Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΣ
20ή Σεπτεμβρίου 2014


     On Saturday, September 20th 2014, the weekly training session of the Hellenic Horseback Archery team “GREEK CENTAURS” was successfully held in our Valley.  Following pictures show a small part of that single day’s activity. Enjoy!

Η  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ  [20 / 9]  ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ  
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ  ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ  



     Μπορεί να φαίνεται ως μία "επανάληψη", όμως, κάθε άλλο παρά είναι! Διότι το κύριο χαρακτηριστικό των Προπονήσεων Παραδοσιακής Τοξοβολίας της Ομάδος μας είναι ότι κάθε μία είναι διαφορετική από την προηγούμενη, με σταθερά βήματα προόδου προς τα εμπρός, κάτι που φαίνεται και από την εξέλιξη η οποία αναφέρεται στην επόμενη παράγραφο αυτής της αναρτήσεως.



     Έτσι, όταν ο Αρχηγός της Ομάδος Αρπάλυκος καταφθάνει στο προπονητικό χώρο με μία αποσκευή σαν αυτή, σίγουρα προμηνύεται για όλους το καλύτερο, όπως απεδείχθη. Από αυτή, λοιπόν την Προπόνηση η Ομάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" καθιερώνει τον Ελληνικό στόχο της Τοξοθυρίδος, ο οποίος, μάλιστα, αποτελεί και ιδιοκατασκευή του ιδίου του Αρχηγού της βάσει των συγκεκριμένων διαστάσεων που έχουν ανακοινωθεί.


     Oι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ", λοιπόν, από το Σάββατο αυτό (20ή Σεπτεμβρίου) άρχισαν να ασκούνται στο στόχο "Τοξοθυρίδα" τον οποίο, με τη γνωστή τελειομανία του κατασκεύασε ο Αρπάλυκος. Και, βεβαίως, ...τι περιμένει κανείς από έναν Εφιπποτοξότη που κουβαλά ένα σακίδιο-Σταύλο στη ράχη του το οποίο μεταφέρει καταζώστη, στλεγγίδα, αγκύλη, ψήκτρες Ιπποκομίας, παραφερνάλια ιπποσκευής και χαλινούς, είδη Α' Βοηθειών (Ίππων και Ανθρώπων) και πολλά άλλα... Με τέτοιον Αρχηγό, δεν είναι τυχαίο το βραβείο της καλύτερα οργανωμένης Ομάδος Έφιππης Τοξοβολίας που μας απένειμαν στους διεθνείς Αγώνες της Κίνας.


     Η τελευταία Προπόνηση άρχισε με μία υποδειγματική προθέρμανση, κάτι στο οποίο η Ομάδα μας δίνει ιδιαίτερη έμφαση για λόγους προλήψεως κακώσεων από τους συνήθεις μυοσκελετικούς τραυματισμούς αθλητικού έργου.


     Προθερμανθήκαμε σύμφωνα με το προθερμαντικό πρόγραμμά μας το οποίο, όπως τα πάντα που αφορούν στη λειτουργία της Ομάδος μας είναι αναρτημένο και τα Μέλη μας, όπως και την υπόλοιπη εκπαιδευτική ύλη θα πρέπει να έχουν υπ΄ όψη.


     Oι πρώτες συντονιστικές τοξεύσεις έδειξαν, εξ αρχής, το προοιωνιζόμενο τελικό αποτέλεσμα. Αυτοσυγκέντρωση, κέφι, ρυθμός, εξαιρετική ομαδική "χημεία" και, κυρίως, έξοχη διεύθυνση Βολής από τον Αρπάλυκο και, ιδού το αποτέλεσμα:  


     Από τη πρώτη στιγμή ο νέος στόχος "κατακτήθηκε" από τους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ"! Η Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής των επικών προτύπων της, Ελλήνων Στρατιωτών της Αναγεννήσεως! 


     Ο Αρχηγός των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" ενθουσιασμένος με τις επιδόσεις της Ομάδος του σχολίασε: "Η καθιέρωση του νέου στόχου της Τοξοθυρίδος φαίνεται να αθροίζει όλες τις μέχρι τώρα ικανότητες στη Παραδοσιακή Τοξοβολία των Μελών μας, προάγοντάς τις μονομιάς σε ένα ακόμη ανώτερο επίπεδο"! Και, πράγματι, αυτό ήταν ακόμη κάτι που επεδίωκε ο νέος μας στόχος...


