Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΕΣ ΚΥΠΡΟΝ...



     H Κυπριακή Σχολή Έφιππης Τοξοβολίας λειτουργεί, αρκετό καιρό πια, υποδειγματικά, με πλήρη αυτάρκεια και με, συνεχή, λαμπρή πρόοδο των μαθητών της. 



     Τα επιτεύγματα των Κυπρίων "ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" θα μπορούσαν να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση όχι μόνον για τις Σχολές πολεμικών τεχνών αλλά και για παιδαγωγικά Ιδρύματα. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να πούμε ότι οι Κύπριοι Αδελφοί μας και στην Έφιππη Τοξοβολία τα καταφέρνουν άριστα! 



     Παρά ταύτα, η επικείμενη υλοποίηση ενός πολύ ειδικού αλλά και πρωτοπόρου εκπαιδευτικού προγράμματος στην Κυπριακή Σχολή με υποχρεώνει να μεταβώ στην Ελληνική Μεγαλόνησο προκειμένου να συμβάλλω στην επιτυχία αυτού του, πράγματι, σημαντικού εκπαιδευτικού εγχειρήματος αλλά και στην εν γένει πρόοδο των μαθητών της.



     Αναχωρώντας, λοιπόν, προς την Κυπριακή Σχολή μας, εύχομαι στο Δ.Σ. της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ" και στον Αρχηγό των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" να συνεχίσουν την άριστη όπως και έως σήμερα παραγωγή πολιτισμικού Έργου επ΄ αγαθώ της Κοινωνίας και των Μελών μας, στο πλαίσιο των Αξιών της Πλατωνικής "Πολιτείας" η οποία αποτελεί και τον ηθικό "φάρο" μας!



Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης



Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ 11ης ΜΑΪΟΥ 2014
ΕΥΣΤΟΧΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ...ΡΟΔΩΝΕΣ 


     Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" με τη διόγκωσή της και τις υψηλές προδιαγραφές λειτουργίας της, κατά την Προπόνηση της τελευταίας Κυριακής 11ης Μαίου 2014, μας έκανε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα: η αποτελεσματική προθέρμανση και μόνον των Μελών μας απαιτεί μιαν επιφάνεια τουλάχιστον ενός στρέμματος! Ευχάριστο μεν, από πλευράς δυναμικού, δυσάρεστο δε από πλευράς λειτουργικών απαιτήσεων, αλλά πάντως μαχητό! 


     Ίσως, το παρακείμενο Πάνειον όρος θα είναι ο επόμενος προπονητικός χώρος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" όπως δείχνουν και τα εννέα νέα Μέλη που είχαμε τη χαρά να καλωσορίσουμε αυτές τις μέρες, ενώ η Χαρά μας αναδεικνύεται σε Εκπαιδεύτρια "και πάσης Ελλάδος", λίαν ικανή μεν, αλλά, σταθερά, ένα ..."ευτυχές πτώμα" μετά από κάθε προπονητική ημερίδα!


     Πνιγμένος στους ανθισμένους ροδώνες το κτήμα, με την επιμελή φροντίδα της Χαράς και του Γεωργίου, οι ανοιξιάτικες ευωδιές διαμορφώνουν την καλύτερη προπονητική ατμόσφαιρα για να απολαύσουμε την ευεργεσία των προσπαθειών μας σε μία πεντακάθαρη Φύση. Και στη τελευταία Γραμμή Βολής ο, πάντοτε, αναλυτικός και μεθοδικός Ακάδημος κατάφερε να διευθύνει μια από τις πιο πετυχημένες και ωφέλιμες ομαδικές Προπονήσεις Παραδοσιακής Τοξοβολίας.


     Με μία ασυνήθιστη έως ...ανορθόδοξη εισαγωγή, αυτή η Προπόνηση κατέδειξε ότι στη Τοξοβολία η επίκληση των "αποστάσεων" είναι μία καθαρά δευτερεύουσα παράμετρος όταν δεν προηγείται η πλήρωση άλλων βασικών προϋποθέσεων όπως η εσωτερική γαλήνη και η αυτοσυγκέντρωση. Έτσι κάποιοι εκ των αρίστων Τοξοτών μας οι οποίοι θεώρησαν ότι λόγω, αρχικώς, κοντινής αποστάσεως είχαν στο "τσεπάκι" το στόχο, είδαν έκπληκτοι τα βέλη τους να βγαίνουν "εκτός". 


     Όμως, παρά το διδακτικό "σοκ" στη δεύτερη βολή είδαμε όλοι μία πανηγυρική ομοβροντία όχι απλώς να μετατρέπει σε ..."σκατζόχοιρο" τον στόχο αλλά να τον τσακίζει στα δύο μιας και η ισχύς πυρός ήταν πολύ παραπάνω από τις προδιαγραφές αντοχών του.


