Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΣ & ...ΚΑΘΕΤΩΣ
 
 
     Σήμερα που, δυστυχώς, πολλά Μέλη της Ομάδος λόγω ιώσεων βρέθηκαν στη θαλπωρή του σπιτιού με το αφέψημα στη κούπα, βρήκαμε την ευκαιρία να κάνουμε μιαν άσκηση που "χρωστούσαμε" από καιρό: την εμπέδωση αισθήσεως "οριζοντίως και καθέτως" κατά την σκόπευση. 
 
 
     Κατά την άσκηση αυτή η οποία εκτελείται υπό συνθήκες αυξομειώσεως του όγκου του στόχου και την έμφαση στην καθετότητα ή την οριζοντιότητά του κατά την μικρότερη εκδοχή του, οι Συνασκούμενοι κατέληξαν σε χρήσιμα συμπεράσματα για την βελτίωση της ευστοχίας τους. Οι δύο συντεταγμένες κάθε σκοπεύσεως, σήμερα, έγιναν "πιο απτές" για τους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ"!
 
 
     Η σημαντική αυτή άσκηση δεν έγινε στον ανοικτό, προπονητικό μας χώρο αλλά σε "κλειστό" σημείο που παρέχει καλύτερη αυτοσυγκέντρωση, σε κοντινό βεληνεκές και με ταχύτητα εκτελέσεως, όπως ακριβώς υπεδείχθη! 
 
 
     Η Ελληνική Παραδοσιακή Τοξοβολία αυτές τις μέρες δεν ωφελήθηκε, απλώς, με την πρακτική εξάσκησή της από τους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ" αλλά και από ένα εξαιρετικό δημιούργημα, ενός από εμάς, ο οποίος κατεσκεύασε μία καταπληκτική, χειροποίητη, φαρέτρα από εκείνες που όταν τις φτιάξεις δε μπορεί να τις αποχωρισθείς...
 
 
     Η συγκεκριμένη χειροποίητη φαρέτρα δεν αποτελεί, απλώς, ένα έργο τέχνης αλλά χαρακτηρίζεται και από μία πρακτικότητα για κάθε παραδοσιακό Τοξότη, με ειδική διάταξη ώστε τα βέλη να είναι στη διάθεση του χρήστη της προς άμεση και ευχερή ανάσυρση.
 
 
     Τέλος, ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει για την εντυπωσιακή φυσικότητα της κατεργασίας! Μπορεί οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές δημιουργίες να δίνουν ένα "ιλουστρασιόν" τελικό αποτέλεσμα αλλά το φινίρισμα αυτής της φαρέτρας πείθει για την αυθεντικότητά της, κάνοντάς την μοναδική! Ο Συνασκούμενος Γεώργιος πρέπει να είναι πολύ υπερήφανος για το ..."μουσειακό" δημιούργημά του και τυχεροί όσοι θελήσουν να το αποκτήσουν. Περισσότερα εδώ.
 
 
 
     Mετά την κατασκευή χειροποίητων παραδοσιακών Τόξων και βελών από τον Μανώλη Γεωργόπουλο, την κατασκευή χειροποίητης παραδοσιακής σέλλας από τον Αρπάλυκο, την κατασκευή χειροποίητων παραδοσιακών κοσμημάτων από τον Αλέξανδρο Γαλάνη η Ομάδα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" αναδεικνύεται σε ένα ιδιαίτερο "εργαστήρι" αναβιώσεως παραδοσιακών τεχνών. Και μόνον η αδυναμία μας να δημιουργήσουμε ...Ίππο μας κάνει επιφυλακτικούς ώστε να δηλώσουμε ...απολύτως αυτάρκεις ως Εφιπποτοξότες! 


     Και δεν θα ήταν δυνατόν η σχεδιάστρια αυτής της φαρέτρας που δεν είναι άλλη από την Εκπαιδεύτρια των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" Χαρά Πολυζοπούλου  (με κατασκευαστή τον Συνασκούμενο Γεώργιο Τροβά) να μην δοκίμαζε εν δράσει το σχεδίασμά της.


     Έτσι, στη τελευταία της Προπόνηση η νέα φαρέτρα απέδειξε ότι μπορεί να "λειτουργήσει" άνετα υπέρ του Εφιπποτοξότη που θα την υιοθετήσει.
 
