Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

ΜΟΓΓΟΛΙΑ ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013

MEΡΙΚΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ...http://visitmongoliawithus.blogspot.gr/

     Αυτό το καλοκαίρι η δραστηριότητα των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ", αλλά και των φίλων μας από όλο τον Κόσμο που θα μας ακολουθήσουν, μεταφέρεται στη καρδιά της Μογγολίας όπου θα μελετήσουμε έναν από τους πιο σημαντικούς Πολιτισμούς, απολαμβάνοντας την πιο "μαγική" φύση του πλανήτη μας.

 Γιατί "Μογγολία"; Διότι αποτελεί το επίκεντρο ενός Πολιτισμού ο οποίος έχει πάρα πολλά να διδάξει στο σύγχρονο Άνθρωπο, διότι εδώ ανακαλύφθηκαν αρχέγονα σημάδια ζωής και προϊστορίας που προσφέρουν διαχρονικά συμπεράσματα για τις σημερινές Κοινωνίες (ιδίως, αυτές του "δυτικού" Κόσμου...), διότι εδώ ο αγώνας για την κατανίκηση των φυσικών αντιξοοτήτων και την επιβίωση του ανθρώπινου γένους βρήκε την αποκορύφωσή του.    


  Ορμητήριό μας θα είναι ένας πολυτελέστατος παραδοσιακός καταυλισμός, το "OLYMPUS MANDALA" που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Ουλάανμπατάαρ και του οποίου η χρήση παρέχεται ευγενώς στην Ομάδα μας από την ιδιοκτησία του. Επιδιώκοντας να βιώσουμε τον Μογγολικό Πολιτισμό χωρίς την ψυχολογία του "τουρίστα" αλλά του εξερευνητή ενός συναρπαστικού "κόσμου" πολύ "μακρυνού" από τον δικό μας, η διαμονή μας στο "OLYMPUS MANDALA" θα είναι ο καλύτερος "προθάλαμος" στη προσπάθειά μας.


  Η "στρατηγική" θέση του "ΟLYMPUS MANDALA" αλλά και οι ανέσεις που προσφέρει στους επισκέπτες του, θα μας επιτρέψουν να μελετήσουμε σε βάθος τον μοναδικό Μογγολικό Πολιτισμό και σε όλη την παραμονή μας να αποκτήσουμε γνώσεις, ικανότητες και "εφόδια ζωής" που, πουθενά αλλού, δεν θα μπορούσαμε να κατακτήσουμε.

 
     Στη πατρίδα του Ίππου, της Έφιππης Τοξοβολίας, της Ιερακοθηρίας αλλά και στη χώρα των Ιερών Πνευμάτων όπου Σαμάνοι ανιμιστές «ανοίγουν» αληθινά εναλλακτικά «μονοπάτια», μαζύ με ειδικούς εναλλακτικούς θεραπευτές που θα μας δείξουν τις τεχνικές τους, θα μάθουμε να ιππεύουμε ακόμη σωστότερα, να τοξεύουμε με ακόμη πιο «άγρυπνο» ένστικτο, να πετάμε και να κυνηγάμε με αρπακτικά αλλά και να λειτουργούμε εναλλακτικά έχοντας την βοήθεια αρωγών Πνευμάτων. Ας δούμε όμως, μερικά από όσα θα δούμε και θα κάνουμε, αυτό το καλοκαίρι στην απέραντη Μογγολία, μία αχανή χώρα 1.565.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με πληθυσμό μόλις 2.650.952 κατοίκων:


1. ΕΦΙΠΠΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΤΣΙΓΚΙΣ ΚΧΑΑΝ  Το εμβληματικό μνημείο που βρίσκεται στο Tsonjin Boldog, κοντά στον καταυλισμό “OLYMPUS MANDALA” όπου αυτό το καλοκαίρι θα δραστηριοποιηθούν οι «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ», είναι το μεγαλύτερο άγαλμα εφίππου στον κόσμο που αναπαριστά τον Μογγόλο Εθνάρχη Τσίγκις Κχάαν, ένα σύγχρονο εικαστικό δημιούργημα που αποτελεί το σύγχρονο σύμβολο της Μογγολίας και του οποίου η επίσκεψη θεωρείται απαραίτητη για κάθε τουρίστα.


