Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

MIA ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ


Σκυθική παράσταση

      Η στάση των δύο αλληλοκαλυπτομένων Σκυθών Τοξοτών της αρχαιότητος δεν ήταν μια απλή άσκηση Παραδοσιακής Τοξοβολίας αλλά μία ζωτική κατάσταση αλληλοπροστασίας σε κατάσταση μάχης. Στο ασκησιολόγιό μας υπάρχει ακριβώς η ίδια στάση αλλά, στη περίπτωση αυτή, τα πράγματα έχουν λίγο διαφορετικά...

     Αν  η αίσθηση της σωστής καθετότητος, η τυποποίηση των ορθών κινήσεων, η ανάπτυξη της ανέσεως χειρισμών και ο συντονισμός είναι τα "ζητούμενα" μιας καλής τοξεύσεως (και είναι!) τότε αυτή η άσκηση είναι απαραίτητη να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά μας, όταν οι συνθήκες στη γραμμή βολής το επιτρέπουν. Εφιστούμε την προσοχή όσων ασκούν καθήκοντα Αρχηγού Βολής να την εφαρμόζουν όταν στη γραμμή βολής παρατάσσονται σχετικά λίγοι Συνασκούμενοι, κάτι σπάνιο αλλά πάντα εκμεταλλεύσιμο όταν συμβαίνει. Η άσκηση εκτελείται και προς την φορά των δεικτών του ωρολογίου και αντιστρόφως με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα περιστροφής των Συνασκουμένων.

α.

β.

γ.

     Η άσκηση αυτή είναι από τις καθιερωμένες στο ασκησιολόγιό μας και την επαναλαμβάνουμε συχνά, κάτι σαν τον συραγωγέα της Ιππασίας. Διορθώνει τα σφάλματα της στάσεως του Τοξότη επαναφέροντάς τον στην ενδεδειγμένη σταυροειδή διάταξη του σώματος κατά την εκτέλεση της τοξεύσεως, όπως ακριβώς ο συραγωγέας επαναφέρει τον Ιππέα στο ενδεδειγμένο "κάθισμα". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.