Ακαδημία του Μεξικό, αφού, η συνύπαρξη των Ευελπίδων με αυτά τα υπέροχα και απαιτητικά πλάσματα καθιστά τους, νεαρούς, μέλλοντες ηγήτορες πολύ πιο υπεύθυνους και πειθαρχημένους, αναπτύσσοντάς τους τη σχέση με τη φύση, κάτι που προϋποθέτει η υγιής άσκηση εξουσίας. 


          Στο Μεξικό, ο αξιωματικός θα πρέπει να είναι οξυγονωμένος από τη σχέση του με το αρπακτικό το οποίο θα πρέπει να πετά καθημερινώς στο ύπαιθρο, επιπλέον των καθηκόντων του ως μέλλοντος επιστήμονος και δεν είναι "αρκετός", ένας ένστολος προγάστωρ γραφειοκράτης όπως είναι, δυστυχώς, ο κανόνας στο "δικό μας" στρατό.


     Βεβαίως, στο Μεξικανικό Στρατό δε συντηρείται μόνον η Ιερακοθηρία αλλά και η Ιππασία ως βασικό μάθημα των μαθητών του "Heroico Colegio Militar".


     Στο Μεξικανικό Στρατό διατηρούνται ευάριθμες ίλες Ιππικού με υπέροχους Ίππους των οποίων η ευημερία εμπιστεύεται στους νεαρούς μαθητές, ώστε να συμπληρώνεται η φυσική τους Παιδεία, ως απαραίτητο υπόστρωμα υγιών, γενναίων και ηγετικών χαρακτήρων.


     Διότι, εν αντιθέσει με το μεμψίμοιρο και ηττοπαθή ελλαδικό στρατό ο οποίος από το  έχει καταργήσει την Ιππασία ως μάθημα της Σχολής Ευελπίδων κρίνοντας βλακωδώς ότι ...περιττεύει, οι Μεξικανοί γνωρίζουν πολύ καλά τη μεγάλη σημασία της Ιππασίας ως προς την διάπλαση ευγενών αποφασιστικών και ηγετικών χαρακτήρων, κάτι που πρέπει να χαρακτηρίζει έναν πραγματικό στρατιωτικό ηγήτορα


     Το "Heroico Colegio Militar" ("Ηρωικό Στρατιωτικό Κολέγιο") και μόνον εκ της ονομασίας του αποδίδει τον χαρακτήρα των μαθητών του, εν αντιθέσει από το εσωστρεφές έως και ηττοπαθές όνομα της "Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων" της μετα-οθωμανικής Ελλάδος (;) η οποία θα έπρεπε να ονομασθεί, τουλάχιστον, "Σχολείο Γενναίων" απηχώντας τη πολεμική αρετή των Ελλήνων! 




Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΟΙ ΤΟΞΟΘΥΡΙΔΕΣ ΤΟΥ SAN MARINO


     Είναι γνωστή η σημασία την οποία αποδίδουμε οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" στη τοξοθυρίδα ως ιστορικού στόχου και ως προπονητικού αντικειμένου κατά την Εκπαίδευσή μας. 


     Όσοι παρακολουθούν τη δράση μας αλλά και τα δημοσιεύματα του Ιστολογίου αυτού θα έχουν προσέξει τη συχνή αναφορά μας σε αυτό το σημαντικό ιστορικό οχυρωτικό στοιχείο και στη μέριμνα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" προς εκπαίδευση στην αντιμετώπισή του ακόμη και με ειδική εκστρατεία στη Κύπρο.


     Την τοξοθυρίδα την μελετήσαμε σε βάθος και συχνά σε Προπονήσεις μας την αντιμετωπίσαμε ως "καθ'  ύλην" εμπεριεχόμενη στην αρμοδιότητα της μόνης Ελληνικής Ομάδος Έφιππης αλλά και Παραδοσιακής Τοξοβολίας επικεντρωμένης στην ιστορική περίοδο των μέσων και νεωτέρων χρόνων.


     Προσφάτως, την αντιμετώπισε και ο Αντιπρόεδρος της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ" Ακάδημος, ασκούμενος στο Κάστρο της Άσσου (Κεφαλονιά).   


     Σε μία καστροπολιτεία η οποία διατηρεί τον οχυρωτικό χαρακτήρα της από τον 5ο αι. μ.χ.χ. όπως το San Marino, είναι επόμενο η τοξοθυρίδα να τυγχάνει ιδιαίτερης εκτιμήσεως από την τοπική τοξευτική Παράδοση και στους τελευταίους διεθνείς Αγώνες "M.A.E.C. 2015" ήταν αναμενόμενος να αντιμετωπίσουμε και επίσημο στόχο "τοξοθυρίδα" (La Feritoia) κατά του οποίου τόξευσαν οι αγωνιζόμενοί μας.


     Οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" και στο San Marino έδειξαν εξοικειωμένοι με την τοξοθυρίδα καλούμενοι να τοξεύσουν κατ΄ αυτής υπό ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες.


      Το αρχαιότατο, αυτό, οχυρωτικό στοιχείο, η τοξοθυρίδα, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εξασκήσεώς μας οξύνοντας και οριζοντίως αλλά και καθέτως τη στοχαστική μας αντίληψη και το "ξαναντάμωμά" μας μαζύ της στο ατμοσφαιρικό San Marino μας υπαγορεύει την ανάγκη να παραμείνουμε ακόμη πιο "στενά" στη σχέση μας μαζύ της!