Σάββατο 11 Απριλίου 2015


ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ


     Όταν, το χειμώνα του 2005, ο υπογράφων και Ιδρυτής της Ελληνικής Ομάδος Έφιππης Τοξοβολίας "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" συνάντησε για πρώτη φορά στη Κοιλάδα του Κaposmérő τον Kassai Lajos θεώρησε ότι  α υ τ ό ς  δεν ήταν ένα πρόσωπο που συναντούσε "για πρώτη φορά", απλώς ένας "Δάσκαλος", αλλά ο συνδετικός κρίκος με το πρότυπό του τον Πλάτωνα. Tότε, εκείνο το χειμωνιάτικο απόγευμα, μετά την άσκηση και λίγο πριν αποσυρθούμε στη παλιά καυκασιανή γιούρτα για τον "Κύκλο", είχε ήδη σχηματισθεί το όραμα της ιδρύσεως μιας Σχολής Πολεμικών Τεχνών στην Ελλάδα όχι, απλώς, υπό την έννοια ενός εκπαιδευτηρίου μιας ακόμη τέχνης πολέμου αλλά ενός σμιλευτηρίου σκέψεως και ψυχής που τόσο έχει ανάγκη αυτή η Πατρίδα μέσα στην έκπτωση από την αρχέγονη, πατρώα, Κοσμοθέασή της και τη σύγχρονη δημοκρατική παρακμή της! Έτσι, όταν κατόπιν ιδρύθηκαν οι "ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ KASSAI" οι οποίοι, αργότερα, εξελίχθησαν σε "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ", ο Ιδρυτής τους είχε κατά νου τη παρακαταθήκη των δέκα κανόνων μιας Σχολής Πολεμικών Τεχνών του Kassai Lajos που έχουν ως εξής:


     1. Δε πρέπει να ακολουθούμε τους προγόνους μας, αλλά αυτά που εκείνοι ακολουθούσαν.

     2. Το αρχέτυπο του πολεμιστή έχει την ίδια ηλικία με τον κόσμο, για αυτό οι αξίες του είναι αιώνιες και απαράλλαχτες όπως και ο βασικός κανόνας της μάχης.

     3. Εκεί όμως που το περιβάλλον, η κουλτούρα, η κοινωνία, οι παραδόσεις και η εμπειρία μας αλλάζουν, ο Δάσκαλος πρέπει να πολεμήσει όλες αυτές τις αλλαγές και να μεταφέρει τις αιώνιες αρχές της μάχης στον σύγχρονο άνθρωπο. Μόνο οι Δάσκαλοι που μπορούν να προσφέρουν ακριβώς αυτό και γνωρίζουν για τι πρέπει να πολεμάμε μπορούν να θεωρούνται παραδείγματα προς μίμηση και εκείνων οι σχολές θα είναι πάντα επίκαιρες, οργανωμένες και ζωντανές.

     4. Αυτός που προσπερνά την ηλικία του ζει μόνο μετά το θάνατο του. Αυτός που δεν ακολουθεί την ηλικία του είναι νεκρός αλλά σωματικά ζωντανός. Για να μεγαλουργήσεις πρέπει να είσαι πάντα στο σωστό χρόνο.

     5. 'Ένας Δάσκαλος δε μπορεί να εξαρτάται ηθικά η οικονομικά από τους μαθητές του. Αν στόχος του είναι μονάχα η αύξηση των μαθητών, θα οδηγηθεί σε μείωση του επιπέδου.

     6. Ο Δάσκαλος πρέπει να είναι ενα ζωντανό ιδανικό. Μόνο οι παλαιοί Δάσκαλοι μπορούν να αποδείξουν την αυθεντικότητα των σχολών τους όταν έχουν φτάσει σε μεγάλη ηλικία και δεν έχουν φθαρεί ηθικά και φυσικά.

     7. Το επίπεδο της σχολής αποδεικνύεται όταν οι μαθητές επιδείξουν τις γνώσεις τους μπροστά στα ανώτατα μέλη του κλάδου τους, τα οποία είναι πέραν από κάθε υποψία ηθικά και αναμφισβήτητοι εξεταστές.

     8. Η αναγνώριση από τον κλάδο πρέπει αυστηρώς να είναι διαχωρισμένη από την κοινωνική αναγνώριση. Είναι απαράδεκτο κάποιος να καταλαμβάνει θέση η βαθμό, λόγω οργανωτικών κινήσεων.

