Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

TIMH ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΗΜΙΟΝΟ


     Η συνεχής αναφορά μας στον Ίππο δε σημαίνει διόλου την μειωμένη εκτίμησή μας προς τα άλλα Ιπποειδή, στον Όνο και στον Ημίονο που υπηρέτησαν τις ανθρώπινες ανάγκες σε ειρήνη και σε πόλεμο! Ειδικώς προς τον στρατιωτικό Ημίονο η ευγνωμοσύνη μας είναι τεράστια διότι το ζώο αυτό υπηρέτησε όσο και ο Ίππος και, μάλιστα, υπό πολύ πιο δυσβάστακτες συνθήκες, στη πρώτη γραμμή των μετώπων! Και είναι χαρακτηριστικός ο ρόλος του ως ζώου μεταφοράς, στα πλέον δύσβατα και ανώμαλα ορεινά εδάφη με φορτία που συχνά έφθαναν απίστευτα όρια βάρους. Χαρακτηριστική η χρήση Ημιόνων στον Ελληνικό Στρατό και ο βάσει αυτών υπολογισμός της μεταφοράς ενός (τότε..., 1927) προηγμένου όπλου, του βαρέως πολυβόλου "Hotchkiss 13.2" με στοιχεία που αντλούμε από το επίσημο στρατιωτικό εγχειρίδιο που τυπώθηκε στο Παρίσι από τις εκδόσεις J. Broders στα Ελληνικά προς χρήση του Στρατού μας.


     Σύμφωνα, πάντοτε, με το παραπάνω εγχειρίδιο, το όλο οπλικό σύστημα μαζύ με τον τρίποδα και τα διάφορα ευάριθμα παρελκόμενα ζύγιζε πολλά κιλά και όταν μετεφέρετο, υπό ιδανικές συνθήκες, κατενέμετο σε τρεις Ημιόνους ("σάγματα" όπως ανεφέροντο τα διαιρεμένα φορτία). Ο πρώτος Ημίονος (πρώτο "σάγμα") μετέφερε 115 κιλά, ο δεύτερος Ημίονος (δεύτερο "σάγμα") μετέφερε 129 κιλά και ο τρίτος Ημίονος (τρίτο "σάγμα") 105 κιλά. 


     Εκτός αυτών, οι Ημίονοι οι οποίοι μετέφεραν τα πυρομαχικά φορτώνονταν με βάρος 107 κιλών ο καθένας και ο συνολικός αριθμός τους εξηρτάτο από τις ανάγκες του πεδίου της μάχης. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν βλέπουμε τα "σάγματα" και τη φόρτωσή τους στις ράχες αυτών των υπέροχων τετράποδων πλασμάτων:

"ΣΑΓΜΑ 1"
Φόρτος 115 κιλών




"ΣΑΓΜΑ 2"
Φόρτος 129 κιλών




"ΣΑΓΜΑ 3"
Φόρτος 105 κιλών




"ΦΟΡΤΟΣ ΗΜΙΟΝΟΥ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ"
Βάρος 107 κιλών


     Σε έναν προηγούμενο Στρατιωτικό Κανονισμό του 1915 πληροφορούμεθα για τα προβλεπόμενα σάγματα και τους φόρτους των Ημιόνων του Πυροβολικού οι οποίοι ήσαν οι "μεταφορείς" των τυποποιημένων πυροβόλων.


      Αναλυτικά, τα σάγματα φόρτου Πυροβολικού, όπως μας τα δίνει ο παραπάνω Στρατιωτικός Κανονισμός είναι:


Φόρτος 139.5 κιλών



Φόρτος 153.1 κιλών



Φόρτος 154 κιλών



Φόρτος 142.8 κιλών



Φόρτος 144.5 κιλών



Φόρτος 135.5 κιλών



Φόρτος 136.06 κιλών

     Τέλος, σε ένα ακόμη προγενέστερο Εγκόλπιο για τον Πυροβολητή και τον Ελάτη (χειριστή Ιπποειδών έλξεως) διαβάζουμε το "πνεύμα" του έλληνος Στρατιώτη εκείνης της εποχής αλλά και την Αξία των Ιπποειδών για το Ελληνικό Στράτευμα.





     Θαυμασμός και Τιμή σ'  αυτούς τους αφανείς και ανώνυμους Ήρωες των πεδίων των μαχών, στους μεταγωγικούς Ημιόνους αλλά και τους ηρωϊκούς Ημιονηγούς άνευ των οποίων ο Άνθρωπος ελάχιστα θα είχε καταφέρει...!


     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.