     Ο Ακάδημος, ευρηματικός και σε αυτή τη Προπόνηση, ολοκλήρωσε τη διδασκαλία του με μία γραμμή σχήματος "V" που έδωσε τη βολή "φινάλε", λίγο πριν σουρουπώσει. Διότι αυτή η Προπόνηση ήταν μεστή σε όλα της: σε διδακτικές εμπειρίες, σε διάρκεια και σε προσέλευση, ακόμη και σε υπέροχες ανοιξιάτικες ευωδιές!


     Η διεύθυνση μιας Προπονήσεως των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" αποτελεί ένα, πράγματι, υπεύθυνο καθήκον. Η Παραδοσιακή Τοξοβολία για μας είναι ένα πνευματικό μονοπάτι και όχι μια απλή αθλητική δραστηριότητα. Και ο Ακάδημος γνωρίζει πολύ καλά να διευθύνει μία Προπόνηση διατηρώντας ασφαλή την Ομάδα και κατευθύνοντάς την σε συνεχή πρόοδο. Εδώ ο Ακάδημος στη Προπόνηση της τελευταίας Κυριακής.


     Στο μεταξύ, πίσω από τους ροδώνες η χαρά έδωσε την ίδια μέρα ένα "ρεσιτάλ" διδασκαλίας ιππικών μαθημάτων στους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ" οι οποίοι συνεδύασαν την εβδομαδιαία Προπόνησή τους στη Παραδοσιακή Τοξοβολία με ανάπτυξη των ιππικών τους ικανοτήτων.


     Στο περίκλειστο μία Μητέρα με τον εκπληκτικό "βλαστό" της ίππευσαν με άνεση και αρμονία τους δύο σχολικούς Ίππους μας, υπό την διδασκαλία της Χαράς και του Γεωργίου.


     Σύντομα, Μητέρα και γιος διηύθυναν με ασφάλεια και ευχάριστη διάθεση τους Ίππους τους έξω από το περίκλειστο προετοιμαζόμενοι να τοξεύσουν εφίππως.


     Άνετη και η Μαρίλη μας, πλέον, σε ολοκληρωμένες έφιππες τοξεύσεις πάνω από τον River Dance ο οποίος, προσφάτως, μυήθηκε στην αρμονία της Έφιππης Τοξοβολίας.


     Ο Πάνος μας ένοιωσε την χαρά των τοξεύσεων σε τροχασμό και από τώρα "ξερογλείφεται" για την μοναδική απόλαυση των καλπαστικών τοξεύσεων που δεν φαίνεται να αργεί καθόλου για τον ίδιο. 


     Σήμερα, πραγματικά, έδωσε εξαιρετική "εικόνα" Εφιπποτοξότη κάτι για το οποίο όλοι τον θαυμάσαμε και του ευχόμαστε σύντομα και σε καλπασμό!


     Ο Αλέξανδρος, γνήσιος απόγονος του Μεγάλου Προγόνου του μπορεί να μη χρειάστηκε να δαμάσει κάποιον Βουκεφάλα αλλά του ήταν αρκετός ο Ποσειδώνας για να εκτελέσει άψογα έφιππες τοξεύσεις! Κι αυτόν τον περιμένει σύντομα η απόλαυση του εφιπποτοξοτικού καλπασμού!


     Από τους νέους μαθητές μας, ο Ιωάννης χρειάσθηκε πολύ λίγη ώρα μέσα στο περίκλειστο για να έρθει σε επαφή με τον Ίππο και να εξοικειωθεί μαζύ του...


     ...Κατόπιν, ο Ιωάννης κατάφερε αρκετά εύκολα να διευθύνει τον Ίππο του σε εξωτερικές διαδρομές απολαμβάνοντας τη πρώτη του ιππική εμπειρία.


     Επίσης, η Μαριαλένα δείχνει πολύ συντονισμένη με τον Ίππο της στη πρώτη της ρυταγώγηση!


     H Κατερίνα μας μάλλον ...βιάστηκε κι εφίππευσε ...ανάποδα, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε καθόλου να απολαύσει τη βόλτα της στο καταπράσινο τοπίο!


     Ο Μάριος, πειθαρχημένος και ικανός, έδειξε ότι μπορεί αμέσως να εκτελέσει τις ασκήσεις του προγράμματός μας και, μέσα στο πνεύμα της Ομάδος μας, με αμείωτο το χαμόγελό του!


     Τέλος, η Ευαγγελία, με ιδανικό συνδυασμό ευγενικής ψυχής αλλά και σωματοτύπου που ευνοεί την ίππευση, υπήρξε υπόδειγμα σωστού "καθίσματος" και σωστών χειρισμών!


