Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΔΑΦΝΕΛΑΙΟ
Ένα ανεκτίμητο γιατρικό των οπλών.
 
 
     Στο Σταύλο των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" η ευημερία του Ίππου κατέχει τη δεσπόζουσα θέση! Πρώτιστο μέλημα όλων μας είναι η άριστη κατάσταση των αγαπημένων τετραπόδων μας και είναι γνωστό ότι "Άνευ καλών οπλών, κανένας Ίππος δεν μπορεί να υπάρξει!" Στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης και ακαταμάχητης αλήθειας, ένα μεγάλο μέρος της έρευνάς μας για τη διατήρηση αρίστων οπλών στους Ίππους μας είναι και η παρασκευή και η καθημερινή εφαρμογή του δαφνελαίου στις οπλές τους.
 
 
     Μιλώντας για "δαφνέλαιο" αναφερόμαστε, ασφαλώς, σε ένα χειροποίητο παρασκεύασμα που φροντίζουμε να διαθέτουμε πάντοτε, σε επαρκή ποσότητα, ώστε με αυτό να ολοκληρώνουμε την καθημερινή φροντίδα των Ίππων μας. Τούτο σημαίνει ότι δεν εμπιστευόμαστε κανένα εμπορικό παρασκεύασμα και αφιερώνουμε χρόνο ώστε από μόνοι μας να παρασκευάσουμε το απαιτούμενο δαφνέλαιο ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι το παρασκεύασμά μας είναι ό,τι πιο κατάλληλο για τις οπλές των Ίππων μας.
 
 
     Το δαφνέλαιο παρέχει την πιο φυσική "ενυδάτωση" στη κεράτινη μάζα της οπλής, διατηρώντας την υγιή, με αποφυγή της ξηρότητος η οποία προκαλεί ζημιογόνες θραύσεις.
 
 
     Η επιλογή των πλέον κατάλληλων υλικών που απαρτίζουν το δαφνέλαιο απαιτεί μία προσεκτική προσπάθεια του παρασκευαστή τόσο ως προς την ποιότητα όσο και ως προς τον παρασκευαστικό τρόπο. Βασικά συνθέτοντα μέρη του δαφνελαίου είναι τα φύλλα και οι καρποί δάφνης, το αγνό ελαιόλαδο το οποίο αν και κοστοβόρο το προτιμούμε λόγω των ιδιοτήτων του καθώς και το ...σκόρδο, ένα πρόσθετο το οποίο βρήκαμε σε παλιά κτηνιατρικά συνταγολόγια. 
 
 
     Συγκεκριμένα, σε ένα λίτρο αγνού ελαιολάδου προσθέτουμε 200 γραμμάρια αποξηραμένων φύλλων δάφνης, κονιορτοποιημένων επιμελώς σε ξύλινο γουδί.
 
 
     Στο ίδιο ελαιόλαδο προσθέτουμε, επίσης, 200 γραμμάρια ωριμασμένων (σκουρόχρωμων και όχι πράσινων) καρπών δάφνης, που συλλέγουμε προς το τέλος του Σεπτεμβρίου και πολτοποιούμε επίσης σε ξύλινο γουδί, πολύ προσεκτικά και υπομονητικά!
 
 
    Στο μείγμα προσθέτουμε δυό μεγάλες σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες πάντοτε με το χέρι σε ξύλινο γουδί. Ο ρόλος τους είναι η απομάκρυνση των κουνουπιών από τον χώρο σταυλισμού και στο όριο κινήσεως του ενσταυλισμένου Ίππου, κάτι πολύ σημαντικό για την υγεία του ζώου ειδικώς υπό συνθήκες μολυσματικών επιζωοτιών όπως του ιού του Δυτικού Νείλου που είναι διαδεδομένος, πια και στην Ελλάδα! Το όλο μείγμα ανακατεύεται καλά και ομογενοποιείται κατά το δυνατόν, κατόπιν δε αφήνεται πριν χρησιμοποιηθεί επί ένα μήνα σε σφραγισμένο βάζο που τοποθετείται σε σκιερό και ξηρό σημείο. Μετά από ένα μήνα μπορούμε να μεταγγίσουμε ποσότητα του ελαιώδους παρασκευάσματος σε μικρότερο, εύχρηστο, δοχείο με φαρδύ στόμιο ώστε να μπορεί να υποδέχεται άνετα το πινέλο με το οποίο θα λαδώνουμε, καθημερινώς, τις οπλές.
 
