Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΑΕΙ ...ΡΥΘΜΟΣ ΓΕΩΜΕΤΡΕΙ!

Θα μπορούσε να αποτελέσει και κανόνα γεωμετρίας 
της Έφιππης Τοξοβολίας!

     Ελάχιστα τα μαθήματα του Αθανασίου ο οποίος διαμένει στην επαρχία και δε μπορεί να παρακολουθεί μαζύ μας μαθήματα και Προπονήσεις. Όμως, ο "εγκεφαλικός" χαρακτήρας του που τον κάνει να σκέπτεται γρήγορα και να διατηρεί αμείωτους ρυθμούς τον βοήθησε ώστε σήμερα να μπορούμε να ξαναθυμηθούμε ότι  "Αεί ...ρυθμός γεωμετρεί"! 


     Ο "ρυθμός" είναι εμφανής σε όλο το γίγνεσθαι και ελάχιστη σχέση έχει με αυτό που φαντάζεται ο μέσος άνθρωπος... Δεν είναι (μόνον) ούτε τα κροταλίσματα της κλακέτας, ούτε οι πιανιστικοί δακτυλισμοί, αλλά η ίδια η αρμονία στην εις τόπον στάση και κίνηση. Και ο δικός μας Αθανάσιος δείχνει ότι διαθέτει μεγάλη "συνειδητότητα" αυτής της αρμονίας που σήμερα τον βοήθησε να συνεργασθεί με τον Ίππο του, να καλπάσει και να τοξεύσει τροχάζοντας με αξιοπρόσεκτη επιτυχία.


     Ο Αθανάσιος πριν εκτελέσει μία κίνηση δε κουράζεται να τη "ζωγραφίζει" στη σκέψη του σαν ...αρχιτέκτονας που κρατά μιαν εικαστική σημείωση για κείνο το κτίσμα που θα προετοιμάσει.


     Ο τρόπος "λειτουργίας" του Αθανασίου, με αίσθηση αρμονίας αλλά και επιμονή στην εκτέλεση κάθε αναγκαίας κινήσεως, τον οδηγεί σε ένα γεωμετρημένο τελικό αποτέλεσμα που συνδυάζει ακρίβεια, ασφάλεια και ταχύτητα.


     Κι αυτό το "γεωμετρημένο" τελικό αποτέλεσμα, στην Ιππική, είναι η επισφράγηση του ορθού "καθίσματος" και των "καλών χειρών", δηλαδή, του επιδιωκόμενου "επιλόγου" κάθε μαθήματος, κάθε Προπονήσεως. 


     Μια αρκετά δύσκολη άσκηση Ιππηλασίου σε φυσικό χώρο (φαινομενικώς απλή, αλλά στη πραγματικότητα πολύ επίπονη...) εκτελέσθηκε, τελικώς, σωστά από τον Αθανάσιο σε κατά πολύ συντομότερο χρόνο από τον αναμενόμενο. Και πάλι ο "ρυθμός" που έχει έμφυτο, τον βοήθησε!


     Η Έφιππη Τοξοβολία του ...εγκεφαλικότατη και ρυθμικότατη, ακόμη και με τα "εκτός" βέλη να έχουν περάσει "ξυστά" από τον στόχο, ενώ σε μήκος διαδρομής (βάδην) που ένας αρχάριος μπορεί να τοξεύσει 2 βέλη, ο Αθανάσιος τόξευε 3 διότι, απλώς, δεν είχε και ...τέταρτο που, εάν το είχε, άνετα θα το τόξευε. Ρυθμός ...γαρ! Επίσης κάτι ανάλογο και στον τροχασμό!


     Αν αναλύσουμε μία τοξευτική τριάδα του σημερινού μαθήματος του Αθανασίου θα δούμε τις θέσεις των βελών του "ομιλούσες" και "μαρτυρούσες" ρυθμό και αρμονία. Από το επάνω (πρώτο) βλέπουμε έναν έφιππο Τοξότη να προμελετά τη θέση του στόχου και την απόσταση από αυτόν τοξεύοντας σε προσθία. Το μεσαίο (δεύτερο) μας δείχνει τη σταθερή οπτική παρακολούθηση του στόχου ενώ κινείται και το χαμηλότερο (τρίτο) μία τόξευση μόλις άπό την υπέρβαση του μέσου του στόχου, ώστε να έχει το περιθώριο να τον πετύχει και σε άνετη παρθία και ίσως περισσότερες από μία! Ένστικτο σύμφυτο με τον ρυθμό (κινήσεως) και την αίσθηση του χρόνου (θέση/απόσταση). 


     Και εκείνος που έχει συνειδητότητα της αρμονίας και πάλι μεσ'  τη Τέχνη ...ξεκουράζεται από τη δούλεψή της. Διότι, αυτή η συνειδητότητα τον βοηθά να επιλέγει αυτό που του ταιριάζει και να το υπηρετεί σωστά.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.