     Το ίδιο άριστοι οι Συνασκούμενοι και στη κατάρριψη εκτοξευόμενων, ιπτάμενων, στόχων! Πολλοί κατάφεραν κατάρριψη όλων των στόχων που τους εκτοξεύθηκαν με την ίδιαν άνεση που θα έβαζαν το βέλος τους στο κέντρο ενός σταθερού στόχου!


     Όμως, ο πυρήνας αυτής της Προπονήσεως ήταν η συμμετοχική παρουσία δύο Ίππων στο προπονητικό επίκεντρο ώστε να διασπούν την αυτοσυγκέντρωση της Ομάδος (η οποία δεν έδειξε διόλου ότι ενοχλείται...), με τους ίδιους τους Ίππους να επαυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους εργαζόμενοι σε "ανοίκειο" περιβάλλον και τους αναβάτες τους γυμναζόμενους στην Έφιππη Σπαθασκία!


     Με τους κατάλληλους διευθυντικούς χειρισμούς των αναβατών τους οι δύο Ίπποι παρέμεναν πολύ κοντά στη τοξεύουσα Ομάδα, ενώ στις ράχες τους οι αναβάτες τους χειρίζονταν τα σπαθιά τους.


     Αν και με τους ελιγμούς πεδίου οι Ίπποι βρέθηκαν συχνά και αιφνιδιαστικά "προ απροόπτου", η διαγωγή τους επιβεβαίωσε το απολύτως αξιόπιστο ως Ίππων της Σχολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ".


     Κατά την συγκεκριμένη Προπόνηση όλοι είμαστε ευγνώμονες στον Συνασκούμενο Σπυρίδωνα ο οποίος συντόνισε την Έφιππη Σπαθασκία. Αν και αρχάριος Ιππέας ο Σπυρίδων, σήμερα έδωσε εξετάσεις αρίστου ιππικού "καθίσματος" (χάρη στα μαθήματα που κάνει με τον Αρπάλυκο) αλλά και άριστης μεταδοτικότητος στους τέσσερις Συνασκουμένους του οι οποίοι ίππευσαν εναλλάξ και τους οποίους βοήθησε να κατανοήσουν την εκτέλεση εφίππων σπαθιστικών αποκρούσεων. 


     Σιγά-σιγά οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ", με ισχυρές βάσεις Ιππικής και έχοντας κατακτήσει την Παραδοσιακή Τοξοβολία, εισέρχονται δυναμικά και στη βαθύτερη σπουδή της Έφιππης Σπαθασκίας μετά τις συστηματικές ασκήσεις Ιππηλασίου με τις πολλαπλές οπλασκήσεις όχι μόνον σπάθης αλλά και ιππαιχμικού δόρατος.  


     Ο Σπυρίδων παρέμενε ακούραστος παρά το ότι, εν τω μεταξύ, κουράστηκαν οι τέσσερις Συνασκούμενοί του δείχνοντας όχι μόνον το δυναμισμό του αλλά και την υπομονή του προκειμένου να ωφεληθούν οι Συνασκούμενοί του αλλά και να εξελιχθεί ομαλά το πρόγραμμα της Προπονήσεως. Κι αυτό αποτελεί "δείγμα γραφής" των χαρακτήρων των Μελών μας!


     Το αποκορύφωμα, όμως, της σημερινής Προπονήσεώς μας υπήρξε η ...πρωτότυπη υποδοχή ακόμη ενός νέου Μέλους το οποίο δεν είχε καμία, απολύτως, εμπειρία Ιππικής. Από σήμερα, λοιπόν, η Ομάδα μας απέκτησε ακόμη μία χαμογελαστή και ικανότατη (απ΄ ό,τι διαπιστώσαμε) Ιωάννα, την οποία, με το καλωσόρισμα ...ανεβάσαμε στη ράχη ενός Ίππου με ένα σπαθί στο χέρι να αποκρούσει τους σπαθισμούς του Σπυρίδωνος! Η νεαρή κοπέλα, όχι μόνο δε προέβαλλε τον οιονδήποτε δισταγμό αλλά εφίππευσε και τα κατάφερε περίφημα (!) αποδεικνύοντας ότι ο Άνθρωπος φέρει εγγεγραμμένη στο υποσυνείδητό του τη σχέση του με τον Ϊππο, όπως αυτή τον "συνόδευσε" ανά τους αιώνες της σκληρής επιβιώσεώς του εν μέσω μυρίων όσων φυσικών αντιξοοτήτων!


