Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

ΠΕΡΙ ΤΟΥ "ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΠΡΑΚΤΕΟΥ"


     Πολλοί αναρωτιούνται για το ...πολιτικώς πρακτέο, για το πώς μπορούν να υλοποιήσουν το καθήκον του Πολίτη προς τα κοινά και το κοντόθωρο βλέμμα των παγιδευμένων στη κομματοκρατία καταφεύγει στην ίδρυση «κομμάτων» και «οργανώσεων». Ο Γιώργος Ανδρέου, χωρίς να διεκδικεί ακαδημεικές ή εθνοσωτήριες «δάφνες» επέλεξε τον πλέον ενδεδειγμένο «δρόμο» για να συνεισφέρει στα κοινά, υπηρετώντας τον Πολιτισμό και, μάλιστα, στη πλέον φυσική διάστασή του: αναδεικνύοντας τα φαράγγια της Ελλάδος όχι μόνον ως περιβαλλοντική κληρονομιά μιας φθίνουσας γης, αλλά, κυρίως, ως επίκεντρα αγωγής ψυχών και σωμάτων των παιδιών της.


     Ευφυής και ρηξικέλευθος Βολιώτης, ο Γιώργος Ανδρέου, αφιερώθηκε στα ελληνικά (και όχι μόνον…) φαράγγια, τα εξερεύνησε και τα ανέδειξε διεθνώς, καθιδρύοντας παγκοσμίως την ιδιοσυστασία τους και τη σημασία τους για τον ίδιο τον Πολιτισμό! Και δεν αρκέστηκε σ’  αυτό, αλλά επί 8 χρόνια τα χαρτογραφούσε και τα μελετούσε ένα προς ένα, ώστε να ταξινομήσει τα σημαντικά πορίσματά του μέσα στις σελίδες του πρώτου βιβλίου που προέκυψε από τον μόχθο του. Αυτό το σπουδαίο συγγραφικό αποτέλεσμα με τίτλο «50 ΦΑΡΑΓΓΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» που ανεδείκνυε την ίδια την Ελλάδα, ο Γιώργος Ανδρέου προσπάθησε να το εκδώσει με τη βοήθεια των πάντοτε …αφιλότιμων κρατικών και δημοτικών «φορέων», αλλά χωρίς αποτέλεσμα. 


     Έτσι ο συγγραφέας απεφάσισε με τεράστιο οικονομικό κόστος για τον εαυτό του να εκδώσει το βιβλίο του «ιδίοις αναλώμασι» και, πράγματι, κατάφερε ένα λαμπρό εκδοτικό αποτέλεσμα το οποίο κυκλοφόρησε το 2007 σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά) ώστε να διασφαλισθεί η διεθνής προβολή της Ελλάδος στο συγκεκριμένο, άγνωστο μέχρι τότε, αντικείμενο. Η πρώτη παρουσίασή του έγινε κατά την έναρξη της παγκόσμιας Συναντήσεως Φαραγγιών, στη Λαμία, της οποίας οι δημοτικές αρχές διεκδικούν, μεν, τη ψήφο των ηλιθίων ψηφοφόρων τους, αλλά παραμένουν διαχρονικώς αφιλότιμες έναντι του τοπικού Πολιτισμού!


     Το βιβλίο αυτό το οποίο κυκλοφορεί σε όλη την Ευρώπη περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για 50 σημαντικά φαράγγια στη κεντρική Ελλάδα, με παραστατικά γραφήματα τα οποία πληροφορούν εύληπτα για την υδρολογία, το υψόμετρο της αφετηρίας και του τερματισμού, τους χρόνους προσβάσεως-καταβάσεως-επιστροφής, για τα μήκη το σχοινιών που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, την δυσκολία του φαραγγιού, την προτεινόμενη φυσική κατάσταση όσων θα ασχοληθούν με αυτά, την ποιότητα των δρόμων κινήσεως  και πολλά άλλα. 


     Για κάθε φαράγγι υπάρχει ένα γράφημα και χάρτης, καθώς και μια εσωτερική χαρτογράφηση αλλά και πολλές αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες. Επίσης περιέχονται οδηγίες για την πρόσβαση, την διαδρομή, την επιστροφή, την ιστορία, και τους κινδύνους που κρύβουν. Η ίδια πληροφόρηση αφορά και στους απλούς φυσιολάτρες οι οποίοι δε προτίθενται να ασχοληθούν με αυτά καθαυτά τα φαράγγια αλλά με τις περιβάλλουσες περιοχές  στις οποίες θα θελήσουν να εκδράμουν.       Με αυτό το βιβλίο του ο Γιώργος Ανδρέου πέτυχε μία πολιτισμική «πρωτιά» σε έναν εντελώς άγνωστο, μέχρι τότε, τομέα , μία πράξη αμιγώς ΠΟΛΙΤΙΚΗ όπως τούτες οι εποχές απαιτούν μακράν …ψηφοδελτίων!


     Και ο Γιώργος Ανδρέου, απαντά "ούτω πως" και λίαν ευστόχως περί του «πολιτικώς πρακτέου» σε κάθε ταλαντευόμενο περί αυτού: η διακονία του ίδιου του Πολιτισμού αποτελεί την πολιτικότερη πράξη συνεισφοράς στα κοινά, πράξη η οποία, όμως, προϋποθέτει τον πραγματικό μόχθο του συνεισφέροντος, την πραγματική θυσία του για το κοινό αγαθό και όχι απλώς ένα ανέξοδο «θα» που κατακλύζει το απατεωνίστικο σύστημα-προϊόν των ιδίων θυμάτων του!


     Διότι, οι ευφυώς και, κυρίως, εντίμως πολιτευόμενοι, συνεισφέρουν στον Πολιτισμό και όχι στα "κόμματα" εκείνο που εκ του υστερήματός τους δύνανται! Και η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" αλλά και η "HELLAS CANYON" ως αμιγώς πολιτικοί ("πολιτικοί" κατ'  Αριστοτέλην) Οργανισμοί ούτω πως πολιτευόμαστε, όντες υπερήφανοι γι αυτό σε μία εποχή καθ' ην ο Πολιτισμός είναι άγνωστη λέξη για τους κομματιζόμενους απολίτιστους Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.