     Μεστή κι αυτή η προπονητική ημερίδα στην "ΑΡΤΕΜΙΔΑ", όπως και κάθε ημερίδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" εδώ κι οχτώ χρόνια. Πίσω μας αφήνεται ένα τεράστιο έργο που επενδύεται στην Ελληνική Ιππική, στην Ελληνική Παραδοσιακή Τοξοβολία, στην Ελληνική αλλά και παγκόσμια Έφιππη Τοξοβολία, κυρίως, στον πανανθρώπινο Πολιτισμό, ένα έργο που αποδίδεται στους Εκπαιδευτές μας Αρπάλυκο, Χαρά, Γεώργιο αλλά και σε κάθε ένα ξεχωριστά από τα 470 (πια!) Μέλη μιας Ομάδος με Ιδανικά και Αξίες πολύ πιο "πέραν" της απλής αθλήσεως!


                           





Σάββατο 10 Μαΐου 2014

 SHAMPOO "ΑΡΠΑΛΥΚΟΣ"


     Πολλές σημαντικές ...ανακαλύψεις είχαν ως αφετηρία τους κάποιο τυχαίο γεγονός... Στη περίπτωσή μας, η καθημερινή επαφή του Αρχηγού της Ομάδος μας με τους Ίππους μας και η έγνοια του για την ευημερία τους εν όψει θερινής περιόδου, τον έκανε να σκεφθεί και να παραγάγει ένα δικής του εμπνεύσεως εντομοαπωθητικό βασισμένο σε φυσικά έλαια συμβατά με την όσφρηση του Ίππου. Το παρασκεύασμα του Αρχηγού μας Αρπάλυκου, το δοκιμάσαμε προοδευτικά στους Ίππους της Ομάδος και διαπιστώσαμε αφ'  ενός τη συμβατότητά του, αφ'  ετέρου δε την εντομοαπωθητική του αποτελεσματικότητα.


     Το μείγμα του Αρπάλυκου φάνηκε από τη πρώτη στιγμή ότι ήταν αυτό που ζητούσε η ...ηρεμία των Ίππων μας προκειμένου να απαλλαγούν από τα ενοχλητικά έντομα αλλά κατά την διάρκεια των δοκιμών ο δύσπιστος "δοκιμαστής", ο Ιδρυτής της Ομάδος, άρχισε να ...ενθουσιάζεται όχι μόνο με το αποτέλεσμα αλλά και με το, ιδιαιτέρως, διακριτικό του άρωμα και αυτό όταν ο ίδιος είναι πολέμιος και των ...καλλυντικών και των αρωμάτων που ουδέποτε χρησιμοποιεί. Κι όμως, αυτός ο "πολέμιος" ζήτησε από τον Αρπάλυκο να του φτιάξει μια μικρή δοκιμαστική ποσότητα σαμπουάν που θα την δοκίμαζε στον εαυτό του! Και, ω! του θαύματος!


     Το ανθρώπινης χρήσεως, πλέον, σαμπουάν που παρεσκεύασε ο Αρπάλυκος, χωρίς να περιέχει τίποτε το βιομηχανικό, με βάση το ίδιο εντομοαπωθητικό μείγμα που προορίζεται για τους Ίππους μας, απεδείχθη ότι καθαρίζει βαθιά, λειτουργεί και στον Άνθρωπο ως εντομοαπωθητικό, ενώ αφήνει μια φυσική δροσιά στο ανθρώπινο σώμα. Ε! Αυτό ήταν! Η Ομάδα μας εφεξής θα έχει όχι μόνον το δικό της όνομα, το δικό της έμβλημα, τον δικό της Ύμνο, αλλά και το δικό της ...σαμπουάν που, απ΄ ό,τι φαίνεται πολύ θα το λατρέψουν! Αρπάλυκος είναι αυτός: άρχει, εκπαιδεύει, κατασκευάζει, παρασκευάζει, κατά πως λέμε, "Ντύνει, στολίζει, νοικοκυρεύει"!


     Όσοι επιθυμούν το αριστουργηματικό παρασκεύασμα του Αρπάλυκου, ας επικοινωνήσουν απ΄ ευθείας μαζύ του! Ο Ιδρυτής της Ομάδος, πάντως, διέγραψε το κλασικό σαπουνάκι που χρησιμοποιούσε τα τελευταία εξηνταδύο του χρόνια προς χάρη του παρασκευάσματος του Αρπάλυκου που το βαφτίσαμε ήδη: "Σαμπουάν Αρπάλυκος"!