     Όταν αφίππευσε, εν "πλήρη οπλικώ φόρτω", ο Σπυρίδων, μάλιστα, με την αμιγώς στρατιωτική αφίππευση, μπορεί να ήταν κουρασμένος όμως τον χαρήκαμε που επέστρεψε στη Γραμμή Βολής για να τοξεύσει μαζύ με τους Συνασκουμένους του.


     Το ίδιο εντυπωσιακή ήταν και η στρατιωτική αφίππευση της Ιωάννας που μόλις σήμερα πρωτοίππευσε χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία, ώστε, βλέποντάς την στο τέλος της Προπονήσεώς της, να μας δίνει την αίσθηση μιας έμπειρης Αμαζόνος!  


     Και στα δύο Ιππευτήρια των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ", όπως τα μαθήματα Ιππασίας συνεχίζονται ασταμάτητα όλο τον χρόνο κι όλες τις ημέρες έτσι και σήμερα συμπλήρωσαν όλες τις υπόλοιπες ώρες που δεν αφιερώθηκαν στη Προπόνηση της Παραδοσιακής Τοξοβολίας. Τόσο τα μαθήματα του Αρπάλυκου όσο και τα μαθήματα της Χαράς απέδωσαν και σήμερα πολλούς "καρπούς". Και παρακολουθώντας τη μαθήτρια της Χαράς, Κατερίνα, χαρήκαμε μία Αμαζόνα έτοιμη, πλέον, για τις εξετάσεις της!


     Όλη αυτή η ατελείωτη εργασία μιας και μόνον προπονητικής ημέρας των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" με τις αμέτρητες "εργατώρες" της για όλα τα Μέλη της Ομάδος, θα νόμιζε κανείς ότι θα άφηνε πίσω της ..."συντρίμμια"! Κι όμως, αυτό που άφησε πίσω της είναι ένα μόνιμο χαμόγελο ικανοποιήσεως σε όλους μας βλέποντάς μας να προοδεύουμε μέσα ένα θετικότατο ομαδικό "κλίμα"! 


     Και, μετά από όλα τούτα, ο Αρπάλυκος ικανοποιημένος απόλαυσε το κρύο τσάι του πολύ πιο ...φρέσκος από το περιεχόμενο του μπουκαλιού του λες και δεν εργάσθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες για να μπορέσει η Ομάδα του να πάει ακόμη ένα βήμα πιο μπροστά σ΄ αυτή την Προπόνηση, ασχέτως αν τα βήματα προόδου υπήρξαν πολύ περισσότερα.

     Στη Κοιλάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ", αυτό το Σάββατο 20ή Σεπτεμβρίου 2014 ήταν ακόμη μία ...επική εκπαιδευτική ημερίδα!


ΕΝΩΜΟΤΙΑ  ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΩΝ


     Όπως ήδη ενημερώθηκαν τα Μέλη της Ομάδος μας, οι "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ", από την αρχή αυτού του Σεπτέμβρη που ξεκίνησε η Ζ' Προπονητική Περίοδος, προχώρησαν πολλά "βήματα" μπροστά, με ακόμη πιο δυναμικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο στοχεύει, πια, σε κατάκτηση διεθνών διακρίσεων.


     Οι ευγενείς Δάσκαλοί μας, μετά από οκτώ χρόνια σκληρής προπονητικής δουλειάς και αρκετά ενδιάμεσα "τεστ", μας επέτρεψαν να διαχωρίσουμε μια πολυάριθμη "Ενωμοτία Τοξοτών" των οποίων οι επιδόσεις είναι σαφώς πολύ πιο πάνω του μέσου όρου ώστε να τους προπονούμε πολύ πιο δυναμικά και απαιτητικά, προοριζόμενους για διεθνείς Αγώνες.


