Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΙΠΠΗΛΑΣΙΟ


    H Oθωναία περίοδος,δηλαδή, η περίοδος ηγεμονίας του Όθωνος Α' Wittelsbach, όχι απλώς καθίδρυσε την νεώτερη Ελλάδα δίνοντάς της την υπόσταση μιας Χώρας, αλλά άφησε "πίσω" της και ένα πολιτισμικό έργο ανεκτίμητης αξίας το οποίο, σήμερα, πολλοί επιμένουν να παραγνωρίζουν. Το μεγαλύτερο εξ αυτών η ίδρυση του Ελληνικού Πανεπιστημίου το οποίο, ενώ θα έπρεπε να αποκαλείται "Οθώνειον", για λόγους μικροπολιτικής ανοησίας ονομάζεται ψευδώς "Καποδιστριακόν" γνωστού όντος ότι ο ατυχής Κυβερνήτης, δολοφονίας ένεκεν..., όχι μόνον Πανεπιστήμιο δεν κατάφερε να λειτουργήσει αλλά ούτε καν την ίδια την ...Ελλάδα! 


     Από εκείνη, λοιπόν, την Βιβλιοθήκη του Οθωνείου Πανεπιστημίου το περιεχόμενο της οποίας, σήμερα, τηρείται στην Βαλλιάνειο Εθνική Βιβλιοθήκη, αντλήσαμε πληροφορίες σχετικές με το Ιππηλάσιο (Giostra) το οποίο αποτελεί το "πλαίσιο" της έφιππης πολεμικής εκπαιδεύσεώς μας. 


     Συγκεκριμένα, από την Βιβλιοθήκη του το πάλαι Οθωνείου Πανεπιστημίου, ένας σπουδαίος τόμος σχήματος folio με τίτλο "GIOSTRA" και ο οποίος αναφέρεται σε μία ιππηλατική διοργάνωση η οποία έλαβε χώρα στο Τορίνο της Ιταλίας την 21η Φεβρουαρίου 1839, μας πληροφορεί την σχέση Ελλήνων με τα στρατιωτικά ιππαγωνίσματα των μέσων χρόνων, δίνοντάς μας ενδιαφέροντα στοιχεία.


     Όχι μόνον ο εν λόγω τόμος της Βιβλιοθήκης του Οθωνείου Πανεπιστημίου αλλά και ένα πλήθος επιπλέον "πηγών" ερευνώνται για την μόρφωση ορθής "εικόνος" περί του Ιππηλασίου και των εν γένει στρατιωτικών ιππαγωνισμάτων, ώστε η εκπαίδευσή μας στους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ" να είναι ακριβής.


     Ωστόσο, ευχαριστούμε την Βαλλιάνειο Εθνική Βιβλιοθήκη και το ευγενές προσωπικό της για την διευκόλυνση της παραχωρήσεως προς φωτογράφιση του ως άνω πολύτιμου folio, συμβάλλοντας έτσι στην πρόοδο των εκπαιδευομένων μας Εφιπποτοξοτών. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.