Σάββατο 30 Μαΐου 2015


ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΙΝΟΝΤΕΣ ...ΚΡΙΘΗΣΟΝΤΑΙ


     Με την ιδιαίτερη προπονητική προετοιμασία των Μελών μας που θα μετάσχουν στους προσεχείς Διεθνείς Αγώνες του San Marino ξεκίνησε και η σημερινή προπονητική μας ημερίδα.


     Το κυρίως "σώμα" της Ομάδος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" πήρε τη "σκυτάλη" με τη καθιερωμένη και απαρέγκλιτη προθέρμανση.


     Η μαζική προσέλευση και πάλι έθεσε το πρόβλημα του ομαδικού μας "Lebensraum" αλλά η γεωμετρημένη, πια, αντίληψη του Αρχηγού μας ο οποίος, σήμερα, ήταν και Αρχηγός Βολής, έλυσε κάθε πρόβλημα.


     Η σημερινή ομαδική μας Προπόνηση είχε ως αντικείμενο την τόξευση και κριτική όλων προς όλους. Τα κριτικά σχόλια υπήρξαν "οδηγός" για την επανάληψη υπό βελτίωση των τοξεύσεων και ο προσεκτικός παρατηρητής διεπίστωσε, πράγματι, αυτή την αισθητή βελτίωση της ευστοχίας όλων στη τελευταία βολή.


     Ιδιαίτερη πρόοδο παρατηρήσαμε σήμερα και στα μαθήματα Ιππικής και Έφιππης Τοξοβολίας τα οποία διεξήχθησαν υπό τη διδασκαλία της Εκπαιδευτρίας μας Χαράς Πολυζοπούλου.


     Οι μαθητές και μαθήτριές της δείχνουν ότι προοδεύουν αλματωδώς με πλήρη αυτοσυγκέντρωση, σιωπή και αυτοπειθαρχία αγγίζοντας ήδη από τα πρώτα τους μαθήματα ένα υψηλό επίπεδο μαθητών με αυξημένες προσδοκίες επιτυχίας.


     εί θεός γεωμετρεί" τιτλοφορούσαμε μία προηγούμενη ανάρτηση και, πράγματι, η "γεωμετρία" της αυτοπειθαρχίας όταν δε ...τετραγωνίζει τον κύκλο, σίγουρα, ...κυκλώνει το τετράγωνο!










Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ ΜΑΣ ΜΙΛΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΙΠΠΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ



     Στα ελάχιστα διαλείμματα των επαγγελματικών υποχρεώσεών του ο ηθοποιός, "ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" και συνιδρυτικό Μέλος της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ"  Γιάννης Δρίτσας, βρίσκει χρόνο να προπονείται μαζύ μας αλλά και να μιλά για την Έφιππη Τοξοβολία. 


     Πατέρας ο ίδιος δύο μικρών παιδιών με εξαιρετικό ταλέντο στη Τοξοβολία, δε θα μπορούσε να μην απαντήσει στις ερωτήσεις ενός portal για παιδιά και να τι είπε σχετικά με τη Πολεμική Τέχνη μας:

– Μάθαμε και πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε ότι είστε συνιδρυτής και Μόνιμο Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρίας! Τι ακριβώς άθλημα είναι αυτό; Απευθύνεται και σε μικρά παιδιά; Πώς ασχοληθήκατε εσείς με αυτό το σπορ;

"Η έφιππη τοξοβολία είναι ένα άθλημα που γυμνάζει και ψυχαγωγεί τον αθλούμενο! είναι η τόξευση πάνω στη ράχη του αλόγου! Μια αγαστή συνεργασία με άλλον ένα ζωντανό οργανισμό….όπου η λειτουργιά του τόξου, προκειμένου να βρει το στόχο χρειάζεται την απόλυτη συνεργασία αναβάτη και ίππου! Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και αποτελεί μια μοναδική εμπειρία!"


Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΖΩΗΡΑ "ΧΡΩΜΑΤΑ" ΣΤΗ "ΠΑΛΕΤΑ"
ΤΩΝ
"ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ"


     Η συμμετοχή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ"  σε ένα σημαντικό ντοκιμαντέρ διεθνούς προβολής και η προδικασία της απαραίτητης προδικαστικής εικονοληψίας για την αποτίμηση του "γραψίματος" στο φακό προσώπων και ενδυμασιών, έφεραν πολλά ζωηρά και πανέμορφα χρώματα στη "παλέτα" της Κοιλάδος μας το τελευταίο Σάββατο, 23η Μαίου 2015. 


     Η νέα δημιουργία της σκηνοθέτιδος κ. Ελένης Βλάσση με θέμα από την αρχαία Ελληνική ιστορία και η ευγενής πρόσκλησή της στην Ομάδα μας να συμμετάσχει, το τελευταίο Σάββατο παραμέρισαν το κλασικό μαύρο "χρώμα" των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" ομορφαίνοντάς το ακόμη περισσότερο με το κόκκινο των αρχαίων χιτωνίσκων τους οποίους δημιούργησε ο Αρχηγός της Ομάδος μας προς κάλυψη των αναγκών του γυρίσματος.


     Με πολύ κέφι και αφιέρωση στην επιτυχία μιας ακριβούς ιστορήσεως, είκοσι πέντε Μέλη των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" θα προσφέρουν εαυτούς στο επιτυχές αποτέλεσμα των προσδοκιών μιας απαιτητικής σκηνοθέτιδος που πιστώνεται μέχρι σήμερα με εξαιρετικές παραγωγές και με την καλλιτεχνική διεύθυνση ενός Φεστιβάλ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Πανεπιστημίου Κρήτης. 


     Οι έφιππες παρουσίες με αρχαϊκές ενδυμασίες των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" σε συνάρτηση με την πιστότητα της φυσικής Ιππικής που αποτελεί το θεμέλιο της Εκπαιδεύσεώς μας, "ήρθαν κι έδεσαν" σε ένα ρεαλιστικότατο αποτέλσμα μέχρι σημείου να αναπτύσσεται μια αίσθηση, σε όλους μας, αρχαίου Ιππευτηρίου.


     Έλληνες, Σκύθες, Πέρσες σε μιαν "παρέλαση" ιστορικού docudrama θα ξεκινήσουν, αρχές Αυγούστου, τη διεθνή τους "ανάβαση" για να φωτίσουν μια σημαντική "πτυχή" Ελληνικού παρελθόντος με επίκεντρο την ανάδειξη του μυθικού γενέθλιου τόπου του Διός, το Δικταίο Άντρο της πανέμορφης Κρήτης μας.


     Υπό την επίβλεψη της κ. Ελένης Βλάσση όλα, τούτη τη μέρα απέπνεαν χαρά, χρώμα, συνεργασία και, βεβαίως, για όλα τα Μέλη των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" που μετέχουν στο γύρισμα, ακόμη μια νέα εκπαιδευτική εμπειρία, πολύ σημαντική, αφού κατά την διάρκεια αυτών των γυρισμάτων όλοι αναπτύσσουν εφιπποτοξοτικές δεξιότητες υψηλών απαιτήσεων για την αρτιότητα αναπαραστάσεως των σκηνών μαχών που περιέχει το συναρπαστικό σενάριο "δια χειρός" Δημητρίου Πλευράκη.


     Εναρμονισμένοι απολύτως με την διδασκαλία του αρχαίου Ξενοφώντος που ακολουθείται στη Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" προσεγγίσαμε ακόμη περισσότερο την αυθεντική "εικόνα" του Ιππευτηρίου της κλασικής εποχής με κορυφαία μορφή ελληνικού "προφίλ" το γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεοράσεως Γιάννη Δρίτσα (και Εφόρου της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ") να βελτιώνει το "κάθισμά" του επάνω στο Ποσειδώνα μας υπό την διδασκαλία του Αρπάλυκου.


