Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

AΜΦΙΠΟΛΕΩΣ,

ΒΟΥΛΗΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΩΣ




     Για τους επαίοντες είναι γνωστό το ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήδη, από την δεκαετία του '60. Περί αυτού έχουν γίνει ήδη επιστημονικές ανακοινώσεις και πολλές παρουσιάσεις στα μ.μ.ε. με σχετικό οπτικοακουστικό υλικό. Ο αείμνηστος ερασιτέχνης αρχαιοδίφης Στυλιανός Κουμούτσος, ο οποίος ανεκάλυψε και παρέδωσε επισήμως στην αιγυπτιακή κυβέρνηση τα ανάκτορα της Κλεοπάτρας, φρόντισε να τον ανακαλύψει αλλά δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παραβιάζουν ορθάνοιχτες "θύρες".


     Στην αρχειοθήκη της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ" βρίσκεται όλη η επίσημη αλληλογραφία και τα δημοσιεύματα με τις φωτογραφίες της μεγάλης ανακαλύψεως του ταπεινού ερασιτέχνη αρχαιοδίφη Στυλιανού Κουμούτσου και, επί τη βάσει αυτού του αρχειακού υλικού ο συγγραφέας Βαγγέλης Δελέγκος, χρόνια πριν, συνέγραψε "ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ" όχι, τόσο, ως ένα κοινό λογοτέχνημα, όσο ως μία χρονική τεκμηρίωση.  


     ρθάνοιχτες οι Πύλες" λοιπόν και δεν κομίζουμε γλαύκα ες Αθήνας αναφωνούντες "ΑΙΔΩΣ, αχρείοι!" σε όσους προσπαθούν να αποκρύψουν το πασίγνωστο πλάθοντας μύθους εμπορικής καταναλώσεως περί τον τάφο της Αμφιπόλεως ως ξενιστή της σορού του Μεγάλου Αλεξάνδρου! 

    Ακάθεκτοι οι τζατζικοπωλητές νεογραικύλοι, σήμερα, φαντασιώνονται μιαν Αμφίπολη η οποία θα ξεπουλά αμέτρητους δίσκους με "greek salad" και "musaka" σε αφελείς επισκέπτες στους οποίους μπορεί να σερβιρισθεί και αρχαιολογικό ...παραμύθι. Και πλάι σ'  αυτούς και "σοβαροί" αρχαιολόγοι οι οποίοι μέχρι τώρα ανεκάλυπταν παντού τον ...τάφο του Μ. Αλεξάνδρου, άρχισαν να ανακαλύπτουν την (...φωτιά) Αίγυπτο!

     Τέλος, πολλοί ιθαγενείς νεόκοποι αρχαιολάγνοι επιπροσθέτουν την ανοησία τους σε ένα ευτυχές, μεν, αρχαιολογικό γεγονός το οποίο, όμως, ουδεμία προσδοκία σχέσεως παρέχει με τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Αμφίπολις θα "μιλήσει" και θα μας πει το αυτονόητο, ωστόσο, ας αφήσουμε τους Αρχαιολόγους απερίσπαστους να συλλογισθούν και να αποφανθούν. Μάθαμε στην γραικία να είμαστε όλοι, ταυτοχρόνως, "ιατροί", "δικαστές", "ιερείς" κλπ.

     Ας αφήσουμε, τουλάχιστον,την Αρχαιολογία αλώβητη... Το μόνο που μας απαντά αυτή τη στιγμή είναι ότι στην Αμφίπολη ΔΕΝ βρίσκεται ο νεκρός του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Μερικοί μεσίτες οικοπέδων βρίσκονται που μεθοδεύουν την ανατίμηση των ακινήτων της περιοχής προς ίδιο συμφέρον! 


ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ:

     «Με την οικονομία κατακερματισμένη και την κυβέρνηση επισφαλή, οι Έλληνες εύχονται ο Μέγας Αλέξανδρος -ή έστω η μητέρα του, ο γιος του ή ένας από τους στρατηγούς του- να έρθει να τους σώσει… Ένα έθνος βασανισμένο από τα οικονομικά δεινά και την πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να λάβει μία ανύψωση της αυτοπεποίθησής του, μία υπενθύμιση ενός ενδόξου παρελθόντος, όταν οι βασιλιάδες του κυβερνούσαν σχεδόν όλον τον κόσμο. Ή μπορεί να δουν μία απόδειξη της παρακμής που ακολούθησε, τους αιώνες μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, όταν οι Έλληνες αποτέλεσαν στόχο εισβολής των "βάρβαρων" Ρωμαίων…»

Τζέιμς Ρομ
Καθηγητής κλασικών σπουδών στο Bard College

Και για να μη μας μείνει η παραμικρή αμφιβολία:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.