Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

AYTO TO "BIBΛΙΟ" ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΟ ΣΕ ...ΙΑΣΠΙ





Ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια της Μονής Βατοπεδίου, αλλά και από τα καλύτερα δείγματα της βυζαντινής μικροτεχνίας, είναι ο περίφημος « Ιασπις» . Πρόκειται για Αγιο Ποτήριο που διαθέτει κάλυκα κατασκευασμένο από ίασπι, υλικό στο οποίο οφείλει την ονομασία του. Ο κάλυκας έχει σχήμα κύλικος και το πλατύ χείλος του διαθέτει αργυρεπίχρυση ένδυση, όπου βρίσκεται χαραγμένη μεγαλογράμματη επιγραφή με την ευχαριστήριον ευχή από την Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου «+έδωκε τοίς αγίοις αυτού μαθηταίς και αποστόλοις ειπών πίετε εξ αυτού πάντες τούτό εστιν το αίμα μου, το της Καινής Διαθήκης, το υπέρ υμών και πολλών εκχυνόμενον εις άφεσιν αμαρτιών» . Το πόδι του κάλυκα διαιρείται σε δύο μέρη από πολυγωνικό κόμπο στο μέσον του ύψους του, αποτελούμενο από τρεις ζώνες διαχώρων. Τα διάχωρα της μεσαίας ζώνης κοσμούνται με μετάλλια, στα οποία περικλείονται εναλλάξ μυθικά ζώα με μορφή λεοντόμορφου δράκοντα και σταυρόσχημοι πλοχμοί. Δρακοντόμορφες είναι και οι λαβές που συνδέουν το χείλος με τον κόμπο του ποδιού . Οι δράκοντες, στοιχεία μάλλον γοτθικά, έχουν κλεισμένα φτερά και κομψή μακριά ουρά που απολήγει σε ένα δεύτερο κεφάλι. Το βάθος του πολυγωνικού κόμπου και της βάσεως καλύπτεται από ελικόμορφους βλαστούς με χυμώδη φύλλα ή άνθη, αποδοσμένους σε χαμηλό ανάφλυφο, και από πολυάριθμες στιγμές που βοηθούν στην προβολή των θεμάτων . Τα τραπεζιόσχημα διάχωρα της βάσεως φέρουν μέσα σε μετάλλια εναλλάξ προτομές ιεραρχών και σύμπλεγμα τεσσάρων μονογραμμάτων, με βάση τα οποία το Αγιο Ποτήριο αποδίδεται στον δεσπότη του Μυστρά Μανουήλ Καντακουζηνό Παλαιολόγο (1349-1380) . Σύμφωνα με την παράδοση, ο « Ιασπις» δωρήθηκε αργότερα στην Μονή Βατοπαιδίου από τον γιό του δεσπότη της Θεσσαλονίκης, Ανδρόνικο Παλαιολόγο (1408-1423). Στην διακόσμηση του αριστουργηματικού αυτού έργου διακρίνονται σαφείς δυτικές επιδράσεις. Το σχήμα του κάλυκα και ορισμένες παραδόσεις, που το συνδέουν με ιάσεις από δείγματα δηλητηριωδών ερπετών, παραπέμπουν σε μία παλαιότερη, κοσμική χρήση του αντικειμένου.



    Η ειμαρμένη δικαιούται να παίζει τα δικά της παιγνίδια... Και οι Άνθρωποι υποκείμεθα εκόντες-άκοντες στα κελεύσματά της εν οις και το παίζειν εν ου παικτοίς!


     Πολλούς αιώνες πριν δωρηθεί  το, εξ ιάσπιδος, Άγιο Δισκοπότηρο στη Μονή Βατοπεδίου στην οποία, οι Πρόγονοι του Αρχηγού των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" δώρησαν ως προσάρτημα την φερώνυμη "Μονή Καλέντζη", στη μακρινή Κίνα είχε χαραχθεί σε ίασπι ένα βιβλίο, πολύ πιο χρήσιμο από ένα δογματικό τελετουργικό κύπελλο... Πολλοί που έχουν επαφή με τους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ" θεωρούν ότι αυτό το πάνσοφο όσο και δύσχρηστο βιβλίο χαραγμένο επάνω σε παραλληλόγραμμα φύλλα ιάσπιδος κάτι κρύβει..., κάτι... που έχει να κάνει με το "ορθώς" και "ασφαλώς λειτουργείν και μακροημερεύειν" των ιδίων των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" και όχι μόνον... 

     Ποιος ξέρει..!




    Γεγονός είναι ότι, πλέον, στους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ" έχουν αναδειχθεί όχι μόνον ικανοί Εφιπποτοξότες, Ιππείς και Τοξότες αλλά και Εκπαιδευτές πρώτης βαθμίδος αρχαρίων! Το αλληλοδιδακτικό σύστημα που εφαρμόσαμε από την πρώτη στιγμή της ιδρύσεως της Ομάδος μας τιμά τις επιλογές μας με τα πλέον διακριτά αποτελέσματα. Ενώ η δραστηριότητά μας αναπτύσσεται ραγδαία κι επιβραβεύεται με νέα Μέλη, διεθνείς διακρίσεις και, κυρίως, άριστο επίπεδο εσωτερικών διανθρωπίνων σχέσεων, ενώ παραμένει σταθερά μηδενικός ο δείκτης ατυχημάτων στην Ομάδα μας, αίφνης, με ιδιαίτερη ανακούφιση ο Αρχηγός της Ομάδος διαπιστώνει ότι ανεδείχθησαν ήδη οι πρώτοι άξιοι συνεχιστές των καθηκόντων του, πολλώ κάρονες αυτού! Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για τον πραγματικό Αρχηγό να διαπιστώνει ότι μπορεί με ασφάλεια διαδοχής να παραδώσει, πλέον, τον "τίτλο" του στους επερχομένους!



