Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ : ΑΘΑΝΑΤΟΣ!


Βγήκαν αντάρτες στα βουνά
της Κύπρου διαλεχτά παιδιά
της ΕΟΚΑ παλικάρια
της Ελλάδας τα καμάρια»

     Σήμερα συμπληρώνονται πενήντα πέντε χρόνια από τότε που οι Άγγλοι αποικιοκράτες απαγχόνισαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας τον Ελληνοκύπριο έφηβο επαναστάτη, ποιητή και τραγουδιστή της λευτεριάς της Κύπρου Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

     Οι Άγγγλοι δυνάστες της Κύπρου, ξετσίπωτοι εγκληματίες όντες, στέρησαν από ένα παιδί το εξαίσιο θαύμα της ζωής και τα ελληνικά γράμματα, και γιατί όχι και την παγκόσμια λογοτεχνία, από ένα ταλέντο με ποιητικό κάλαμο γραφής αξιολογότατο και πολλά υποσχόμενο.

     Ο Παλληκαρίδης ανήκει στη κατηγορία αυτών που αποτόλμησαν να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της δεσποτείας στο νησί του.

     Ζούσε με το όραμα να δει μια Κύπρο να διαφεντεύεται από το λαό της, λυτρωμένη από εφιαλτικούς εναγκαλισμούς ύποπτων προστατών.

     Οραματιζόταν μια Κύπρο ενωμένη με την Ελλάδα, μια Κύπρο που δε θα ήταν τόπος πρόσφορος για να επενδύουν οι ισχυροί της γης τα άνομα συμφέροντά τους.

     Τους πόθους του λαού του τους έκαμε τραγούδι, σάλπισμα ξεσηκωμού, πολεμικό παιάνα.

     Ο Παλληκαρίδης ήταν πατριδολάτρης και ελληνολάτρης και πίστευε αταλάντευτα πως δεν είναι περαστικός και ανώνυμος , διαβατάρης και πλάνητας στα σταυροδρόμια της ιστορίας.

     Γι’ αυτό όταν σήμανε η στιγμή του μεγάλου ΝΑΙ και του μεγάλου ΟΧΙ στη φωνή της Πατρίδας, αντάλλαξε χωρίς δυσκολία και περιστροφές τη μαθητική περιβολή με το αντάρτικο αμπέχωνο και τη μαθητική ζωή με τη σκληρή παρτιζάνικη διαβίωση.

     Το κοντύλι, που τόσο καλά χειριζόταν, δεν το απαρνήθηκε. Το κουβαλούσε πάντοτε στην αντάρτικη φαρέτρα του, γιατί γνώριζε πως ήταν βέλος πιο οξύαιχμο και τραυματικό από τα σιδηρά.

     Αγωνίστηκε για τη λευτεριά της σκλάβας πατρίδας με τη γραφίδα και το όπλο και έκανε να αναβιώσουν στο πρόσωπό του επικές μέρες πανένδοξου παρελθόντος.

     Ο Ευαγόρας, καθ’ όλη τη διάρκεια της σύντομης ζωής του υπήρξε σεμνός και λιτός, αλλά παράλληλα γενναίος και ηρωικός , ατρόμητος και ασυμβίβαστος και μας έδειξε το δρόμο του καθήκοντος προς το Έθνος. Και ο δρόμος αυτός λέγεται αυταπάρνηση, χρέος , θυσία.

     Ήταν της λευτεριάς ταμένος, όπως πολύ εύστοχα γράφει η αδελφή του Γεωργία.

     Αλλά και στις δύσκολες ημέρες της κράτησής του στάθηκε όρθιος. Ατσάλι αλύγιστο, γρανίτης και βράχος ακατάλυτος.

     Στο δικαστήριο που οδηγήθηκε τήρησε στάση εξόχως πατριωτική, αλλά ασυνήθιστη για ένα παιδί της ηλικίας του. Η απολογία του επιγραμματική. Συνόψιζε σ’ όλο το πλάτος και το δυσθεώρητο ύψος τη μεγαλοσύνη της φυλής μας: « Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος ο οποίος ζητά τη λευτεριά του. Τίποτε άλλο».

     Ήταν μια απολογία σχεδόν πανομοιότυπη με την απολογία του πρωτομάρτυρα της λευτεριάς του Γένους μας, του Ρήγα του Βελεστινλή, ενώπιον των αυστριακών αρχών.

     Κι αν αναλογιστεί κανείς ότι η απολογία αυτή δόθηκε από ένα 18χρονο παιδί ενώπιον του κακουργιοδικείου της κραταιάς, τότε, Μ. Βρετανίας, τότε και μόνον τότε αντιλαμβάνεται το ψυχικό μεγαλείο και την αντρειοσύνη του Παλληκαρίδη.

     Και η λεβεντιά του Ευαγόρα κορυφώνεται μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα της 13ης προς τη 14η Μαρτίου του 1957, που βάδισε σταθερά και αταλάντευτα κάτω από τη μακάβρια θηλιά.

     Κοίταξε κατάματα το θάνατο κι εκείνος χαμήλωσε το βλέμμα του.

     Ξεπέρασε τα ανθρώπινα όρια κι έγινε πανανθρώπινο σύμβολο αγωνιστή της λευτεριάς.

     Ο Παλληκαρίδης γεννήθηκε και τελείωσε ως ηγέτης.

     Μάλιστα έκανε πράξη τους στίχους που άκουγε από μικρός από το στόμα του πατέρα του…

«Γίνε και συ παράδειγμα περίσσειας ανδρειοσύνης
και καύχημα της Κύπρου μας
κι όλης της Ρωμιοσύνης».

Δημήτρης Στεργιούλης
Επίτιμος Διευθυντής
2ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου
«ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ»


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ!



Η Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. σας προσκαλεί στην μεγαλειώδη εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει προς τιμήν των ηρωομαρτύρων του εθνικοαπελευθερωτικού - ενωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59, Γρηγόρη Αυξεντίου και Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο οίκημα μας (Παιανίας 5-7, Ζωγράφου – Αθήνα) σήμερα, Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012 και ώρα 20:00.

Στην εκδήλωση επίσημος καλεσμένος και κύριος ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος του «Συνδέσμου Πολιτικών κρατουμένων ΕΟΚΑ» , κ. Γιάννης Σπανός. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίσης παρουσιάσεις από μέλη της παράταξης μας για τους δύο ήρωες, ενώ θα υπάρξει και μουσικό πρόγραμμα, με τραγούδια του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Πληροφορίες: 2107754760 και 6973665511 - Στυλιανός

Οι Έλληνες Εφιπποτοξότες
τιμούμε τη Μνήμη των Ηρώων μας 
και βαδίζουμε στα χνάρια τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.