ΤΡΙΑ ΝΕΑ, ΑΝΗΛΙΚΑ, ΜΕΛΗ


     Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" αισθάνεται την μεγαλύτερη καταξίωση όταν υποδέχεται Γονείς οι οποίοι μας εμπιστεύονται τα ανήλικα παιδιά τους για να εκπαιδευθούν κοντά μας στην υψηλή Ιππική Τέχνη! Χθες, νοιώσαμε για άλλη μια φορά αυτή την καταξίωση όταν υποδεχθήκαμε Γονείς οι οποίοι ενέγραψαν ακόμη τρία ανήλικα Μέλη στην Ομάδα μας, ξεκινώντας αμέσως τα μαθήματά τους.


     Σε ένα υποδειγματικό μάθημα με επικεφαλής τον Αρχηγό της Ομάδος μας Αρπάλυκο, την Υπαρχηγό- Εκπαιδεύτριά μας Χαρά και τον Εκπαιδευτή υπό επίβλεψη Γεώργιο, τρία, ακόμη, μικρά Ελληνόπουλα, με τα διακριτικά της Σχολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" γνώρισαν τον υπέροχο Σύντροφο του Ανθρώπου που λέγεται Ίππος και μυήθηκαν, με ασφάλεια, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, στα μυστικά της Ιππικής.


     Με πλήρη παιδαγωγική συνείδηση αλλά και προσοχή, οι τρείς Εκπαιδευτές της Σχολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" χειραγώγησαν τις τρεις νέες, ανήλικες, μαθήτριές μας στο μονοπάτι της χαρούμενης αλλά, πάνω απ΄ όλα, ασφαλούς συνεργασίας με τον Ίππο, επαληθεύοντας τη μοναδικότητα του εκπαιδευτικού μας προγράμματος.


     Στη Σχολή μας όπου το "παιδί" αντιμετωπίζεται ως υπεύθυνη προσωπικότητα χωρίς υπερπροστατευτικές ακρότητες, οι μαθητές μας, ακόμη και οι ανήλικοι, ή, μάλλον, κυρίως οι ανήλικοι, λογίζονται ως απολύτως μάχιμες προσωπικότητες και καλούνται να εφιππεύουν δια στρατιωτικής εφάλσεως, όπως ακριβώς και οι πολεμιστές. Διότι, αν το παιδί δε μάθει να "πολεμά" στη ζωή τότε το περιμένει η απογοήτευση και αυτό δεν είναι αποδεκτό από το πνεύμα της Ομάδος μας.


     Απέραντη υπομονή από τον Εκπαιδευτή, ηλεγμένη καταλληλότητα του Ίππου και άφεση του παιδιού απερίσπαστου να εκτελέσει τις ασκήσεις με συνεχείς βελτιώσεις μέχρι την τελειότητα, κυρίως, απουσία "ρολογιού" από την εκπαιδευτική διαδικασία, είναι οι βασικές συνιστώσες της λειτουργίας της Σχολής μας.


     Και το αποτέλεσμα όπως το απολαύσαμε και στο συγκεκριμένο τριπλό μάθημα των νέων, ανηλίκων Μελών μας, δεν είναι μόνον η ικανοποίηση στα πρόσωπά τους και στα πρόσωπα του Ίππου και του Εκπαιδευτή, αλλά και στα πρόσωπα των συνοδών Γονέων τους προς τους οποίους είμεθα ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη να μας εμπιστεύονται "ό,τι" πιο πολύτιμο έχουν και ...έχουμε και ως Ομάδα αλλά και ως Πατρίδα!



ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ 
ΚΑΙ ΟΧΙ ΨΗΦΟΖΗΤΟΥΛΕΣ


     Σαν σήμερα, στις 10 Μαΐου 1956, ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας. Η γενναία στάση τους μπροστά στους δημίους τους και το γεγονός της θανατώσεώς τους προκάλεσαν παγκόσμια αντίδραση και κατακραυγή.

     Ο Μιχαλάκης Καραολής γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1933 στο Παλαιοχώρι Πιτσιλιάς και ήταν το τέταρτο παιδί του Σάββα και της Παναγιώτας Καραολή. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και διορίστηκε δημόσιος υπάλληλος. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τον στίβο ως αθλητής του ΑΠΟΕΛ. Εντάχθηκε από τους πρώτους στην Ε.Ο.Κ.Α. και πήρε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα με την ομάδα του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη.

    Στις 28 Αυγούστου 1955, μαζί με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου σκότωσαν τον αστυνομικό Ηρόδοτο Πουλλή, την ώρα που το όργανο των κατακτητών κατασκόπευε μια συγκέντρωση Κυπρίων πατριωτών. Ο Παναγιώτου διέφυγε, ενώ ο Καραολής συνελήφθη σε ενέδρα από τις αγγλικές δυνάμεις και φυλακίστηκε στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. Στις 28 Οκτωβρίου καταδικάσθηκε σε θάνατο, παρότι η σφαίρα που σκότωσε τον μίσθαρνο αστυνομικό προέρχοταν από το όπλο του Παναγιώτου. Οι Αγγλοι δεν του συγχώρησαν ότι κατά τη διάρκεια της ανακρίσεως δεν είχε αποκαλύψει τους συναγωνιστές του.