     Είναι ήδη γνωστές οι πολύ υψηλές εκπαιδευτικές απαιτήσεις της Ομάδος των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ"! Αρκετά δημοσιεύματα στον έντυπο αλλά και ηλεκτρονικό τύπο "απεκάλυψαν" αυτό που ποτέ δε θελήσαμε να αποκρύψουμε : την αρτιότητα αλλά και απαιτητικότητα της Ελληνικής Έφιππης Τοξοβολίας την οποία διακονούμε από 6ετίας! Έτσι, από τα νέα, κιόλας, Μέλη των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" ανεδείχθησαν ήδη τρία από αυτά που, σήμερα, μπορούν να αναλάβουν επάξια την εκπαίδευση των αρχαρίων Εφιπποτοξοτών μας : ο Αρπάλυκος, η Στέλλα και ο ανήλικος (!) Γεώργιος ο οποίος, παρά την ηλικία του επιδεικνύει ιδιαίτερην ωριμότητα αλλά και πλεόνασμα ικανοτήτων!


     Με παλαιότερο τον Γεώργιο που βρίσκεται στους "ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ" δύο μόλις χρόνια και νεώτερους τον Αρπάλυκο και την Στέλλα, οι οποίοι δεν έκλεισαν καν έτος κοντά μας, απεδείχθη ότι η συμμετοχή στη δραστηριότητα της Ομάδος μας αναπτύσσει συστηματικά τις δεξιότητες των Μελών μας ώστε με αντικειμενικά κριτήρια ψυχρής βαθμολογήσεως να αναδεικνύονται πάντα οι καλύτεροι!


     Με νωπή ακόμη την εικόνα του Αρπάλυκου να βοηθά τοιν νεαρό Γεώργιο στα πρώτα βήματα της Έφιππης Τοξοβολίας, χαιρόμαστε σήμερα τον Γεώργιο να καλπάζει και να τοξεύει!


     Το ίδιο χαιρόμαστε τον Γεώργιο ο οποίος ακόμη και όταν δεν κρατά ...Τόξο, προσομοιώνει την αγαπημένη του Τοξοβολία!


     Ακόμη θυμόμαστε την ωραία εκείνη στιγμή μιας αρχάριας Εφιπποτοξότριας, της Στέλλας, να χτυπά για πρώτη φορά το τύμπανό της ιππεύοντας...


     ...Και σήμερα την χαιρόμαστε, πια, να διδάσκει στο Ιππευτήριο τους αρχαρίους μας με πολύ υπευθυνότητα αλλά και θέληση να τους δει να προοδεύουν!


     Πόσα όμως θα είχαμε να πούμε για τον Αρτπάλυκο ο οποίος, από την πρώτη στιγμή μας εντυπωσίασε με την απόλυτη ταύτισή του με το πλάσμα που λέγεται 'Ίππος" και την εκπληκτική ικανότητά του να επικοινωνεί με αυτόν...


     ...Με την αξιοπρόσεκτη κιναισθησία ισορροπίας η οποία τον βοήθησε όχι απλώς να εκμάθει γρήγορα Ιππασία αλλά  και να συλλάβει πολύ σημαντικές παραμέτρους Ιππικής που τον αναγορεύουν σε έναν αξιόπιστο Διοικητή Σταύλου!


     Ο Αρπάλυκος, όμως δεν περιορίστηκε στο εφιπποτοξοτικό αντικείμενο αλλά εξέλιξε τις ικανότητές του και προς άλλες κατευθύνσεις εξαιρετικώς υποβοηθητικές.


     Πάνω απ΄ όλα, όμως, ο Αρπάλυκος όπως και ο Γεώργιος και η Στέλλα ανεδείχθησαν αφοσιωμένοι Εκπαιδευτές ΧΩΡΙΣ να παρακάμπτουν το χρέος της καθημερινής Προπονήσεως και βελτιώσεώς τους!


     Χθες και οι τρεις, Αρπάλυκος, Στέλλα και Γεώργιος έδωσαν τις εξετάσεις τους. Και οι τρεις τους "πέρασαν" με ΑΡΙΣΤΑ! Χαρακτηριστικά ας σημειωθεί ότι με διδασκαλία του Αρπάλυκου, ο Ευάγγελος στο δεύτερο μόλις μάθημά του πέρασε τροχαστικά ημιδιαγώνια υπερυψωμένη βαλβίδα (μισό "χ") με Ίππο που ίππευε για πρώτη φορά, χωρίς ιπποσαγή και με κλειστά μάτια!


     Έτσι από σήμερα ο Αρπάλυκος, η Στέλλα και ο Γεώργιος θα εκπαιδεύουν ως βοηθοί Εκπαιδευτού και υπό επίβλεψη αρχαρίους Εφιπποτοξότες με την ιδιότητα του Υπαρχηγού της Ελληνικής Ομάδος Έφιππης Τοξοβολίας των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" κατ΄ απονομή του τίτλου από τον ίδιο τον Αρχηγό της Ομάδος και σύμφωνα με το δικαίωμα που παρέχεται στον τελευταίο να αναθέτει καθήκοντα Υπαρχηγού, κατόπιν της σχετικής αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΙΠΠΟΤΟΞΟΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ" η οποία ελήφθη κατά την συνεδρίαση της 1ης Ιουλίου 2012.


     Το ωραίο ταξίδι που άρχισε το 2006, όταν ο σημερινός Αρχηγός των "ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ" εισήγαγε στην Ελλάδα την Έφιππη Τοξοβολία, συνεχίζεται κατά τον πλέον ευοίωνο τρόπο!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.