     Με τα πάντα, σε αυτή την Ομάδα, να εξελίσσονται σοβαρά και στη σωστή χρονική στιγμή, αν και ο διαχωρισμός αρχαρίων και προχωρημένων τέθηκε πολλές φορές ως αναγκαιότητα από την αρχή της λειτουργίας της Ομάδος μας, μόλις τώρα, μετά από οκτώ χρόνια συστηματικής εργασίας, οι Δάσκαλοί μας θεώρησαν επιτρεπτό να το επιχειρήσουμε και, ήδη, μας έδωσαν και τις απαραίτητες οδηγίες ώστε να το επιχειρήσουμε σωστά, χωρίς διάσπαση του "συμπαγούς" των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ"!


     Είναι ωραίο να αισθάνεσαι ότι στον ίδιο πλανήτη υπάρχουν σοφοί οι οποίοι βρίσκονται δίπλα σου, σε καθοδηγούν και σε κατευθύνουν με ανιδιοτέλεια ψυχής και με τον πλέον διακριτικό αλλά και αποτελεσματικό τρόπο. Η Έφιππη Τοξοβολία φαίνεται ότι έχει ανθίσει σ' αυτό τον πλανήτη πλάσματα με ευγένεια και ποιότητα και εμείς θα πρέπει να είμαστε πολύ ευτυχείς που τους ανακαλύψαμε!


     Έτσι, σε μας δε μένει άλλο παρά να ευχηθούμε καλή επιτυχία! στην "Ενωμοτία Τοξοτών" την οποία απαρτίζουν οι Δημήτρης, Σπυρίδων, Νικόλαος, Στέφανος, Χριστόφορος, Παναγιώτης, Όλγα, Αλέξανδρος, Χαρά, Χαράλαμπος, Γεώργιος, Αθανάσιος, Αντώνιος, Εριθέλγη, Ειρήνη, Μαρίλη, Ιωάννα και Βαρβάρα, καθώς και όσοι άλλοι επιπροστεθούν μελλοντικώς. 


ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ  ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ  2015


     Οι οργανωτικοί υπεύθυνοι των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" προετοιμάζουν μία βιωματική εκπαιδευτική διημερίδα σε έναν ενεργειακό αρχαιολογικό χώρο μοναδικής ομορφιάς, προκειμένου να βρεθούμε πιο "κοντά" στα ήθη και τις πολεμικές τακτικές των ιστορικών προτύπων μας, Ελλήνων Στρατιωτών της Αναγεννήσεως, δεδομένου ότι δεν αρκεί να τους μιμούμεθα αλλά να βιώνουμε συνειδητά όσα εκείνοι βίωσαν κατά την διάρκεια των επικών απελευθερωτικών Αγώνων τους, όταν η λευτεριά δεν ήταν αντικείμενο τραπεζικής επαιτείας από δανεισμένους προς τους τοκογλύφους τους αλλά απαίτηση διεκδικούμενη με το σπαθί και το τσεκούρι! Σε αυτή την μεγάλη διοργάνωση θα μπορούν να λάβουν μέρος και Φίλοι - μη Μέλη της Ομάδος μας, σύντομα δε, θα υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση δια του Ιστολογίου μας αλλά και των σελίδων του Facebook ("Σελίδα Εκπαιδευτών" , "Σελίδα των Εφιπποτοξοτών Κύπρου" και "Σελίδα του Ιδρυτή της Ομάδος"). Η πρόσκληση ισχύει από σήμερα: Ετοιμάστε το δρομάρικο στρατιωτικό δισάκι σας κι ακολουθήστε την υπέροχη διήμερη περιπέτειά μας στις στράτες της Μεσογείου!


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ  ΚΥΠΡΟΥ


     Το Παράρτημα της Σχολής μας στη Κύπρο ξεκίνησε τα μαθήματά του υπό την αρχηγία μιας δεκαπεντάχρονης Εκπαιδεύτριας, κάτι που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία! 


