Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

BAGANA: Ο ΣΤΥΛΟΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ


     Πολύς θόρυβος γίνεται τελευταίως για τη σημασία, την "πατρότητα" και την ...νομιμότητα του ιερού συμβόλου της Σβάστικας το οποίο σημαίνει την εκ της ηλιακής ακτινοβολίας ευφορία της Γης! Το αρχέγονο, αυτό, σύμβολο το οποίο καθείς προσπαθεί να το οικειοποιηθεί με τον τρόπο του, ή, το δαιμονοποιεί με την άγνοιά του, εμείς σήμερα το εντοπίζουμε ως εθνικό ιερό σύμβολο της Μογγολίας και, μάλιστα, εικονιζόμενο επάνω σε ένα υπέροχο "Bagana" το οποίο, σύμφωνα με την τεγκρική (εσφαλμένως και ως "σαμανική" αποκαλούμενη...) Παράδοση είναι ο στύλος μιας γιούρτας (νομαδικής σκηνής των Μογγόλων) ο οποίος συγκρατεί την οροφή ("Tono") που θεωρείται ως ο "Ουρανός" αυτού του οικητηρίου χώρου των νομάδων. Σύμφωνα δε, πάντα με την ίδια Παράδοση, οι στύλοι Bagana είναι τόσο ιεροί ώστε, αν ένας επισκέπτης παραμείνει ανάμεσά τους αυτό αποτελεί μεγάλη προσβολή για τον οικοδεσπότη!


     Στη Μογγολία η Σβάστικα βρίσκεται παντού και αποτελεί το κυρίαρχο διακοσμητικό μοτίβο των Τόξων, υπό διάφορες παραλλαγές.


     Η εκπληκτική διακοσμητική της Μογγολίας εντυπωσιάζει με την εμμονή στη Σβάστικα ως σύμβολο ευτυχίας και όπου, αυτό το σύμβολο, "αποτυπώνεται", πέραν του βαρύνοντος συμβολισμού, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι μοναδικό!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.