Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014

Ο Δρ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΤΙΚΑΣ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΖΕΙ:


     Ο Δρ. Θεόδωρος Αντίκας στου οποίου την επιστημονική αυθεντία η Ελληνική Αρχαιολογία ενεπιστεύθη την μελέτη και ταυτοποίηση των οστών του Βασιλέως Φιλίππου Β', αποσαφηνίζει τις διαδικασίες και το κόστος χρόνου για την ταυτοποίηση του σκελετικού υλικού που βρέθηκε προσφάτως στον τάφο της Αμφιπόλεως.

     Ο διακεκριμένος Καθηγητής και επίτιμο Μέλος της "Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας" Δρ. Θεόδωρος Αντίκας σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο "Τhe Times of Change" αποσαφηνίζει το τι εν συνεχεία θα απαιτηθεί βάσει του ισχύοντος πρωτοκόλλου:

     1. Ο προσεκτικός καθαρισμός των οστών από ξένες ουσίες, ανόργανες ή οργανικές.

     2. Η καταγραφή τους σε βάση δεδομένων, με κωδικό αριθμό -όλων των οστών και θραυσμάτων (μέχρι 1 γραμμάριο) και με περίπου 4.000 φωτογραφίες, που αφορούν σε όλα τα οστά, κάθε αρθρική επιφάνεια.

     3. Η προσεκτική ανθρωπολογική εξέταση τους για να βρούμε το φύλο, την ηλικία, το ύψος και ει δυνατόν, την αιτία θανάτου.

     4. Οι μορφολογικές αλλλοιώσεις στα οστά -εάν είναι καμμένα, γιατί ο σκελετός έχεις 206 οστά και όταν καεί γίνονται περισσότερα από 1.000 θραύσματα, με χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στο χρώμα, στις ρωγματώσεις τους, τα οποία μας λένε πότε έγινε η καύση. Εάν δεν έχουμε καύση, μελετούμε πάλι την επιφάνεια των οστών, γιατί μπορεί να έχει ξένα, μη οστέινα υλικά επάνω του (όπως στην περίπτωση του τάφου του Φιλίππου με τον χουντίτη).

     5. Αφού γίνουν οι αναλύσεις και βρούμε τα στοιχεία -φύλο, ηλικία, ύψος, παθολογία αιτιία θανάτου κλπ- γίνονται πρόσθετες αναλύσεις, όπως

          α. των σταθερών ισοτόπων, που δίνουν στοιχεία περίπου για τη διατροφή του, τον τόπο στον οποίον έζησε ο νεκρός κλπ. Αυτά είναι θέματα αρχαιομετρίας, που σημαίνει ότι έχουμε περάσει σε φυσικοχημικές αναλύσεις (άνθρακος, αζώτου, οξυγόνου).

          β. Η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα 14 που μας λέει, κατά προσέγγιση πόσο έζησε ο νεκρός

          γ. Η ανάλυση αρχαίου DNA, η οποία δυστυχώς δεν έχει γίνει ποτέ στον τόπο μας. Για ανάλυση DNA πρέπει να φύγει το σκελετικό υλικό σε εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού.

     Όσο για τον χρόνο των αποτελεσμάτων εξαρτάται από τα δείγματα, από πολλούς παράγοντες. Για την ανάλυση του σκελετού του Ριχάρδου του Γ χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.