Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΤΖΙΓΚΙΣ ΚΧΑΝ
ΣΤΗ ΚΙΝΑ

成吉思汗陵


     Το Μαυσωλείο του Τζίγκις Κχαν πρόκειται περί ενός μνημείου αφιερωμένου στη λατρεία του μεγάλου Στρατηλάτη και Εθνάρχη των Μογγόλων και βρίσκεται στη Κίνα, πλάι σε ένα ποταμό, Ίτζιν Χορό Μπάνερ ή Ίτζιν Χορό Κι (伊金霍洛旗).



     Η μορφή του Τζίγκις Κχαν είναι θεοποιημένη από τους σημερινούς Μογγόλους οι οποίοι έχουν το εικόνισμα ή και το άγαλμά του σε κάθε γιούρτα και σε κάθε σπίτι προσκυνώντας το ευλαβικά. Ανηγέρθη μεταξύ του 1954 και 1956 κατά τον παραδοσιακό μογγολικό ρυθμό.



     Ο ίδιος ο Τζίγκις Κχαν, ο μεγαλύτερος κατακτητής όλων των εποχών και ο μέγιστος Στρατηλάτης, υπήρξε ανεξίθρησκος αγνωστικιστής, ερευνώντας τα διάφορα δόγματα με τη βοήθεια εκπροσώπων τους που τον επισκέπτονταν συχνά στη γιούρτα του, ως εκ τούτου, δε, μη καταλήγοντας σε ταφική άποψη, άφησε εντολή ο τάφος του να μη φέρει διακριτικά και να παραμείνει απέριττο. Όταν πέθανε, κάπου γύρω από το Γκανσού, το φέρετρό του μετεφέρθη κάπου στη κεντρική Μογγολία, με αποτέλεσμα το σημείο της τελικής ταφής του να χαθεί μέσα στο χρόνο. Τότε, ο διάδοχός του και τρίτος κατά σειρά γιος του, Οεγκεντέι Κχαν, για λατρευτικούς σκοπούς, μετέτρεψε τις οκτώ γιούρτες («νάιμαν τσαγκάαν γκερ») που διέμενε ο Τζίγκις Κχαν σε ένα είδος Μαυσωλείου και τις εγκατέστησε στην ορεινή περιοχή Κχέντιι .


     Σήμερα, το συγκεκριμένο Μαυσωλείο δεν περιέχει τον νεκρό του Τζίγκις Κχαν αλλά ένα φέρετρο με ελάχιστα ενδύματα, υποδήματα κι ένα κομμάτι σκηνής εκστρατείας που απέμειναν από τη λαμπρή ΄’υπαρξή του, όπως μαρτυρά μια πηγή του 17ου αιώνος. Το μεγαλείο της εξάρσεως πάνω από το "εγώ" είναι εκείνο που απαθανατίζει τις υπάρξεις στην Ιστορία!

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.