Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗ "ΣΤΑΘΜΟΣ" ΣΤΗΝ ΙΠΠΟΛΟΓΙΑ


Θεοδώρου Γ. Αντίκα DVM, PhD :
ΙΠΠΟΙ ΚΑΙ ΙΠΠΟΛΟΓΙΑ


     Ακόμη και εάν τίποτε μέχρι σήμερα δεν είχε συγγραφεί περί Ίππων και Ιππικής, το βιβλίο του Καθηγητού Θ. Αντίκα που μόλις κυκλοφόρησε θα ήταν αρκετό για να καλύψει τον τεράστιο αυτό γνωστικό χώρο. Και αν το παρουσιάζουμε σήμερα από αυτό εδώ το ταπεινό ιστολόγιο δεν είναι για να επιχειρήσουμε, εμείς οι αρχάριοι μαθητές του, μιαν ιερόσυλη "βιβλιοκριτική" κρίνοντας τον κορυφαίο Έλληνα Ιππογνώστη-συγγραφέα του, αλλά για να πληροφορήσουμε τους επισκέπτες μας για την έκδοση και την επιτακτική ανάγκη μελέτης του από κάθε φίλιππο ο οποίος θέλει, πράγματι, να κατέχει το αντικείμενό του.




     Ο πολυγράφος Καθηγητής Θεόδωρος Αντίκας, με γλώσσα εύληπτη παρουσιάζει με λεπτομέρεια το ιστορικό "μονοπάτι" του Ίππου από την αρχέγονη προέλευσή του μέχρι σήμερα, τα χαρακτηριστικά των ελληνικών και ξένων φυλών, την λεπτομερή ανατομία του Ίππου, την περιγραφή των συμπεριφορών του και την διόρθωση των ελαττωμάτων του, την αναπαραγωγική διαδικασία του, τους κανόνες υγιεινής, ιπποκομίας, διατροφής κι ενσταβλίσεως, την εκγύμνασή του, τις διαδικασίες μεταφοράς του, την υγιεινή της οπλής και τα ελαττώματα βαδίσεως και κάθε τι που αφορά στα αρχαία ιππικά αγωνίσματα και την παρουσία του Ίππου στην Ελληνική Ιστορία!


     Η μεγάλη προσφορά αυτού του έργου είναι η βοήθεια που παρέχει προς τον μελετητή του σχετικά με την αποτελεσματική "ανάγνωση" του πλαισίου υγιεινής κι ευημερίας του Ίππου του. Ειδικώς σε ό,τι αφορά στην επισήμανση και διάγνωση των ελαττωμάτων βαδίσεως, το αντίστοιχο κεφάλαιο είναι εκ των ουκ άνευ!



     Όπως αντιλαμβάνεται εύκολα ο αναγνώστης σε αυτό το τομίδιο των 216 σελίδων περιλαμβάνονται τα ΠΑΝΤΑ για τον Ίππο και απορούμε διότι, αυτό το τομίδιο είναι μόλις το ...πρώτο, με ένα δεύτερο το οποίο θα ακολουθήσει! Εμείς το μόνο που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι στις 216 σελίδες του περιέχεται όλη η γνώση που δεκαετίες περιμέναμε στην Ελλάδα και κανένας "φορέας" ή ιδιώτης δεν κατάφερε να μας προσφέρει. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως ευγνώμονες προς τον Καθηγητή Θ. Αντίκα γι αυτό που μας προσφέρει με αυτή την πολύτιμη έκδοση!





Education:

  • Aristotelian University Veterinary College, Thessalonike. Greece
    DVM cum laude, 1962
  • National University School of Law, Politics and Economics Athens.
    LLB cum laude, 1968
  • Graduate College, University of Illinois Medical Center, Chicago.
    PhD in Human Physiology cum laude, 1973





2 σχόλια:

  1. πολύ ενδιαφέρον.Σε ποια βιβλιοπωλεία μπορούμε να το προμηθευτούμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπρείς να επικοινωνήσεις απ΄ευθείας με τον συγγραφέα-Καθηγητή στο τηλέφωνό του ή στο e-mail του όπως αναφέρονται παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.