     9. Σε μια σχολή πολεμικών τεχνών ο καθένας μπορεί να κατέχει μια θέση αλλά η σχολή θα διοικείται από μαχητές. Σε κάθε άλλη περίπτωση η σχολή θα παρακμάσει και θα υπάρχουν διχόνοιες και προστριβές εντός της σχολής. Αν εντός του διοικητικού συμβουλίου κάποιοι προσπαθήσουν να περάσουν την ιδέα της δημοκρατίας, η σχολή τελικά θα καταστραφεί. 

     10. Αν όσοι δεν είναι μαχητές εξαιρεθούν από τη σχολή, η υποστήριξη της σχολής βρίσκεται σε κίνδυνο. Αν όσοι είναι μαχητές εξαιρεθούν από αυτή, τότε σε κίνδυνο μπαίνει η ίδια η σχολή.


     Η παραπάνω Παρακαταθήκη του Δασκάλου Kassai Lajos ισχύει και θα ισχύει στους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ", υπεράνω κάθε άλλου κανόνος και, ακριβώς γι αυτόν τον λόγο οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" προοδεύουν και δυναμώνουν μέσα στο χρόνο κινούμενοι στη τροχιά της πνευματικής αριστοκρατίας και της φυσικής αξιοκρατίας, όπως ο Μαγυάρος Δάσκαλός μας Kassai Lajos ώρισε διερμηνεύοντας τον Έλληνα Πλάτωνα.

     Για όσους μας δίνουν χαρά με την παρουσία τους ως Μέλη της Ομάδος αυτής θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρει η ποσότητα αλλά η ποιότητα, δεν μας ενδιαφέρουν οι αριθμοί αλλά η ουσία, δεν μας ενδιαφέρουν τα "like" αλλά το δύναμαι διότι δεν αποτελούμε "club" αλλά Οικογένεια Πολεμιστών.

     Ευχαριστούμε όσους μας χαροποιούν με την ένταξή τους, όμως, για να μπορούμε να έχουμε την αίσθηση ότι πράγματι είμαστε ωφέλιμοι προς αυτούς οι ίδιοι θα πρέπει να μελετήσουν, να κατανοήσουν και να αποδεχθούν τις Αξίες τις οποίες ο Δάσκαλός μας ανέλαβε να μεταλαμπαδεύσει στους ομοτέχνους μας από τις σελίδες της "Πολιτείας" του Πλάτωνος. Και αν, δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν "Έλληνες" οι οποίοι αδυνατούν να εννοήσουν αυτά τα οποία εννόησε ένας Μαγυάρος, αυτοί οι "Έλληνες", ή όπως εμείς ορθώς τους αποκαλούμε "γραικύλους", δεν έχουν θέση ανάμεσά μας!

     Οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" αποτελούμε Οικογένεια ομοδόξων ομοίων και κάθε ανόμοιος, οίκοθεν νοείται ότι δε μπορεί να συνυπάρξει στη Σχολή μας, διαφορετικά θα ιδρύαμε κΥνοβουλευτικό "κόμμα" και όχι σμιλευτήριο σκέψεως και ψυχής. Οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" δε πάσχουμε από τη νόσο των ποσοστώσεων και δε διστάζουμε να εκδιώξουμε κάθε ξέταιρο, ασχέτως βαρύτητος του κοινωνικού του "προφίλ" ή της παντοίας προσφοράς του προς την Ομάδα εφ όσον η "ουσία" του δεν συνάδει με τις Αξίες μας. Έτσι, μέσα στο τελευταίο χρόνο δε διστάσαμε να διαγράψουμε (ομοφώνως!) δύο Μέλη μας τα οποία και άριστο κοινωνικό "προφίλ" είχαν και τεράστια προσφορά προς την Ομάδα συνεισέφεραν αλλά έδειξαν να μην έχουν εμπεδώσει τις Αξίες μας και δη τις παραγράφους 8 και 9 της Παρακαταθήκης του Δασκάλου μας Kassai Lajos!


     Mόνη μας υπόσχεση προς εαυτούς η εμμονή στην απαρέγκλιτη τήρηση της Παρακαταθήκης του Μαγυάρου Δασκάλου μας Kassai Lajos ο οποίος διερμηνεύει στους χρόνους μας τη "φωνή" του Έλληνος σοφού Πλάτωνος, προτάσσοντας την αριστοκρατία του πνεύματος έναντι της δημοκρατικής υπελίξεως ως μόνη δοκιμασμένη διέξοδο μιας τάλαινας κοινωνίας από τη παρακμή της!

















Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.