     Η 15χρονη Αναστασία Φ. Φωτίου η οποία είναι η πρώτη Κύπρια Εφιπποτοξότρια, αφού πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις της, διαπιστεύθηκε προ έτους, από τον Αρχηγό των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" Αρπάλυκο, αναλαμβάνοντας στις παιδικές "πλάτες" της τη Σχολή της Κύπρου και δίνοντας σε όλους μας τη χαρά ότι στην Ομάδα μας δεν υπάρχουν "μεγάλοι" και "μικροί", "άνδρες" και "γυναίκες" αλλά ΙΚΑΝΑ και ΥΠΕΥΘΥΝΑ άτομα με Ήθος και συνείδηση!


     Έτσι, λοιπόν, με τη βοήθεια του αγαπημένου της Πατέρα, η νεαρή Αναστασία απέκτησε δικό της χώρο και δύο γλυκύτατους Ίππους και, από το τελευταίο Σάββατο 20ή Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε τη διάδοση της Έφιππης Τοξοβολίας στο "Κοινό των Κυπρίων".



     Η Αναστασία με τις ικανότητες που απέκτησε από τη συστηματική εκπαίδευσή της με τον Αρχηγό της Σχολής των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" μπορεί με αξιοπιστία και, κυρίως, ασφάλεια να βοηθήσει, πια, τους μαθητές της.


     Και από ό,τι φαίνεται η νεαρή Κύπρια ξεκίνησε κατά τον πιο σωστό τρόπο την εισαγωγή των συντοπιτών της στη Φυσική Ιππική, μια "πύλη-μονόδρομος" για να εξελιχθεί κάποιος σε άριστο Ιππέα.


     Όλοι εμείς που παρακολουθούμε από την Αθήνα τη σοβαρή προσπάθεια της Αναστασίας, της ευχόμαστε κάθε επιτυχία στους κοινούς στόχους της Έφιππης Τοξοβολίας.


     Και προτρέπουμε όσους Κυπρίους επιθυμούν πραγματικά να εξελιχθούν σε άριστους Ιππείς να μαθητεύσουν κοντά της. Ήδη η δεκαπεντάχρονη Αναστασία αποτελεί "κεφάλαιο" για την Ιππική της αγαπημένης μας Κύπρου!



ΝΕΑ  ΜΕΛΗ 



     Εκτός από την Ιωάννα που καλοδεχτήκαμε σήμερα, όπως είδαμε παραπάνω, ακόμη ένα νέο Μέλος είχαμε την χαρά να υποδεχθούμε αυτή την εβδομάδα, την αγαπητή Ναταλία που την καλωσορίζουμε και της ευχόμαστε να χαρεί τις κοινές χάρες της Έφιππης Τοξοβολίας και των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ".



     Η Ναταλία ήδη έκανε το πρώτο, εισαγωγικό, μάθημά της και απεδείχθη εξαίρετη και κάτω από τον Ίππο και επάνω σ'  αυτόν!



ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ  ΤΗΣ  ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ  ΜΑΣ


     Η "Γερμανική Προϊστορία" δεν είναι απλώς μία "γερμανική υπόθεση" αλλά αφορά σε όλη την Ευρώπη και την Ιστορία της. 

     Το νέο απόκτημα της Βιβλιοθήκης της Ομάδος μας είναι πολύ χρήσιμο για την μελέτη της καταγωγής των όπλων στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη με, εξαιρετικώς, λεπτομερείς σχεδιάσεις πολλών, σχετικών, αρχαιολογικών ευρημάτων που, εξελισσόμενα μέσα στον χρόνο, συνέχισαν να αποτελούν όπλα και των Ελλήνων Στρατιωτών της Αναγεννήσεως οι οποίοι εμάχοντο στο ευρωπαϊκό πεδίο.


     Στην Ομάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" αποτελεί "άξονα κινήσεως"  το "Άρχεσθαι μαθών άρχειν, επιστήσι!" και θεωρούμε ότι για να είμαστε κορυφαίοι στη πολεμική τέχνη μας το "γνωρίζειν καλώς" (επίσταμαι) είναι η "πύλη κατακτήσεως", γενικώς, του ορθώς πράττειν!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.