Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ, ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΕΝ, ΝΕΟΛΙΘΙΚΟ ΤΟΞΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

     Ερευνητές του Τμήματος Αρχαιολογίας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης [Universitat Autònoma de Barcelona, U.A.B.] και του Ανωτέρου Συμβουλίου Επιστημονικών Ερευνών [Consejo Superior de Investigaciones Científicas, C.S.I.C. ] του Υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνισμού της Ισπανίας, απεκάλυψαν το αρχαιότερο νεολιθικό τόξο της Ευρώπης κατά την διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή της λίμνης Banyoles και συγκεκριμένα στον οικισμό La Draga, στην Καταλωνία της Βόρειας Ισπανίας.

     Αναφερόμενοι στη Νεολιθική Περίοδο θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτή ακολουθεί την Παλαιολιθική και την Μεσολιθική Περίοδο και είναι τμήμα της Ολόκαινου Εποχής. Αρχίζει περίπου το 10.000 π.χ.χ. στη Δ. Ασία και το 5.500 π.χ.χ. στην κεντρική Ευρώπη, ενώ οι πρωιμότεροι οικισμοί στην Ελλάδα χρονολογούνται λίγο πριν από το 6.500 π.χ.χ. Κατ΄ αυτή την ιστορική εποχή καθιερώνεται η μονιμότητα της εγκαταστάσεως των κοινωνιών, μεταβάλλεται η σχέση ανθρώπου και φύσεως με την ενασχόληση της εξημερώσεως των ζώων και της καλλιεργείας φυτών και αναπτύσσεται η χρήση της κεραμικής μετά την Ακεραμική Νεολιθική Περίοδο. Εξακολουθεί κατ΄ αυτή την εποχή η χρήση των απολεπισμένων λίθινων εργαλείων, και διευρύνεται η χρήση των τριπτών ή λειασμένων λίθινων εργαλείων, τα οποία εμφανίζονται κατά τη Μεσολιθική Περίοδο.

Σύγχρονη αναπαράσταση του νεολιθικού οικισμού La Draga της Καταλωνίας


     Η αρχαιολογική έρευνα η οποία διεξάγεται στον Νεολιθικό οικισμό La Draga ο οποίος βρίσκεται στα παρόχθια της λίμνης Banyoles απεκάλυψε ένα εύρημα μοναδικό για την δυτική Μεσόγειο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Το συγκεκριμένο εύρημα, το τόξο αυτό, δείχνει από τις λεπτομέρειές του να χρονολογείται από το 5400-5200 π.χ.χ., δηλαδή, από την πρώιμη περίοδο ιδρύσεως του συγκεκριμένου οικισμού και, μάλιστα, ακέραιο με αποτέλεσμα να είναι και το θεωρούμενο ως το αρχαιότερο Νεολιθικό τόξο που βρέθηκε, ποτέ, στην Ευρώπη. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στη περιοχή του νεολιθικού οικισμού La Draga ο οποίος είναι ο μόνος της παλαιότητος αυτής στην Ευρώπη, «ερμηνεύουν» και τους λόγους της καλής συντηρήσεως ενός ευρήματος με ύπαρξη πλέον των 5000 χρόνων.  Η φρεατιαία διαστρωμάτωση που περιβάλλει την λίμνη Banyoles και μέσα στην οποία απεκαλύφθη ο νεολιθικός οικισμός La Draga διεμόρφωσε αναεροβικές συνθήκες μέσα στις οποίες κατάφεραν να συντηρηθούν άριστα τα οργανικά υλικά.

Ήμερο έλατο (Τaxus Baccata).