     Σήμερα τα μαθήματα του Ιππευτηρίου διεξήχθησαν μέσα στο πλαίσιο του χρόνου που μας επέτρεψε ο υπόλοιπος "φόρτος" της ημέρας, με έμφαση στην εμπέδωση της αφοβίας των Ίππων αλλά και της "στρογγυλής κινήσεως" των μαθητών μας. Δύο καταστάσεις που θα μας χρειασθούν εν όψει των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ που προετοιμάζουμε.


     Ο Αρπάλυκος έδωσε ακόμη ένα ρεσιτάλ γόνιμης διδασκαλίας ώστε να προετοιμάσει άριστα Ίππους και μαθητές υπό τις αυστηρότερες προϋποθέσεις, όπως συνηθίζει πάντοτε.


     Και παρά το βεβαρυμένο εργασιακό πρόγραμμα, ο Αρχηγός με έναν από τους μαθητές του βρήκαν την ευκαιρία να εργασθούν και σε γειτονικό "αδελφό" Σταύλο στον οποίο ένας ...επιβήτορας και η τετράποδη παρέα του χρειάζονταν την ανθρώπινη ..."παρουσία".


     Στους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ" θεωρούμε ότι πρέπει να βρισκόμαστε παντού όπου μπορούμε να διδαχθούμε από τον Ίππο και να τον συμφιλιώσουμε με τον Άνθρωπο.


     Αυτή την ...οργασμικότατη, εργασιακώς, ημέρα που για όλους μας άρχισε νωρίς το πρωί και ολοκληρώθηκε νωρίς το ...βράδυ, δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε, μόνον, τις "εικαστικές" προετοιμασίες του γυρίσματος του ιστορικού ντοκιμαντέρ αλλά και τις οργανωτικές προετοιμασίες του μεγάλου Σεμιναρίου του Σαμάνου Δασκάλου Hakan Haslaman τον οποίο μετακαλεί στην Κοιλάδα η Ομάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" αυτό το καλοκαίρι.


     Όχι μόνον για μας αλλά για ολόκληρο τον δυτικό εσωτερισμό, αυτό το Σεμινάριο θα ανοίξει "ορίζοντες" πρακτικού προβληματισμού με την επίκληση της συνδρομής ψυχοπνευματικών δυνάμεων, αναξιοποίητων, μέχρι τώρα, από τους "δυτικούς" στην ευμενή έκβαση κάθε μάχης. Γι αυτό, στόχος μας είναι η καλύτερη παρουσίαση στο Κοινό του περιεχομένου αυτού του Σεμιναρίου και, πάντοτε, δωρεάν, όπως απαιτεί η διδασκαλία κάθε Πολεμικής Τέχνης κάτι στο οποίο επιμένουν οι 'ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ".


     Σήμερα, λοιπόν, η ομάδα εργασίας για την προετοιμασία του Σεμιναρίου "ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΝΟΥ" είχε τη πρώτη της επιτόπια συνεργασία για την διευθέτηση των πρώτων οργανωτικών ζητημάτων. Μέσα στην όλη βεβαρυμένη ημερήσια "ατζέντα" των δραστηριοτήτων μας και αυτή η συνεργασία απεδείχθη γόνιμη με τις ωραίες ιδέες που κατέθεσαν όλα τα Μέλη της ομάδος εργασίας αυτής της μεγάλης διοργανώσεως.


     Αλλά, βεβαίως, η ημέρα αυτή δεν τελειώνει εδώ! Σήμερα προπονήθηκαν με τις μεσαιωνικές τους ενδυμασίες τα μέλη της Αποστολής μας στους Διεθνείς Αγώνες του San Marino όπως ακριβώς θα εμφανισθούν εκεί. Και αυτές οι ενδυμασίες αποτελούν ένα χειροποίητο "ποίημα" του Αρχηγού των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" του οποίου η εργατικότητα αλλά και η τελειότητα του αποτελέσματός της μας αφήνει όλους άφωνους.


