Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΕ ΑΞΟΝΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ


     Η τραγική λειψανδρία των παρακμιακών ημερών που διανύουμε δε σημαίνει και τη πλήρη έλλειψη Ανδρών σκεπτομένων οι οποίοι άφησαν πίσω τους σοφές υποθήκες βέλτιστης Κοινωνίας! Και στη σοφία αυτών των Ανδρών προσφεύγουμε αναζητώντας απαντήσεις σε ό,τι μας γεννά ερωτηματικά, στην Ομάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ", ευθυγραμμισμένοι πάντοτε με το 5ο Άρθρο του Καταστατικού της, επιβλέπουσας, "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας". Έτσι, με αφορμή αγωνιώδες τηλεφώνημα Μητέρας η οποία ενδιαφέρθηκε να εντάξει το γιο της στην Ομάδα μας (και τέτοια τηλεφωνήματα δεχόμαστε, σχεδόν, καθημερινώς...) ανασύραμε από τη Βιβλιοθήκη της Ομάδος μας ένα κιτρινισμένο, πλην σπουδαίο, φυλλάδιο που εκδόθηκε το 1952, αφιερωμένο στον Ίωνα Δραγούμη τον οποίο, κάποιοι ανόητοι, "βάφτισαν" ως πατέρα του ..."εθνικισμού"!


     Αυτό το παλιοκαιρίσιο φυλλάδιο συντεταγμένο από πνευματικούς κολοσσούς του ελληνικού πνεύματος εκείνης της, ανεπίστρεπτης, εποχής, σε κάποια σελίδα του, μας έδωσε την έμπνευση όταν θεμελιώναμε αυτή την Ομάδα να "σκάψουμε" ακόμη βαθύτερα, μεριμνώντας ώστε το εκπαιδευτικό πρόγραμμά μας να αποκτήσει ουσιαστικότερη σημασία από την απλή εξάσκηση σε μία πολεμική τέχνη. Οι λόγοι ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες διανοητές υπήρξαν ο δικός μας "οίακας" κατά την εκτέλεση της δύσκολης πορείας των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ"  τους οποίους αρχιτεκτονήσαμε ως παιδαγωγικό και όχι, απλώς, "αθλητικό" εργαστήρι. Εκείνοι οι σοφοί λόγοι ήσαν του Ίωνος Δραγούμη χαραγμένοι στο, παραπάνω, κιτρινισμένο αφιέρωμα στη μνήμη του:


     Mε το παιδί, λοιπόν, "άξονα" της ...σχεδιάσεώς μας (αφού όλοι από παιδιά ξεκινούμε και στο παιδί καταλήγουμε) η Ομάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" είναι υπερήφανη για το παιδαγωγικό πρόγραμμά της το οποίο, σε πολλές δύσκολες περιπτώσεις, απεδείχθη ψυχωφέλιμο για τις μικρές ηλικίες. Έχοντας καταφέρει να συγκροτήσουμε ένα διαδραστικό, μη ανταγωνιστικό, διασκεδαστικό αλλά, κυρίως, οχυρωτικό της ψυχής, εκπαιδευτικό πρόγραμμα του οποίου κάθε στιγμή ενεργοποιεί τη κριτική σκέψη και τη συμμετοχική διέγερση σε ένα παιγνίδι του οποίου η "ανάγνωση δια του μέσου των γραμμών" ενισχύει την παιδική προσωπικότητα και την οδηγεί σε μονοπάτι γαλήνιας αυτοπεποιθήσεως η οποία επιτρέπει την καθαρή σκέψη και λήψη νηφάλιων αλλά και γρήγορων αποφάσεων. Και αυτό είναι η Έφιππη Τοξοβολία.  


     Και, βεβαίως, η παρακαταθήκη η οποία μας καθοδήγησε δε θα μπορούσε να προέρχεται από κάποιον άλλο, παρά από ένα στοχαστή ο οποίος βίωνε την ιδεολογική ισορροπία του σεβασμού προς τον άλλο, ισότιμα με τον αυτοσεβασμό!


     Στους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ" δώσαμε μεγάλη σημασία, όπως θα έπρεπε άλλωστε, στο παιδί! Σήμερα βλέποντας, την αρμονικότατη και ισότιμη σωμασκητική απόδοση, π.χ., της μικρής Κωνσταντίνας και του Πατέρα της στη Γραμμή Βολής, επαληθεύουμε την ορθότητα της παγίας αντιλήψεώς μας σύμφωνα με την οποία τα παιδιά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι ως όντα μειονεκτούντα έναντι των ενηλίκων αλλά ως μέλλοντες ενήλικοι προοριζόμενοι να αναπτυχθούν ως βέλτιστοι των προηγουμένων. Και αυτό θα πρέπει να το έχουν υπ΄ όψη οι Γονείς οι οποίοι ενδιαφέρονται να εντάξουν τους βλαστούς τους στην Ομάδα μας: μας ενδιαφέρει εξίσου με εκείνους, πρωτίστως, η χαρακτηροδομική και, δευτερευόντως, η σωματοδομική διάπλαση των νεαρών μαθητών μας με κύρια προτεραιότητα την ανάπτυξη της ψυχοπνευματικής τους ισορροπίας  


     Σε κάθε περίπτωση, παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους Γονείς να συμβουλεύονται επιμελώς τους  "ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΠΟΝΤΕΣ ΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ‘’ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ’’ που βρίσκονται ανηρτημένοι στη πρώτη σελίδα του Ιστολογίου της Ομάδος μας. Θα απαντήσουν σε πολλά ερωτήματά τους όχι υπό την "νομοκανονικήν" έννοια αλλά, κυρίως με εκείνη του συντακτικού πνεύματος.Καθόλου τυχαία η επίκληση του Ίωνος Δραγούμη σήμερα, επέτειο της γεννήσεώς του (1878)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.