     Ο Ανδρέας Δημητρίου γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1934 στον Άγιο Μάμα Λεμεσού και καταγόταν από πάμπτωχη πολυμελή οικογένεια. Φοίτησε για τρία χρόνια στο Νυχτερινό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και στη συνέχεια έπιασε δουλειά σε κατάστημα εκρηκτικών και κυνηγετικών ειδών. Από μικρός αναμίχθηκε στον συνδικαλισμό και διατέλεσε γραμματέας της Συντεχνίας Αχθοφόρων. Νεαρός αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α., πρωτοστάτησε στην αρπαγή οπλισμού από τις βρεταννικές κατοχικές αρχές της Αμμοχώστου. Τα όπλα προωθήθηκαν σε διάφορες αντάρτικες ομάδες, οι οποίες μέχρι τότε ήταν εφοδιασμένες σχεδόν μόνο με κυνηγετικά όπλα. Στις 22 Νοεμβρίου 1955 κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε στην Αμμόχωστο τον πράκτορα της «Ιντέλιτζενς Σέρβις», Σίντνεϊ Τέιλορ. Συνελήφθη και καταδικάσθηκε σε θάνατο.


     Την προηγούμενη μέρα (9 Μαΐου 1956) στην Αθήνα, 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών, που ζητούσαν την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

     Αιωνία Αυτών η Μνήμη αλλά και το Δίδαγμα!



     Έτσι, με τα όπλα και το αίμα και όχι με τις ψήφους και τα προεκλογικά πανό, κερδήθηκε η ελευθερία αυτού του Τόπου από εκείνους που ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ και δεν ...πολιτεύονταν! Από ΑΝΤΡΕΣ κι όχι "κότες"!

Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης.

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΦΙΠΠΗΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ  
«GRUNWALD»




INTERNATIONAL
HORSEBACK ARCHERY COMPETITION

“GRUNWALD”


ΠΟΛΩΝΙΑ

[1η – 4η ΜΑΪΟΥ 2014]

POLAND

[1 - 4th MAY 2014]



Oι αγωνισθέντες "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ".


     Οι ετήσιοι διεθνείς Αγώνες Έφιππης Τοξοβολίας στη περιοχή Grunwald της Πολωνίας διεξάγονται από το 2012 με διοργανωτή το «Μουσείο Μάχης του Grunwald» και την "Πολωνική Εταιρεία Έφιππης Τοξοβολίας" και έχουν την ιδιαιτερότητα να λαβαίνουν χώρα σε μια περιοχή της Πολωνίας η οποία αποτελεί σύμβολο της εθνικής ανεξαρτησίας των Πολωνών.


     The annual International Competition of Horseback Archery at Grunwald in Poland is being held since 2012 under the organization of the "Grunwald Battle Museum" and the "Polish Horseback Archery Association". These Competitions are important because they are taking place in an area of Poland which is a symbol of the Polish Independence



Η περιοχή.
The place.

     «Grunwald» σημαίνει «πράσινο δάσος» και βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της Πολωνίας κοντά στην πόλη Olsztyn. Η περιοχή έμεινε γνωστή ως τόπος αναμετρήσεως μεταξύ εισβολέων Τευτόνων Ιπποτών και μισθοφόρων τους και με αντίπαλους τους υπερασπιστές αυτής της γης Πολωνούς και τους συμμάχους τους, με αποτέλεσμα την ήττα των εισβολέων.


     “Grunwald” means “Green Forest” and is located in northern Poland near the town of Olsztyn. This area is known as the place where the Teutonic Knights along with mercenaries fought against the defenders of these lands who were the Polish with their allies. The outcome was the intruder’s defeat.


H μάχη του Grunwald του Jan Matejko
Τhe battle of Grunwald by Jan Matejko

     Συγκεκριμένα, στις 15 Ιουλίου 1410, οι δυο αντίπαλοι στρατοί συναντήθηκαν έξω από το χωριό του Grunwald (επίσης γνωστό και ως  Tannenberg). Αφ’  ενός οι Τεύτονες Ιππότες υπό τον Ulrich von Jungingen, με συνολική δύναμη 27.000 ανδρών, ενισχυμένοι με δυτικοευρωπαίους μισθοφόρους και υποστηριζόμενοι από κανονοστοιχίες. Αφ’  ετέρου, ένας στρατός αποτελούμενος από 39.000 από Πολωνούς, Λιθουανούς και Ρουθήνιους, υποστηριζόμενοι από Τσέχους και Ταταρικά εφεδρικά σώματα, υπό τον Βασιλέα Wladyslaw Jagiello.