      Tο μνημειακό σύμπλεγμα του έφιππου Τσίγκις Κχάαν... αποτελεί σχεδίαση του γλύπτη D. Erdembileg και του αρχιτέκτονος J. Enkhjargal, η ανέγερσή του δε ολοκληρώθηκε το 2008. Έχει ύψος 40 μέτρων και βρίσκεται 54 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Ulaan Bataar, στην όχθη του ποταμού Tuul στην περιοχή Tsonjin Boldog, στο σημείο όπου, κατά την παράδοση, ο μεγάλος εθνάρχης των Μογγόλων όταν ήταν παιδί (με το όνομα Temujin και κατευθυνόμενος προς τη φυλή Hereid, βρήκε ένα χρυσό μαστίγιο που συμβόλιζε την μελλοντική πορεία του ως αρχηγού των Μογγόλων και νικητή στρατηλάτη.


      Το άγαλμα, συμβολικά είναι προσανατολισμένο προς τα ανατολικά του γενέθλιου σημείου του Τσίγκις Κχάαν. Η είσοδός του κοσμείται από τα αγάλματα των εννέα στρατηγών του Τσίγκις Κχάαν ενώ η όλη κατασκευή περιέχει 250 τόννους χάλυβος. Στο υπερώο του ύψους 10 μέτρων υπάρχει χώρος επισκεπτών οι οποίοι ανεβαίνουν με ανελκυστήρα. Εξωτερικά, υπάρχει ένα περιστύλιο αποτελούμενο από 36 κίονες που συμβολίζουν τους 36 Κχάαν (Μογγόλους αρχηγέτες) από τον Τσίγκις μέχρι τον Ligdan.Οι επισκέπτες οδηγούνται στη κεφαλή του Ίππου από το ύψος του στήθους του και μέσω του λαιμού. Εκεί, από τον ειδικό χώρο μπορούν να απολαύσουν μια μοναδική πανοραμική θέα.


     Στη γύρω περιοχή υπάρχουν 10.000 φυτευμένα δένδρα της τοπικής χλωρίδος και ένας καταυλισμός από 200 γιούρτες (στρογγυλές νομαδικές σκηνές) οι οποίες είναι διατεταγμένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να απεικονίζουν τα σύμβολα των Ιπποφυλών που εκτρέφονταν κατά τον 13ο αιώνα από τις διάφορες Μογγολικές φυλές.


     Στο ενσωματωμένο Μουσείο εκτίθενται σημαντικά εκθέματα της χάλκινης περιόδου και των αρχαίων πολιτισμών Xiongnu της Μογγολίας αλλά και από την εποχή της παντοκρατορίας του Τσίγκις Κχάαν (13ου - 14ου αιώνος) ενώ δίπλα λειτουργεί και αναψυκτήριο των επισκεπτών σε μία συνολική έκταση 212 εκταρίων. Το κόστος ανεγέρσεως του αγάλματος έφτασε τα 4.100.000 δολλάρια τα οποία προσέφερε η Μογγολική εταιρεία "Genco Tour Bureau".


2. ΕΘΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ NAADAM     Από το 1921 και κάθε Ιούλιο (11 και 12 του μηνός) οι Μογγόλοι εορτάζουν το εθνικό φεστιβάλ τους και η επέτειος αναφέρεται στην ίδρυση του επίσημου Μογγολικού κράτους το 1206. Έτσι, φέτος τον Ιούλιο θα εορτασθούν τα 807 χρόνια από την ίδρυση του Μογγολικού κράτους.


     Αυτό το ετήσιο φεστιβάλ αποτελείται από τρεις τομείς που καθένας εκπροσωπεί και μία από τις αντίστοιχες παραδοσιακές πολεμικές τέχνες των Μογγόλων: την Ιππασία, την Τοξοβολία και την Πάλη.


     Σε μία στεππώδη έκταση, λίγο έξω από την πρωτεύουσα διαξάγονται οι ιππικοί αγώνες στους οποίους αγωνίζονται ιππείς-παιδιά ηλικίας από τεσσάρων ετών τα οποία καλπάζουν σε μία υπαίθρια απόσταση 50 χιλιομέτρων, συχνά, χωρίς σέλλα και χωρίς προστατευτικό κράνος, παρά τις πιέσεις διαφόρων διεθνών οργανισμών που ανησυχούν για την ασφάλεια των μικρών ιππέων. Οι Μογγόλοι επιμένουν να προτάσσουν το σεβασμό στις Παραδόσεις τους. Αφού αναδειχθούν οι νικητές στον υπαίθριο αγωνιστικό χώρο ο οποίος κατακλύζεται από χιλιάδες ιπποτρόφους, αθλητές και επισκέπτες παρέχοντας ένα μοναδικό ιππικό θέαμα, η τελετή των απονομών θα γίνει στο κεντρικό στάδιο της πρωτεύουσας ενώπιον του Προέδρου της χώρας και χιλιάδων θεατών μέσα σε μια λαμπρή φεστιβαλική διοργάνωση.


