Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

"SILVALAND"
ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΙΠΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ,
ΟΠΩΣ ΤΟ ΒΙΩΣΕ ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΜΑΣ

     Ο Χρήστος Ανανιάδης είναι ένα νέο Μέλος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" με ελάχιστη εμπειρία μαθημάτων αλλά με άριστο συναίσθημα με τον Ίππο και άριστο κάθισμα το οποίο επέτυχε από την πρώτη του κι όλας, γυμνιππευτική ίππευση! Ανήκει στην κατηγορία των "εγκεφαλικών" Ιππέων (και όχι μόνον...) αντιμετωπίζοντας κάθε "κρίση" με ηρεμία, ευγένεια και χαμόγελο, πολύ δε περισσότερο όταν στην κρίση εμπλέκεται Ίππος.


     Πάντοτε όταν εφιππεύει, οι ενστικτώδεις κινήσεις του (τις οποίες ο ίδιος δεν αντιολαμβάνεται, αλλά εμείς παρατηρούμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση να του "συμβαίνουν"...) στοχεύουν στην ανακούφιση και ευημερία του Ίππου του, με αποτέλεσμα να χαιρόμαστε το παράδειγμά του το οποίο πολλές φορές εξελίσσεται σε μάθημα όσων τον παρακολουθούν. Προσφάτως, ο Χρήστος μας ανεκάλυψε το Πρόγραμμα "SILVALAND" το οποίο αποτελεί μια σπουδαία ιππική προσπάθεια την οποία διεκπεραιώνει με ιδιαίτερη επιτυχία μία ευγενής Κερκυραία στο υπέροχο νησί των Φαιάκων! Εκεί, ευτύχησε να έλθει σε επαφή και με έναν μεγάλο Δάσκαλο της Φυσικής Ιππικής ο οποίος με τη παρουσία του στην Κέρκυρα τιμά την Χώρα μας και τα ιππικά της "πράγματα": τον Franklin Levinson!

     Όλες αυτές τις σημαντικές καλοκαιρινές εμπειρίες του, ο Χρήστος μας τις μοιράζεται ευγενικά με όλους μας θέλοντας να ενημερώσει κάθε ενδιαφερόμενο για το πόσο θα είχε να ωφεληθεί επισκεπτόμενος και αφιερώνοντας εθελοντικό χρόνο στο "SILVALAND" και μαθητεύοντας κοντά στον Franklin Levinson, έναν άνθρωπο ο οποίος συνεισέφερε πλείστα όσα στην Ιππική και, κυρίως, στην ουμανιστική διαχείριση του Ίππου!  


     Αγαπητοί φίλοι της Iππασίας,

     Ως νέος αθλητής της Έφιππης Τοξοβολίας και γοητευμένος με τον φίλο Ίππο, αποφάσισα να περάσω τρεις εβδομάδες στην Κέρκυρα ως εθελοντής στο πρόγραμμα «Silva» για την προστασία των Σκυριανών Ιππαρίων. http://www.thesilvaproject.org/


     Ως εθελοντής, το πρόγραμμα μου παρείχε στέγη (σε μια πανέμορφη βίλα) και πλήρη διατροφή καθώς και ένα μάθημα Ιππασίας την εβδομάδα. Εργαζόμουν έξι ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα. Κυρίως, βοηθούσα ως Ιππαγωγός σε μαθήματα Ιππασίας και Θεραπευτικής Ιππασίας για παιδιά, μια διαδικασία ιδιαίτερα διασκεδαστική λόγω και της χαρισματικής δασκάλας αλλά και απαιτητική αφού προσέχεις την ασφάλεια των παιδιών και την συμπεριφορά του Ίππου.


     Τόσο στα μαθήματα όσο και κατά την Ιπποκομία, ο εθελοντής έρχεται σε επαφή με πολλούς Ίππους με διαφορετικούς χαρακτήρες. Έτσι μαθαίνει να σέβεται τις ιδιαιτερότητές τους και να φροντίζει για την ασφάλειά του.


      Ο καθαρισμός των φατνών, το τάισμα των Ίππων και η επόπτευση του προγράμματος των εργασιών κάθε Ίππου ξεχωριστά, μου έδωσε μια εικόνα για τις ανάγκες του ζώου και για τη διαχείριση του Σταύλου.

     Όσο για τα Σκυριανά Ιππάρια, πέρασα πολλά απογεύματα ανάμεσά τους, παρακολουθώντας τα μέσα στο φυσικό τους χώρο, όπου και αναπαράγονται. Κάποια Ιππάρια ερχόντουσαν να καθήσουν ήσυχα δίπλα μου, ενώ τα μικρά ήταν τα πιο παιχνιδιάρικα. Ήταν μια σημαντική εμπειρία καθότι είχα συσχετίσει τον Ίππο με τον στενόχωρο Σταύλο και την κακώς εννοουμένη υποταγή στον άνθρωπο.


Πλάι στον Δάσκαλο Franklin  αρχάριος Χρήστος. Τί όφελος για τον αρχάριο!

     Αυτό που με ωφέλησε περισσότερο, κατά την παραμονή μου, ήταν τα μαθήματα που έκανα με τον Franklin Levinson http://www.wayofthehorse.org/ O Franklin, με πάνω από 40 χρόνια επαγγελματική εμπειρία στην "Φυσική Ιππασία" είναι πλέον εγκατεστημένος στην Κέρκυρα και μοιράζεται τις γνώσεις του στο κέντρο Silvaland όπου εργαζόμουν. Μετά τα μαθήματα με τους «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ», ο σεβασμός, η καλοσύνη, η εμπιστοσύνη και η (αμοιβαία) επικοινωνία με τον Ίππο ήταν ..μονόδρομος! Και ακριβώς αυτή την φιλοσοφία μοιράζεται ο Franklin. Μαζί δουλέψαμε στο έδαφος όπου έμαθα να επικοινωνώ πιο καθαρά με τον Ίππο, να προσέχω περισσότερο πώς νιώθει, να θέτω όρια στη σχέση μας καθώς και μερικά βασικά στοιχεία ως προς την εκπαίδευσή του.

O Δάσκαλος Franklin με την σύζυγό του και πρώην Εκπαιδεύτρια της Ομάδος μας Ilona

     Προτείνω σε όλους τους φιλίππους να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία που παρέχουν κάποιοι Σταύλοι για διαμονή στο χώρο με αντάλλαγμα την εργασία. Για περισσότερες πληροφορίες περί εθελοντισμού στο «Silva Project» μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ».  Αν τυχόν γνωρίζετε άλλες προτάσεις για εθελοντισμό τέτοιου είδους παρακαλώ να μας ενημερώσετε. Σας ευχαριστώ!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.