     IJuly 15th, 1410, the two rival armies clashed on the outskirts of Grumwald (also known as Tannenberg). The Teutonic Knights under Ulrich von Jungingen’s command had a total of 27000 men along with western-European mercenaries and cannons. On the other side was an army of 39000 Polish, Lithuanians and Ruthenians, supported by Czechs and Tatars, under the command of King Wladyslaw Jagiello. 


O θυρεός του Βασιλέως Wladyslaw Jagiello
Κing's Wladyslaw Jagiello Coat of Arms 

     Το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό για τους Τεύτονες Ιππότες οι οποίοι εισέβαλαν με το σκεπτικό της βίαιης καθυποτάξεως των γηγενών πληθυσμών.


     The outcome was devastating for the Germanic Teutonic Knights who invaded these lands willing to submit the indigenous population.


O θάνατος του  Ulrich von Jungingen από τον Jan Matejko, 1878
Death of Ulrich von Jungingen by Jan Matejko, 1878

     Η μάχη διήρκεσε αρκετές ώρες. Ο Βασιλεύς Jagiello, αντίθετα με τον αντίπαλο, δεν οδήγησε τον στρατό στη μάχη, αλλά συντόνιζε τις προσπάθειες από ένα γειτονικό λόφο. Οι Πολωνο-Λιθουανικές δυνάμεις οδηγήθηκαν στο πεδίο της μάχης από τον αδελφό του βασιλιά, Witold, Μέγα Δούκα της Λιθουανίας. Μέχρι το τέλος της μέρας, 8.000 Τεύτονες Ιππότες είχαν σκοτωθεί, μαζί τους και ο ηγέτης του τάγματος, Ulrich von Jungingen. 

     The battle lasted for several hours. King Jagiello in contrast with his adversary, didn't lead his men in combat himself but instead he planned the strategy by a hill. The Polish-Lithuanian forces were led by the King's brother and Grand Duke of Lithuania, Witold. Until the end of the day, 8000 Teutonic Knights had been killed, along with their Order's Grand Master, Ulrich von Jungingen. 


Το Τευτονικό Κάστρο Malbork (Marienburg).
Malbork (Marienburg) Teutonic Castle.


     Παρά την πρωτοφανή ήττα, το Τευτονικό Τάγμα έδειξε μια εκπληκτική αντοχή, αποσυρόμενο στο απόρθητο φρούριο του Marienburg (Malbork) με τον Βασιλέα Jagiello να μη διαθέτει τις κατάλληλες πολιορκητικές μηχανές ώστε να το εκπορθήσει και να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την ολοκληρωτική νίκη.


     Despite their devastating defeat the Teutonic Order endured amazingly, withdrawn on their Castle Malbork, with King Jagiello not having the necessary siege weapons to conquer it and continue the war to the end and to complete victory.


To μνημείο της μάχης του Grunwald στη Κρακοβία.
Τhe monument of Grunwald-battle in Krakow.

     Η μάχη που πραγματοποιήθηκε εκεί θεωρείται ως η πλέον σημαντική νίκη στην ιστορία της Πολωνίας με αποτέλεσμα να καταστεί το σύμβολο της εθνικής υπερηφανείας τoυ Πολωνικού λαού και να εξελιχθεί σε έμπνευση για την σύνθεση πατριωτικών μύθων! Σήμερα, η μάχη του Grunwald αποτελεί για τον Πολωνικό λαό το κορυφαίο σύμβολο νίκης εναντίον κάθε εισβολέως και πηγή εθνικής περηφάνιας.


     This battle is considered one of Poland’s most important battles, resulting it to be a symbol of national pride and inspire romantic myths. Today, the battle of Grunwald is for the Polish people symbol of victory against any invader and source of national pride.


συνθήκη του Toruń (1411)
Toruń treatment (1411)

     Η Πρώτη Συνθήκη του  Toruń (1411), βασικά, επανέφερε το εδαφικό status quo. Η κατάσταση παρέμεινε άλυτη μέχρι το Δεκατριετή Πόλεμο του 1454-1466, όταν, χρησιμοποιώντας επαγγελματίες μισθοφόρους και νέες πολιορκητικές μεθόδους, οι Πολωνοί και Λιθουανοί τελικά κατάφεραν να λυγίσουν το Τευτονικό Τάγμα. 


     The 1st Convention of Torun in 1411, basically, restated the status-quo of this area. The situation remained unstable until the 13-year war of 1454-1466. By using mercenaries and new siege weapons and tactics, the Polish and the Lithuanians overcame the Teutonic Order. 