     Η Τοξοβολία, επίσης, θα γίνει σε έναν ειδικό χώρο κοντά στο κεντρικό στάδιο του Ουλάανμπατάαρ. Διάσημοι Μογγόλοι Τοξότες με τις παραδοσιακές φορεσιές τους και τα διακριτικά του τοξευτικού επιπέδου τους («γλώσσες» στο καπέλλο και φούντες από τη ζώνη τους) θα τοξεύσουν σε μακρυνές αποστάσεις με τα ιδιότυπα βέλη στους επίγειους στόχους που δεν έχουν σχέση με ο,τιδήποτε σχετικό φανταζόμαστε στη δυτική Τοξοβολία. Οι αγώνες αυτοί είναι πολύ ενδιαφέροντες λόγω των ιδιαιτέρων στοιχείων που τους χαρακτηρίζουν αλλά και των κανόνων τους και είναι μια καλή ευκαιρία για όλους τους επισκέπτες να θαυμάσουν τις τοξευτικές τεχνικές των Μογγόλων μέσα στο τοξευτήριο.


     Τέλος, η Πάλη διεξάγεται στο κεντρικό στάδιο της πρωτεύουσας ενώπιον του Προέδρου και των επισήμων της χώρας, καθώς και χιλιάδων θεατών με ένα παραδοσιακό τελετουργικό από δεκάδες ζευγάρια παλαιστών που προσπαθούν να ρίξει ο ένας τον άλλο κατά γης ώστε να αναδειχθεί νικητής. Κατόπιν, ο νικητής θα «χορέψει» τον χορό του αετού γύρω από τα πολεμικά λάβαρα με τις ιππουρίδες που είναι στημένα από την έναρξη των αγώνων σε περίοπτη θέση μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αυτός ο χορός του αετού που εκτελεί ο κάθε νικητής παλαιστής είναι πραγματικά μία θεαματική χορογραφία που αποδίδει την περηφάνια και την σταθερότητα του παλαιστή.


     Οι «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ» και οι φιλοξενούμενοί μας θα παρακολουθήσουμε ολόκληρο το Naadam τόσο στη στέππα όσο και στο κεντρικό στάδιο της πρωτεύουσας με τις λαμπρές τελετές και παρελάσεις που το διανθίζουν. Πραγματικά, αυτή θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία για όλους αφού, σ’  αυτή τη παμμογγολική γιορτή καταλαβαίνει κανείς τη βαθειά «ψυχή» των Μογγόλων και την πολεμική Αρετή τους.
3. ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ 13ου ΑΙΩΝΟΣ


     Ο 13ος αιώνας υπήρξε ο πλέον σημαντικός για την Μογγολία αφού κατά την περίοδό του οι Μογγόλοι, υπό την ηγεσία του Τσίγκις Κχάαν, ανεδείχθησαν σε μεγάλους κατακτητές που επεξέτειναν τα σύνορα της χώρας τους μέχρι τη καρδιά της Ευρώπης. Κι αυτό το τιμούν οι σημερινοί απόγονοι εκείνων των δεινών πολεμιστών οι οποίοι, πάνω στα μικρόσωμα αλλά παντοδύναμα αλογάκια τους έμαθαν να διασχίζουν ηπείρους χρησιμοποιώντας επιδέξια το τόξο.


     Κοντά στο OLYMPUS MANDALA, μετά από λίγη ώρα διαδρομής με αυτοκίνητο, λειτουργεί ένα σημαντικό αξιοθέατο για την κατανόηση του νομαδικού Πολιτισμού της Μογγολίας. Πρόκειται για μία πλήρη αναπαράσταση ενός πολεμικού στρατοπέδου της εποχής των κατακτήσεων του Τσίγκις Κχάαν ακριβώς όπως συνηθίζονταν τον 13ο αιώνα, όπου ο επισκέπτης αποκτά μία πλήρη γνώση της ζωής των Μογγόλων κατά την περίοδο του δικού τους «επεκτατικού» μεσαίωνος.


     Σ’ αυτό το στρατόπεδο θα πληροφορηθούμε για τα όπλα και τις τακτικές των Μογγόλων κατακτητών του Κόσμου, τις συνήθειές τους και την καθημερινή τους ζωή, θα φορέσουμε τις πολεμικές τους πανοπλίες και  θα κρατήσουμε τα όπλα τους για να καταλάβουμε τις παραμέτρους των πολέμων τους και των συνθηκών της εποχής εκείνης. Ο μεταφραστής μας θα μας εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια τι βοήθησε τους Μογγόλους του 13ου αιώνος να νικήσουν όχι μόνο τους αντιπάλους τους αλλά και την αντιξοότητα ενός αφιλόξενου περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ήσαν υποχρεωμένοι να κινηθούν και να πολεμήσουν.


