Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Η ΕΦΙΠΠΗ ΣΠΑΘΑΣΚΙΑ
ΩΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ"


     Ένα φυσικό σύδεντρο κοντά στον αθηναϊκό Κολωνό, κάποτε, φιλοξένησε ένα λιτό γυμναστήριο για να διδάξει μέσα σε αυτό ο Πλάτων. Και το όνομα αυτού του χώρου "Ακαδήμεια" προς Τιμήν του ήρωος Ακαδήμου! 



     Έκτοτε, την αίγλη της ονομασίας αυτού του πνευματικού τεμένους πολλοί καπηλεύονται καταντώντας, σήμερα, να διαβάζουμε επιγραφές με περιεχόμενο "ΑΚΑΔΗΜΙΑ ...ΚΛΩΤΣΑ" διαφημίζουσες συρμώδη ...ποδοσφαιρικά παραμάγαζα μαζικής συνοικιακής αποβλακώσεως προς όφελος επιτηδείων!


     Δυστυχώς, μία υπελισσόμενη κοινωνία όπως η σημερινή γραικύλικη, αδυνατεί να προστατεύσει πρωτίστως τη σοβαρότητα θεσμών και δεν απορεί κανείς για το ότι ακόμη και ο κορυφαίος, κατά το πάλαι, πνευματικός θεσμός της, η "Ακαδήμεια", κατήντησε, ως παραπλανητική επίκληση, ένα ευτελές "προμοτάρισμα" τυχαρπάστων ...αρπακτικών!   


     Ειδικώς, στον χώρο των σημερινών "πολεμικών τεχνών"  (διάβαζε:  κατά κανόνα, "αγυρτεία") το συναπάντημα με τον τίτλο "Ακαδημία" οιωνίζει, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, την αγυρτεία, με εξάρχουσα επιβεβαίωση τον τομέα των "δυτικών" οπλομαχητικών τεχνών όπου καθένας ..."είναι ό,τι δηλώσει"!  


     Με την Ελληνική γλώσσα σαφέστατη και επακριβή, ο όρος "ακαδημεικός" σημαίνει την σύνδεση με την διδασκαλία της Πλατωνικής φιλοσοφικής σχολής, ενώ, ο όρος "ακαδημαϊκός" αναφέρεται σε μία διδακτική προσέγγιση συνεχούς ερευνητικής δράσεως (= ενδελεχείας) αλλά και συνεζευγμένης με την πρακτική πραγματικότητα (=εντελεχείας) του γνωστικού (οπλομαχητικού) αντικειμένου.


     Η Σχολή των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" ουδέποτε θα απετόλμα την υιοθέτηση κάποιου εκ των, παραπάνω δύο όρων αν και το 5ο Άρθρο του Καταστατικού της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ" στην οποία υπάγεται θα της έδιδε το πλήρες δικαίωμα να αυτοπροσδιορισθεί ως "Ακαδημεική" διότι η όλη διδασκαλία της εδράζεται επί των φιλοσοφικών Αξιών της Πλατωνικής Κοσμοθεάσεως και όχι απλώς "φιλοσοφίας". Τούτο, όμως, δε σημαίνει ότι στη Σχολή αυτή δεν προσεγγίζονται όλα τα εκπαιδευτικά αντικείμενα με την δέουσα ενδελέχεια και εντελέχεια ώστε να είναι πράγματι ωφέλιμα για τους μαθητές της.


     Ο τομέας της σπαθασκητικής διδασκαλίας της Σχολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ", επεξεργασμένος επί μακρό χρόνο βάσει του πολύτιμου και σπάνιου βιβλιογραφικού υλικού της Βιβλιοθήκης της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ", είναι πια στη διάθεση των μαθητών της προκειμένου να την εφαρμόσουν επί του Ίππου, αναβιώνοντας την Έφιππη Σπαθασκία για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά την ιταμή κατάργηση της καθόλου Ιππικής διδασκαλίας στον Ελληνικό Στρατό από τους "μεταπολιτευτικούς" κομματικούς μητραλοίες.


     Η δική μας προσέγγιση του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου θα είναι τόσο ακαδημεική όσο και ακαδημαϊκή, άγοντες τους οπλομάχους μας στην έφιππη σπαθασκητική πρακτική, διότι δικός μας σκοπός είναι η ανάδειξη μαχητών και όχι θεωρητικολογούντων διαχειριστών διαδικτυακών ιστολογίων με "ερανιζόμενα" (άνευ αδείας...) περιεχόμενα!


     Ούτω πως, η διδασκαλία της Έφιππης Σπαθασκίας η οποία μέχρι σήμερα στη Σχολή μας εδιδάσκετο εντός του πλαισίου του Ιππηλασίου, εφεξής προσλαμβάνει την αυτοτέλεια του υποχρεωτικού μαθήματος ανεξαρτήτως διδασκομένου, με τους μαθητές μας εισαγομένους εκ του εδάφους ώστε, κατόπιν, να μπορούν να μεταφέρουν την δεξιότητα στο, κυρίως, γνωστικό επίπεδο το οποίο είναι η Ιππική.       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.