Πρωσία, χάρτης του Casparo Henneberg (1576)
Prussia, from Casparo Henneberg (1576)

     Η περιοχή γνωστή σαν Βασιλική Πρωσία (η γη κατά το μήκος του Βιστούλα ως το Gdansk) ενσωματώθηκε στο βασίλειο της Πολωνίας, ενώ το έδαφος το οποίο, τελικώς, έμεινε γνωστό ως «Ανατολική Πρωσία» παρέμεινε στην κατοχή του Τάγματος.

     The area  known as Royal Prussia (land across Vistula to Gdansk), united with the Kingdom of Poland, and the area known as Eastern Prussia, remained under the rule of the Order.


     Η μάχη του Grunwald παραμένει σαν μια από τις πιο ένδοξες στιγμές στην Πολωνική ιστορία. Η μάχη ιστορήθηκε από τον Henryk Sienkiewicz (συγγραφέα του πολύ γνωστού “Quo Vadis”, 1896 ) στο ιστορικό του μυθιστόρημα "Οι Ιππότες του Σταυρού" («Krzyżacy», 1900) το οποίο μεταφράσθηκε σε 25 ξένες γλώσσες και θεωρήθηκε, το 1918, από το Πολωνικό Υπουργείο Παιδείας ως σχολικό βιβλίο εθνικής χρηστομάθειας για την διδασκαλία των νεαρών Πολωνών.


     The battle of Grunwald remains as one of the most glorious days of Polish history. The history was told by Henryk Sienkiewicz (author of the world famous “Quo Vadis” 1896), in his historical novel “Knights of the Cross” (Krzyzacy, 1900), which was translated in 25 languages and was recognized by the Polish Ministry of Education, in 1918, as a book of great national knowledge for the education of young Polish.



Οι Αγώνες.
The Games.

     Οι διεθνείς Αγώνες «Grunwald 2014», φέτος, θα προσελκύσουν 30 αγωνιζομένους από πολλές χώρες. Το φετινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

1η-3η Μαίου πραγματοποιούνται οι Αγώνες 
Έφιππης Τοξοβολίας

Οι πίστες θα είναι :
1η μεραΚορεάτικου στυλ.
2η μέραΟυγγρικού στυλ.
3η μέρα: Στυλ «Grunwald» 
(τοπικού, Πολωνικού στυλ).

4 Μαίου πραγματοποιούνται 
Αγώνες Παραδοσιακής Τοξοβολίας.


Η περιοχή των Αγώνων
The competitions' area

     The International Games of Grunwald 2014 will host 30 competitors, Horseback Archers and Traditional Archers from many countries. This year’s schedule is as follows:

1st - 3rd May, Horseback Archery Competition

Tracks:
1st day: Korean style
2nd day: Hungarian style
3rd day: Grunwald style (local Polish style)

4th May

Traditional Archery Competition



     Οι «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ» αντιπροσωπεύουν για πρώτη φορά την Ελλάδα σε αυτούς τους πολύ απαιτητικούς διεθνείς Αγώνες με δύο Μέλη τους, την Υπαρχηγό της Ομάδος Χαρά-Σαμπρίνα Πολυζοπούλου η οποία ήδη έχει εμπειρία διεθνών Αγώνων (Usak-Τουρκία, 2013) και τον νέο Εφιπποτοξότη Γεώργιο Τροβά ο οποίος oλοκλήρωσε την εκπαίδευσή του μόλις τη 1η Φεβρουαρίου 2014 και στους συγκεκριμένους Αγώνες θα αποκτήσει την πρώτη αγωνιστική εμπειρία του.


     GREEK CENTAURS” represent Greece for the first time on this demanding International Competition, with two of our members, the Co-Leader of our Team, Chara-Sabrina Polyzopoulou who already has experience of International Competitions in Usak-Turkey at 2013, and the new Horseback Archer George Trovas, who completed his training just in February 1st 2014, and he will have his first Competition experience at this Competition.



     Στους Αγώνες «Grunwald 2014» οι «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ» έχοντας τιμηθεί, ήδη, με δύο διεθνή Βραβεία και πολλές διακρίσεις, εκπροσωπούν για πολλοστή φορά τη Πατρίδα μας σε διεθνή αναμέτρηση αντιμετωπίζοντας αντιπάλους με τεράστια εμπειρία, κάτι που περιποιεί ιδιαίτερη Τιμή στην Ελληνική Έφιππη Τοξοβολία και στη Παραδοσιακή Τοξοβολία.


     GREEK CENTAURS” having won already two International awards in previous competitions, now, in Grunwald 2014, represent our Country for one more time on an International Competition, facing opponents with great experience, something that gives great Honor to Hellenic Horseback Archery and to Traditional Archery.




     Οι «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ» ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές των διεθνών Αγώνων «Grunwald 2014» για την τιμητική τους πρόσκληση προς την Ομάδα μας!

