Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΥΓΙΕΣ ΜΟΓΓΟΛΙΚΟ ΑΛΟΓΟ


     Μπορεί εμείς οι Ευρωπαίοι (..."δυτικοί") να πιστεύουμε ότι κατέχουμε την "επιστημονική αλήθεια" πολλών πραγμάτων αλλά κάποιοι άλλοι Λαοί αποφεύγουν τέτοιες παγίδες , παραμένοντας μέσα στο πλαίσιο μιας πριμιτιβιστικής  αποδεικτικότητος.


     Λαός, κατ' εξοχήν φυσιοκεντρικός και ιπποτρόφος, οι Μογγόλοι, έχουν τα δικά τους κριτήρια για το "υγιές άλογο".


     Γεννημένοι στη γιούρτα και πεθαίνοντας πάνω στο άλογο, οι Μογγόλοι έχουν κάθε λόγο να επιμένουν στα κριτήρια αυτά, όσο κι αν εμείς οι Ευρωπαίοι προτιμούμε την πιστοποίηση δια του ..."δοκιμαστικού σωλήνος".


     Όποιος είχε την τύχη να γνωρίσει από κοντά το μογγολικό άλογο, ασφαλώς θα το θαύμασε!


     Μικρόσωμο, ανθεκτικό στις πιό απρόσμενες φυσικές κακουχίες, καρτερικό αλλά και μαχητικό, με πείσμα για ζωή , το απροσδόκητο αυτό πλάσμα δείχνει να έχει καταργήσει τον φόβο, τον κίνδυνο, την αρρώστεια, τον θάνατο !


     Πώς, όμως, αναγνωρίζεται ένα τέτοιο πλάσμα ως υγιές από τους Μογγόλους;


     Ένας από τους πλέον "ειδικούς" των "ειδικών" της Μογγολίας, ο Bekhjargal Bayarsaikhan, συγγραφέας μιας μονογραφίας που εκδόθηκε στο Улаанбаатар το 2005 με τον τίτλο "Ταξιδεύοντας πάνω σε ένα μογγολικό άλογο", γράφει σχετικά:



     " Η κατάσταση των εσωτερικών οργάνων ενός αλόγου μπορεί να γίνει αντιληπτή από ένα πλήθος εξωτερικών χαρακτηριστικών. Προκειμένου οι Μογγόλοι να εκτιμήσουν την γενική φυσική κατάσταση ενός αλόγου, λαμβάνουν υπ΄ όψη τη κατάσταση των πνευμόνων, της καρδιάς, του ήπατος, του σπληνός και των νεφρών του. Από την γενική κατάσταση αυτών των οργάνων κρίνεται η υγεία, η δύναμη και η ταχύτητα ενός αλόγου:

     Αν οι πνεύμονες είναι σε καλή φυσική κατάσταση, τότε τα ρουθούνια του αλόγου είναι μεγάλα και φαρδιά.

     Αν τα μάτια είναι σκούρα καφέ ή μαυροκόκκινα και δείχνουν σπιρτάδα, η καρδιά είναι σε καλή κατάσταση. Μεγαλοσχηματισμένη καρδιά θεωρείται καλό σημάδι και άλογα με τέτοια καρδιά σπανίως φοβούνται και έχουν ήρεμο χαρακτήρα.

     Αν το χρώμα της γλώσσας τείνει προς το λευκό, το ήπαρ είναι σε καλή κατασταση.

     Μικροσχηματισμένα νεφρά δείχνουν καλή ποιότητα και το μέγεθός τους αναγνωρίζεται από τα λεπτοσχηματισμένα αλλά σκληρά αυτιά. 

     Εκτός από τα παραπάνω κριτήρια, οι Μογγόλοι, στο πέρασμα των αιώνων, έχουν αναπτύξει και πολλά άλλα ακόμη, ώστε να εκτιμούν σωστά ένα υγιές άλογο."



      Είπα κι εγώ να δοκιμάσω τα κριτήρια του Bekhjargal Bayarsaikhan διαλέγοντας ένα μογγόλικο άλογο στην απέραντη πεδιάδα και στις βουνοκορφές του Каракорум, εκεί στο λίκνο της, κατά το πάλαι, μεγάλης αυτοκρατορίας του Чингис Хаан. Και πείσθηκα ότι τα κριτήρια του Μογγόλου ιππολόγου ήσαν, πράγματι, σωστά! Έτσι, άλλως τε, ερμηνεύεται και η απάντηση μεγάλου ιπποτρόφου που τον ρώτησα την ημέρα του Наадам "Tι ποσοστό θανάτων από κολικούς έχετε στη Μογγολία;". Σχεδόν μηδενικό αν όχι κανένα, ήταν η απάντηση! Σε μια χώρα με την επιστημονική ιππιατρική "άγνωστη λέξη" , η σαμανιστική σοφία δείχνει αρωγός όχι μόνον των Μογγόλων αλλά και των αλόγων τους!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.