 

     Στο Ιππευτήριο τώρα, μια εφαρμογή της αξίας της "Κυκλικής Κινήσεως" υπήρξε το επίκεντρο ενός υπερ-δίωρου μαθήματος που έγινε με δύο κατα-"πράσινα" πλάσματα, πολύ καλής, μεν, θελήσεως αλλά, πάντως, εντελώς αρχάρια.
 
 
     Η τόσο σημαντική, αυτή, παράμετρος ιππευτικής διδασκαλίας κατάφερε να συμφιλιώσει δύο πλάσματα με εκρηκτικά "temperamenti" και πλήρη άγνοια επικοινωνίας, σε μία σχέση αρμονικής συνεργασίας.
 
 
     Πάντοτε στον ιππευτικό στίβο, οι πρόοδοι υπήρξαν πολλές και όχι μόνον με τους νεώτερους μαθητές μας αλλά και με τους μεγαλύτερης ηλικίας.
 
 
     Και δε κρύβουμε τη χαρά μας όταν οι μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας αποδεικνύουν ότι ο έφιππος Άνθρωπος δεν έχει, πραγματικά, ηλικία η οποία αποτελεί "μειονέκτημα" των ...μη ιππευόντων!
 
 
 
     Και η διαδραστική διδασκαλία αρχαρίου προς αρχάριο εφαρμόσθηκε από την ευφυέστατη Εκπαιδεύτριά μας Χαρά, η οποία ενθαρρύνει αυτή τη διαδραστικότητα που αποτελεί εκπαιδευτική μας "συντεταγμένη". Δεν είναι απλώς εκπαιδευτικώς ωφέλιμο αλλά και ενισχυτικό των σχέσεων των Μελών της Ομάδος μας να βλέπεις την συνεργασία όλων στο εκπαιδευτικό επίπεδο, τόσο στην Ιππική όσο και στην Τοξοβολία, παρακολουθώντας την αφιέρωση του ελάχιστα πιο προχωρημένου να "σύρει" κοντά του τον λιγότερο προχωρημένο Συνασκούμενό του! Αυτή η "φάση" αποτελεί και την απαρχή της εκδιώξεως κάθε ανταγωνιστικού συναισθήματος το οποίο είναι απολύτως ...ανεπιθύμητο στην Ομάδα μας!
 
 
      Η ίδια η Χαρά "βάπτισε" στην Έφιππη Τοξοβολία ακόμη μία αρχάρια μαθήτριά της, βοηθώντας την στο πρώτο της ξεκίνημα! Ακόμη μία λάτρις της πολεμικής τέχνης μας βρίσκει το "δρόμο" της στη διαχρονική απόλαυση του "καλπάζειν και τοξεύειν", Στη Χαρά ευχόμαστε να δείξει αυτό τον "δρόμο" σε πολλούς-πολλούς, ακόμη, μαθητές της και η ίδια να τον απολαμβάνει εφ΄ όρου ζωής, επιβεβαιώνοντας το σύνθημα του Δασκάλου μας Κάσσαι Λάγιος: "Έφιππη Τοξοβολία μέχρι θανάτου!".
 
 
     Βεβαίως, η Έφιππη Τοξοβολία στους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ" δεν ...διακονείται μόνον εντός Ιππευτηρίου αλλά, κυρίως, στο ύπαιθρο και αυτή την εβδομάδα κάμποσοι μαθητές μας την απόλαυσαν στις πλαγιές του Υμηττού που, τόσο φιλόξενα, μας υποδέχονται στα καθημερινά μας μαθήματα.
 
 
     Σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί η εξέταση διαπιστεύσεως νέων Εφιπποτοξοτών και οι εξεταζόμενοι προπονούνται εντατικά. Ο Γεώργιος απεφάσισε, πλέον, ότι δεν του είναι αρκετή η ανάσυρση ενός μόνον βέλους από το έδαφος εν κινήσει και πολλαπλασίασε τα βέλη ...καινοτομώντας! Πάντα ένας "ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" θα χαράζει νέους "δρόμους"...
 
 
     Γεμάτο κι αυτό το σαββατοκύριακο, όπως κατάμεστη εμπειριών και εφιπποτοξοτικής δραστηριότητος για τους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ" και η εβδομάδα που πέρασε κάνοντάς μας καλύτερους στη πολεμική τέχνη μας κι ευτυχέστερους στη καθημερινότητά μας! Ευχόμαστε και στους συνανθρώπους μας να "βγαίνουν" στο τέλος κάθε εβδομάδος της ζωής τους το ίδιο ωφελημένοι και ευτυχείς! 
 
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.