     Το τόξο το οποίο απεκαλύφθη είναι πλήρες, μεγέθους 108 εκμ., κατασκευασμένο από ξύλο τάξου (ήμερου ελάτου, Taxus Βaccata), υλικό κοινό για τα νεολιθικά τόξα της Ευρώπης, μονόκυρτης διατομής, έρχεται δε να «ακεραιώσει» τα θραύσματα δύο άλλων τόξων που απεκαλύφθησαν το 2002 και 2005. Τα θραύσματα των δύο τελευταίων τόξων που απεκαλύφθησαν παλαιότερα, δυστυχώς, ως εκ της καταστάσεώς τους, δεν επιτρέπουν την εξαγωγή θετικών συμπερασμάτων τόσο για τον προορισμό (χρήση) τους, όσο και για την οργάνωση της κοινωνίας στα όρια της οποίας απεκαλύφθησαν. Όμως, το κενό αυτό έρχεται να αποκαταστήσει το νέο εύρημα του οποίου η πληρότητα ασφαλώς θα συντελέσει στην εξαγωγή σημαντικών πορισμάτων για την κοινωνική οργάνωση των πρώτων καλλιεργητικών κοινωνιών οι οποίες ανεπτύχθησαν στην Ιβηρική χερσόνησο.

     Υπολείμματα τόξων χρονολογούμενα από τον 9ο και 8ο αι. π.χ.χ., βρέθηκαν στην βόρεια Ευρώπη (Δανία, Ρωσία) και αποδίδονται σε νομάδες κυνηγούς αλλά τα υπολείμματα αυτά εντάσσονται στην Παλαιολιθική και όχι στη Νεολιθική Περίοδο. Η πλειονότητα των νεολιθικών τόξων που βρέθηκαν στην Ευρώπη εντοπίζονται στην κεντρική και βόρεια περιοχή της. Μερικά θραύσματα αυτών των νεολιθικών τόξων της κεντρικής Ευρώπης χρονολογούνται από το τέλος της 6ης  μ.χ.χ. χιλιετίας, μεταξύ του 5200-5000 μ.χ.χ. νεώτερα των τριών τόξων που βρέθηκαν στην La Draga, ώστε οι Αρχαιολόγοι να μπορούν να τα χαρακτηρίσουν ως τα αρχαιότερα νεολιθικά που απεκαλύφθησαν ποτέ.

     Η όλη αρχαιολογική ανασκαφή και έρευνα που διεξάγεται στη La Draga χρηματοδοτείται από το Τμήμα Πολιτισμού της τοπικής Κυβερνήσεως της Καταλωνίας καθώς και από το Ισπανικό Υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνισμού υπό την διεύθυνση και τον συντονισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου της Banyoles με την συμμετοχή του Τμήματος Προϊστορίας, Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Καταλανικού Institute Milà i Fontanals, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Καταλωνίας και του Κέντρου Υποβρύχιας Αρχαιολογίας της Καταλωνίας. Στις ανασκαφές συμμετέχουν και πολλοί φοιτητές από διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ισπανίας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης!

     Σε λυπηρή σύγκριση με όλα τα παραπάνω, είναι τραγικό για την σημερινή Ελλάδα, μία χώρα με, κατ΄εξοχήν, αρχαιολογική σημασία να αδρανεί επί δεκαετίες στον αρχαιολογικό τομέα, να στερείται σε τραγικό βαθμό επιδείξεως αρχαιολογικού ανασκαπτικού και ερευνητικού έργου και  οι πολυπληθέστατοι Αρχαιολόγοι της να αποζητούν «συσσίτιο» σε ελεήμονες θέσεις του Δημοσίου προς ολίγωρη και ακόπιαστη επιβίωση! Και είναι περισσότερη ντροπή για την δημοκρατική Ελλάδα να επικαλείται ένα "απατεωνίστικο" και ψευδεπίγραφο «Υπουργείο Πολιτισμού» το οποίο δεν έχει να επιδείξει ούτε καν το αυτονόητο έργο, με παρασιτικούς υπαλλήλους διατρεφόμενους "δημοσία δαπάνη", μηδέποτε παραγαγόντες, στοιχειώδες έστω, έργο!

______________

Bασική βιβλιογραφία :




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.