Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΙΠΠΙΚΗ ΤΩΝ GAUCHOS

     Στη προσπάθειά μας να ταυτοποιήσουμε σωστά τα διάφορα αντικείμενα της μουσειακής συλλογής της Ομάδος μας, συχνά σταματούμε μπροστά στο απροσπέλαστο "τείχος" της ελλείψεως βοηθημάτων που θα "απαντούσαν" σε βασικά ερωτήματα. Και η συλλογή μας διαθέτει αντικείμενα Ιππασίας και Τοξοβολίας από όλο, σχεδόν, τον Κόσμο με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε πληροφοριακά βοηθήματα από κάθε γωνιά της γης. Εδώ και τρία χρόνια, περίπου, έχουμε ξεκινήσει την ταυτοποίηση αρκετών αντικειμένων Ιππασίας από την Λατινική Αμερική και, αυτό δεν είναι κάτι που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και πολύ εύκολο. Ηνία, στομίδες, σάγματα, αναβολείς, όλα διαφορετικά απ΄ό,τι γνωρίζουμε στην Ελλάδα και στην Ηπειρωτική Ευρώπη, ασχέτως αν πολλά από αυτά κατάγονται από την Ιβηρική Χερσόνησο, στις χώρες της Λατινικής Αμερικής αποκτούν την δική τους μορφή και σημασία, γενόμενα "γρίφος" για όποιον ξένο προσπαθούσε να τα ταξινομήσει. Ευτυχώς, όμως, που η Ομάδα μας έχει εξαιρετικούς Φίλους!



     Ανατριχιαστικά κομψός και βιβλιοδετημένος με μία αίσθηση ...μελαγχολικού "Tango Argentino", αυτός ο τόμος ανεκαλύφθη σε έναν Γάλλο βιβλιοπώλη από έναν Φίλο της Ομάδος μας (δεινό ...βιβλιοφάγο!) που το αγόρασε για να μας τον προσφέρει ευγενικά.




     Είναι βιβλιοδετημένος εξ ολοκλήρου με δέρμα ...αλόγου, με όλα τα "στοιχεία" της φετιχιστικής βιβλιοδεσίας (δερμάτινα κλείστρα, πυρογραφημένο εξώφυλλο κλπ) περιέχει δε όλη την "πορεία" της Ιππικής των Gauchos, δηλαδή, των έμπειρων αλογατάρηδων της Αργεντινής που ζουν και πεθαίνουν οδηγώντας έφιπποι στις απέραντες πεδιάδες της μακρυνής Χώρας, κοπάδια αγελάδων για βοσκή.




     Το συγκεκριμένο αντίτυπο προέρχεται από την τέταρτη πολυτελή και αριθμημένη έκδοση (1959) με αριθμό 3999 από τον συνολικό αριθμό των 5000 που εξετυπώθησαν.




    Οι προηγούμενες τρεις εκδόσεις, όλες του Οίκου "PEUSER-BUENOS AIRES", φέρουν χρονολογίες 1942,1943 και 1951 και η έκταση του βιβλίου είναι 261 καλοτυπωμένες σελίδες σε βαρύ χαρτί , με αρκετή εικονογράφηση. Διαβάζουμε στη σελίδα του τίτλου ότι τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Φιλολογίας και Λαογραφίας από το  Υπουργείο Πολιτισμού της Αργεντινής. 


   
                                                            
     Τώρα πια, με την παραστατική εικονογράφηση που έχουμε στη διάθεσή μας η διαδικασία της ταυτοποιήσεως των μουσειακών αντικειμένων μας θα προσχωρήσει με ελάχιστη δυσκολία και οι μελλοντικοί επισκέπτες μας θα έχουν στη διάθεσή τους την ακριβέστερη πληροφόρηση.




     Δεδομένης της εγκυρότητός της, αλλά και των λεπτομερειών στις οποίες αυτή η έκδοση υπεισέρχεται, τώρα μπορούμε να αποφανθούμε με βεβαιότητα για κάθε αντικείμενο Ιππασίας από την Λατινική Αμερική που εμπλουτίζει την συλλογή μας. Κυρίως, το παρατιθέμενο εικονογραφημένο παράρτημα με την ορολογία των παρελκομένων της Ιππικής των Gauchos, αποτελεί τον μεγάλο "θησαυρό" στην έρευνά μας.




     Τώρα, πλέον, θα μπορέσουμε και να σας παρουσιάσουμε το "σήμα κατατεθέν" των Gauchos που δεν είναι άλλο από το μαχαίρι που φέρουν στη ζώνη ή και μέσα στη μπότα τους, ένα εξαιρετικό δείγμα του οποίου διαθέτουμε στη συλλογή μας και, ήδη, αρχίσαμε να μελετούμε.








     Και όλα αυτά χάρη στην ευγενική προσφορά του Φίλου της Ομάδος μας κ. Μιχαήλ Δελέγκου του οποίου η "βιβλιόφιλη μύτη" οσμίστηκε σε κάποιο παρισινό "ράφι" αυτό που ακριβώς μας χρειάζονταν! Αλλά τίποτε τυχαίο! Ο ευγενικός Φίλος μας, από τους καλύτερους μεταφραστές σημαντικών ιστορικών εκδόσεων και ντοκυμαντέρ, "εξ επαγγέλματος" μπορούσε να μας προσφέρει το "εκ των ουκ άνευ"! Τον ευχαριστούμε θερμά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.