 
     Πριν αρχίσουμε να υλοποιούμε την αγωγή του δαφνελαίου θα πρέπει να έχουμε μία πλήρη εικόνα της ακριβούς καταστάσεως κάθε οπλής.
 
 
     Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η λεπτομερής επιθεώρηση της πελματικής επιφανείας πριν και μετά το καθάρισμά της. 
 
 
     Βασικό μέλημά μας είναι να παρατηρήσουμε προσεκτικά το πέλμα για πιθανό ηλοπάτημα και να μη προχωρήσουμε σε επίθεμα δαφνελαίου σε ένα τέτοιο σημείο πριν θεραπευθεί εντελώς το πάσχον μέρος.
 
 
     Επίσης, προσεκτική παρατήρηση χρειάζεται και το προσόπλιο το οποίο υπόκειται σε θραύσεις λόγω προσκομμάτων του Ίππου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φατνώματα στα οποία εναποτίθενται ρύποι και ξένα σώματα, συχνά, σηπτικά που θα πρέπει να αφαιρεθούν επιμελώς.
 
 
     Θα ακολουθήσει ένας προσεκτικός καθαρισμός με αγκύλη κάθε σημείου του πέλματος και της οπλής.
 
 
     Η αγκύλη θα πρέπει να καθαρίσει και τα πιο "δύσκολα" σημεία του πέλματος εισχωρώντας προσεκτικά μέσα σ΄ αυτά όχι μόνον για να αφαιρέσει ρύπους και ξένα σώματα αλλά και για να διαπιστώσει την υγεία του πέλματος παρακολουθώντας τις αντιδράσεις του Ίππου σε κάθε άγγιγμα!
 
 
     Σε καμία περίπτωση δε θα παραλείψουμε τον καθαρισμό όσο γίνεται εσωτερικώς του πετάλου εφ' όσον ο Ίππος φέρει πετάλωση. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει προσεκτικά ώστε να μην επιφέρει αποσταθεροποίηση της ηλώσεως του πετάλου εξ αιτίας αδέξιων κι έντονων εισχωρήσεων της αγκύλης στο διάκενο του πετάλου.
 
 
     Όταν καθαρίσουμε επιμελώς με αγκύλη την οπλή, θα πρέπει να την σκουπίσουμε με ένα στεγνό υδρόφιλο πανί (πετσέτα) ώστε να απομακρύνουμε ακόμη και τα ελάχιστα επιπρόσθετα που θα μπορούσαν να κρατήσουν κλειστούς πόρους στη κεράτινη επιφάνεια ή και στο πέλμα.
 
 
     Ευθύς αμέσως μπορούμε να επιθέσουμε το δαφνέλαιο με ένα πλατύ, μαλακό, πινέλο. Καλό είναι, μόνο για την πρώτη εβδομάδα από την έναρξη της αγωγής, να επιθέτουμε δαφνέλαιο σε όλη την οπλή μέχρι τη στεφάνη. Κατόπιν, όμως, θα πρέπει να εφαρμόζουμε το δαφνέλαιο αφήνοντας ένα κενό πάχους ενός δακτύλου από τη στεφάνη.
 
 
     Εκτός από την κεράτινη επιφάνεια της οπλής, το δαφνέλαιο θα πρέπει να τοποθετείται και σε όλο το πέλμα, όπως επίσης και στο διάκενο, εσωτερικώς, του πετάλου.
 
 
     Τα επιθέματα δαφνελαίου θα πρέπει να επιστεγάζουν την καθημερινή φροντίδα του Ίππου και να ολοκληρώνουν την "προ ενσταυλισμού" διαδικασία ιπποκομίας, μετά από κάθε εργασία.
 
 
 
      
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.