     Η τακτική, τέλος, εβδομαδιαία Προπόνηση στη Παραδοσιακή Τοξοβολία υπήρξε το "επιστέγασμα, της σημερινής μας ημερίδος στη Κοιλάδα της Ομάδος μας


     Ο αγαπημένος μας εικονολήπτης ο οποίος πριν έκανε τη δοκιμαστική του εικονοληψία με τους αρχαιοπρεπώς ενδεδυμένους, εφιππεύοντες και πεζούς, "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ", δεν έχασε την ευκαιρία κι εδώ, ως συνεπής επαγγελματίας, να πέσει ...ανάσκελα ώστε να κάνει και μερικές λήψεις εκτοξευόμενων βελών, ως συνεπής επαγγελματίας.


     Η τιμητική για όλους μας παρουσία στη Κοιλάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" της σκηνοθέτιδος κ. Ελένης Βλάσση και του σεναριογράφου (και διαπρεπούς νομικού) κ. Δημήτρη Πλευράκη δεν υπήρξε μόνον αφορμή χαράς για την Ομάδα μας αλλά και ερέθισμα ειλικρινούς αρωγής στο σπουδαίο ντοκιμαντέρ για την διάδοση της Ιστορίας μας στο διεθνές Κοινό στο οποίο απευθύνονται. Σύντομα θα αναρτηθεί και λεπτομερής παρουσίαση αυτής της σημαντικής τηλεοπτικής παραγωγής.




Σάββατο 23 Μαΐου 2015

AΞΙΟΣ ΕΠΑΙΝΟΥ ΕΝ ...ΑΔΥΝΑΜΙΑ


     Εκείνο το οποίο επιδιώκει η Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" να εμπεδώσει στους μαθητές της είναι, πρωτίστως, το μάχιμο πνεύμα, διότι άνευ αυτού κάθε μαχητική δεξιότητα παραμένει, απλώς, "φληνάφημα μελετητηρίου"! Ο Αθανάσιος είχε ιππεύσει μετά από πολύ χρόνο διαμονής μακράν του Ιππευτηρίου της Ομάδος μας και αναγκαστικής παραμονής μακράν της Ιππικής και είχε ιππεύσει πολύ σκληρά και πολύωρα, μιας και το μάθημα στη Σχολή μας δε παρακολουθείται από το ...ρολόγι αλλά από την τελείωση των προγραμματισμένων ασκήσεων. Έτσι, ο ..."ατυχής" Αθανάσιος, αφιππεύοντας προ δύο ημερών "προικίσθηκε" με κατάκοπους προσαγωγούς και ό,τι συνεπάγεται για την "έδρα" του Ιππέως μετά από μία επίπονη και πολύωρη προσπάθεια! Αυτό σήμαινε ότι ο Αθανάσιος θα χρειάζονταν αρκετές ημέρες επαναφοράς στη φυσιολογία προσαγωγών και "έδρας" που είναι απαραίτητα στην ίππευση. παρά ταύτα, μετά από μία μόνον ημέρα "αναπαύσεως" ο Αθανάσιος ξαναζήτησε να ιππεύσει, αν και ήταν προφανές ότι αδυνατούσε μέχρι σημείου ισχυρού πόνου αλλά και αδυναμίας! Το σημερινό του μάθημα διήρκεσε λίγα, μόλις λεπτά λόγω εμφανέστατης σωματικής αδυναμίας του μαθητή να συνεχίσει και έληξε όχι με πρωτοβουλία του μαθητή αλλά του Εκπαιδευτή του που αμέσως διέγνωσε το πρόβλημα του εκπαιδευομένου. Ωστόσο, ο Εκπαιδευτής θέλοντας να "δοκιμάσει" τις ψυχικές, κυρίως, αντοχές του μαθητή του, μετά από μία καλή προθέρμανση του Ίππου και του ιδίου, πρόλαβε και τον "έστειλε" πέντε φορές στο εμπόδιο και, πραγματικά, απόλαυσε έναν "ημιθανή" ένεκεν φυσικής αδυναμίας αλλά και σωματικού πόνου να υπακούει και όχι μόνον... 