     We warmly thank the organizers of International Competitions "Grunwald 2014" for their honorary  invitation!


ΧΑΡΑ-ΣΑΜΠΡΙΝΑ ΠΟΛΥΖΟΠΟΥΛΟΥ
CHARA-SABRINA POLYZOPOULOU



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΟΒΑΣ
GEORGE TROVAS






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ  ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οδοδείκτης προς το Μνημείο της Μάχης του Grunwald.

To Mνημείο της μάχης του Grunwald.

Το πεδίο των Αγώνων, δίπλα στο Μνημείο της μάχης του Grunwald.

H Αρχηγός της Ελληνικής Αποστολής Χαρά-Σαμπρίνα Πολυζοπούλου.

Το ανοιχτό Ιπποστάσιο με τους αγωνιστικούς Ίππους.

Το "χωριό" με τις σκηνές των αγωνιζομένων.

Η σκηνή του Επιτελείου των Αγώνων.

Η κατατακτήρια λίστα των αγωνιζομένων.

Οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" Γεώργιος Τροβάς και Χαρά-Σαμπρίνα Πολυζοπούλου.

Η Ελληνική Σημαία στην τελετή των Αγώνων.

Η Χαρά-Σαμπρίνα προθερμαίνεται στη Τοξοβολία.

Ο Γεώργιος Τροβάς ασκείται στη Τοξοβολία.

Η Χαρά-Σαμπρίνα Πολυζοπούλου ασκείται στη Τοξοβολία.

Η Χαρά-Σαμπρίνα Πολυζοπούλου σε Κορεάτικη αγωνιστική διαδρομή.

Ο Γεώργιος Τροβάς σε Κορεάτικη αγωνιστική διαδρομή.

Η Χαρά-Σαμπρίνα Πολυζοπούλου σε Ούγγρικη αγωνιστική διαδρομή

Ο Γεώργιος Τροβάς σε Ούγγρικη αγωνιστική διαδρομή

Από τα εκθέματα του σπουδαίου Μουσείου της μάχης του Grunwald.

Aκόμη μερικά εκθέματα του Μουσείου της μάχης του Grunwald.

Από το Μουσείο της μάχης του Grunwald, μεσαιωνικό κάθισμα βασανιστηρίων.

Η είσοδος του Ιππικού Κέντρου Pacółtowo Palace που επισκέφθηκαν οι αγωνιζόμενοι.

Το κτηριακό συγκρότημα του Pacółtowo Palace.

Οι λαμπροί σταύλοι του Pacółtowo Palace.

Η Υπαρχηγός της Ομάδος στους σταύλους του Pacółtowo Palace.

Οι δύο "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ" στους σταύλους του Pacółtowo Palace.

Το Κάστρο των Τευτόνων Ιπποτών Malbork (Marienburg) που επεσκέφθησαν οι αγωνιζόμενοι.

Εσωτερική διαμόρφωση του Κάστρου Malbork (Marienburg) 

Ανδριάντες των Μαγίστρων των Τευτόνων Ιπποτών στο Malbork (Marienburg)

Εξάρτυση Πολωνού Ουσάρου, από το Μουσείο Όπλων του Malbork (Marienburg)

Αγωνιστική διαδρομή της Χαράς-Σαμπρίνας Πολυζοπούλυου.

     Tέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα Μέλη και τους Φίλους μας:

Dorota Ziolkowska Polizopulu
  Μαρίλη Μορισαίου,
Μαριάνθη Μαστρονικόλα-Αρώνη,
Φλώρα Παπαδοπούλου,
Steven Campbell,
Σπύρο Νικόλη και
Βασιλική Kουλουριώτη,

για την οικονομική υποστήριξη αυτής της Αποστολής η οποία θα ήταν αδύνατη χωρίς την ευγενή βοήθειά τους.

Αγωνιστική διαδρομή της Χαράς-Σαμπρίνας Πολυζοπούλου.


Αγωνιστική διαδρομή του Γεωργίου Τροβά.


     Το Δ.Σ. της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ" και ο Αρχηγός των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" συγχαίρουν την Υπαρχηγό της Ομάδος μας Χαρά-Σαμπρίνα Πολυζοπούλου και τον Εφιπποτοξότη Γεώργιο Τροβά οι οποίοι, αν και αρχάριοι μιας κορυφαίας πολεμικής τέχνης, αγωνίσθηκαν στους διεθνείς Αγώνες "GRUNWALD 2014" εν μέσω παγκοσμίων Πρωταθλητών με ευστάθεια και τοξευτική αποτελεσματικότητα, επιστρέφοντας με διευρυμένη την εφιπποτοξοτική ικανότητά τους, αλλά και χαρούμενοι για τα όσα απόλαυσαν κατά την διάρκεια της παραμονής τους στη Πολωνία!