     Μέσα στην αυθεντική αναπαράσταση αυτού του στρατοπέδου θα ανακαλύψουμε ολόκληρη τη καθημερινότητα ενός νομαδικού λαού που αποτελεί υπόδειγμα λιτής διαβιώσεως! Θα δούμε πως κατάφερναν να διασχίζουν τεράστιες αποστάσεις αλλά, ταυτοχρόνως, να κουβαλάνε μαζύ τους και τον αργαλειό για να φροντίζουν την ένδυσή τους και πως κατάφερναν να μη στερούνται τα απαραίτητα παρά τα όσα απαγορεύει, σχεδόν, η μετακίνηση υπό τις συνθήκες εκείνης της εποχής! Οι Μογγόλοι δεν δίδαξαν απλώς «πόλεμο» αλλά και …λογιστική πολέμου, σε μία εποχή κατά την οποία άλλες κοινωνίες, από τις λογιζόμενες ως «προχωρημένες» ήσαν …ανύπαρκτες!


     Ζωντανοί αετοί και λύκοι, για κυνήγι και φύλαξη, πολεμικές μηχανές και άμαξες αλλά και σκηνές Σαμάνων ιερέων που προέβλεπαν την επιτυχία πριν από κάθε πολεμική έξοδο, είναι αυτά που θα κρατήσουν αιχμάλωτο το ενδιαφέρον μας σ’  αυτό το στρατόπεδο. Εδώ, θα είναι στη διάθεσή μας δέκα αντιπροσωπευτικοί μογγολικοί Ίπποι και πέντε καμήλες για να ιππεύσουμε και να χαθούμε μέσα στο χρόνο του μογγολικού μεσαίωνος. Και φεύγοντας θα καταλάβουμε ότι ακόμη και σήμερα ο πόλεμος, παρά την εξέλιξη, κρατά τις ίδιες αναλογίες μέσων και μεθόδων. Το ίδιο και η ζωή!4. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΣΤΙΚΤΩΔΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ


     Όσο για τους «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ» η Ενστικτώδης Τοξοβολία αποτελεί το δεύτερο από τα δύο σκέλη που συνθέτουν την Έφιππη Τοξοβολία, για τους Μογγόλους αποτελεί τη μία από τις τρεις εθνικές πολεμικές τους παραδόσεις (μαζύ με την Ιππική και την Πάλη). Συνεπώς, στη Μογγολία θα (ξανα-)έχουμε την ευκαιρία να εκπαιδευθούμε στην Ενστικτώδη Τοξοβολία αξιοποιώντας τους πλέον σοβαρούς δασκάλους.

     Μπορεί η Ομάδα των «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ» ήδη να καθοδηγείται από πολύ σοβαρούς Δασκάλους τόσο στην Ιππική όσο και στη Τοξοβολία, όμως παραμένουμε πάντοτε «διψασμένοι» για γνώση και βελτίωση των ικανοτήτων μας, μη διστάζοντας να ταξιδέψουμε ως την άκρη της γης. Στη Μογγολία, την οποία ήδη γνωρίζουμε και της οποίας τη λαμπρή τοξευτική παράδοση ήδη ανακαλύψαμε από το προηγούμενό μας σ’  αυτή ταξίδι, θα χαρούμε και πάλι μια τοξευτική διδασκαλία που θα μας αποκαλύψει τα μυστικά της ευστοχίας στις πολύ μακρές αποστάσεις με τις τεχνικές εκείνες τις οποίες οι Μογγόλοι κατά την διάρκεια των πολέμων τους διεμόρφωσαν.

      Στο OLYMPUS MANDALA θα λειτουργεί καθημερινό κέντρο εξασκήσεως στην Ενστικτώδη Τοξοβολία με χρήση μογγολικών τόξων και βελών, ασιατικού δακτυλίου και στόχους επί αποστάσεως 75 μέτρων, σύμφωνα με όσα ακριβώς ισχύουν και στους επίσημους ετήσιους αγώνες του Naadam Εκπαιδευτές μας θα είναι ντόπιοι πρωταθλητές και ένα ειδικό σεμινάριο θα μας προσφερθεί από τον Πρόεδρο της Μογγολικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας. Η εκπαίδευση θα γίνεται ενωρίς το πρωί αλλά και αργά το βράδυ για λόγους εξοικειώσεως των εκπαιδευομένων με όλες τις συνθήκες φωτισμού, σε μία ιδανική, για την αυτοσυγκέντρωση, έκταση μέσα στον καταυλισμό που θα διαμένουμε.


 
Συνεχίζεται...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.