     O Αθανάσιος μπορεί να πονούσε, μπορεί να ίππευε χωρίς σέλλα και χωρίς τη στήριξη των αναβολέων κάτι ακόμη πιο επιβαρυντικό της αδυναμίας του, μπορεί ο Ίππος του να μην έφερε τη βασανιστική στομίδα που φέρουν οι χαλινώσεις στις διάφορες σχολές κι έτσι η ενδοτικότητα των ηνιών να μην ήταν και τόσο απαραίτητη, όμως, σε όλες τις υπερπηδητικές φωτογραφίες ο μαθητής φαίνεται να ξεπερνά την αδυναμία και τους πόνους του και να μην στηρίζεται επί των ηνιών, κάτι που θα ανακούφιζε τον ίδιο παρέχοντάς του ασφαλέστερο κάθισμα! Ο Αθανάσιος, ως γνήσιος "ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" σε όλες τις υπερπηδήσεις προτίμησε να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα υπέρ του Ίππου αντί του εαυτού του!


     Ήδη, από τη στιγμή της εφιππεύσεώς του δι εφάλσεως (κάτι το ιδιαιτέρως επίπονο!), ο Αθανάσιος είχε δείξει φυσική αδυναμία ιππεύσεως αλλά απέφυγε να την επικαλεσθεί, ο ίδιος ήθελε τη διεξαγωγή του μαθήματός του, όμως, η Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" δεν επιδιώκει , απλώς, την διεξαγωγή ενός μαθήματος αλλά την διεξαγωγή ενός τελείου μαθήματος και κανένα μάθημα Ιππικής δεν είναι τέλειο εάν δεν είναι ασφαλές και η φυσική κόπωση του μαθητή, πολύ δε περισσότερο όταν συνοδεύεται από σωματικό πόνο, δεν συνάδει με το επιθυμητό επίπεδο ασφαλείας. Πράγματι, η Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" καλλιεργεί το μαχητικό πνεύμα και τον ισχυρό ψυχισμό στους μαθητές της και αυτό  αντανακλάται, κυρίως, στην υπηρέτηση της ευημερίας των Ίππων της!  



Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

OI "EΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" 
ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ


   Ο πολυτάλαντος Αρχηγός των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" σε πυρετώδεις ρυθμούς εργασίας για την προετοιμασία της συμμετοχής εικοσιπέντε Μελών μας στο γύρισμα ιστορικού ντοκιμαντέρ για διοργάνωση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Πανεπιστημίου Κρήτης.


     Τhe multy-talented leader of "GREEK CENTAURS" while preparing the participation of twenty five members of our group in a historic documentary under the auspices of the Greek Ministry of Culture and the University of Crete.



Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΑΕΙ ...ΡΥΘΜΟΣ ΓΕΩΜΕΤΡΕΙ!

Θα μπορούσε να αποτελέσει και κανόνα γεωμετρίας 
της Έφιππης Τοξοβολίας!

     Ελάχιστα τα μαθήματα του Αθανασίου ο οποίος διαμένει στην επαρχία και δε μπορεί να παρακολουθεί μαζύ μας μαθήματα και Προπονήσεις. Όμως, ο "εγκεφαλικός" χαρακτήρας του που τον κάνει να σκέπτεται γρήγορα και να διατηρεί αμείωτους ρυθμούς τον βοήθησε ώστε σήμερα να μπορούμε να ξαναθυμηθούμε ότι  "Αεί ...ρυθμός γεωμετρεί"! 


     Ο "ρυθμός" είναι εμφανής σε όλο το γίγνεσθαι και ελάχιστη σχέση έχει με αυτό που φαντάζεται ο μέσος άνθρωπος... Δεν είναι (μόνον) ούτε τα κροταλίσματα της κλακέτας, ούτε οι πιανιστικοί δακτυλισμοί, αλλά η ίδια η αρμονία στην εις τόπον στάση και κίνηση. Και ο δικός μας Αθανάσιος δείχνει ότι διαθέτει μεγάλη "συνειδητότητα" αυτής της αρμονίας που σήμερα τον βοήθησε να συνεργασθεί με τον Ίππο του, να καλπάσει και να τοξεύσει τροχάζοντας με αξιοπρόσεκτη επιτυχία.


     Ο Αθανάσιος πριν εκτελέσει μία κίνηση δε κουράζεται να τη "ζωγραφίζει" στη σκέψη του σαν ...αρχιτέκτονας που κρατά μιαν εικαστική σημείωση για κείνο το κτίσμα που θα προετοιμάσει.


     Ο τρόπος "λειτουργίας" του Αθανασίου, με αίσθηση αρμονίας αλλά και επιμονή στην εκτέλεση κάθε αναγκαίας κινήσεως, τον οδηγεί σε ένα γεωμετρημένο τελικό αποτέλεσμα που συνδυάζει ακρίβεια, ασφάλεια και ταχύτητα.


     Κι αυτό το "γεωμετρημένο" τελικό αποτέλεσμα, στην Ιππική, είναι η επισφράγηση του ορθού "καθίσματος" και των "καλών χειρών", δηλαδή, του επιδιωκόμενου "επιλόγου" κάθε μαθήματος, κάθε Προπονήσεως. 


     Μια αρκετά δύσκολη άσκηση Ιππηλασίου σε φυσικό χώρο (φαινομενικώς απλή, αλλά στη πραγματικότητα πολύ επίπονη...) εκτελέσθηκε, τελικώς, σωστά από τον Αθανάσιο σε κατά πολύ συντομότερο χρόνο από τον αναμενόμενο. Και πάλι ο "ρυθμός" που έχει έμφυτο, τον βοήθησε!


     Η Έφιππη Τοξοβολία του ...εγκεφαλικότατη και ρυθμικότατη, ακόμη και με τα "εκτός" βέλη να έχουν περάσει "ξυστά" από τον στόχο, ενώ σε μήκος διαδρομής (βάδην) που ένας αρχάριος μπορεί να τοξεύσει 2 βέλη, ο Αθανάσιος τόξευε 3 διότι, απλώς, δεν είχε και ...τέταρτο που, εάν το είχε, άνετα θα το τόξευε. Ρυθμός ...γαρ! Επίσης κάτι ανάλογο και στον τροχασμό!


     Αν αναλύσουμε μία τοξευτική τριάδα του σημερινού μαθήματος του Αθανασίου θα δούμε τις θέσεις των βελών του "ομιλούσες" και "μαρτυρούσες" ρυθμό και αρμονία. Από το επάνω (πρώτο) βλέπουμε έναν έφιππο Τοξότη να προμελετά τη θέση του στόχου και την απόσταση από αυτόν τοξεύοντας σε προσθία. Το μεσαίο (δεύτερο) μας δείχνει τη σταθερή οπτική παρακολούθηση του στόχου ενώ κινείται και το χαμηλότερο (τρίτο) μία τόξευση μόλις άπό την υπέρβαση του μέσου του στόχου, ώστε να έχει το περιθώριο να τον πετύχει και σε άνετη παρθία και ίσως περισσότερες από μία! Ένστικτο σύμφυτο με τον ρυθμό (κινήσεως) και την αίσθηση του χρόνου (θέση/απόσταση). 


     Και εκείνος που έχει συνειδητότητα της αρμονίας και πάλι μεσ'  τη Τέχνη ...ξεκουράζεται από τη δούλεψή της. Διότι, αυτή η συνειδητότητα τον βοηθά να επιλέγει αυτό που του ταιριάζει και να το υπηρετεί σωστά.